Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11"— Transkript prezentace:

1 Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Střední Čechy Je to krajina širšího okolí Prahy.
Sever středních Čech je spíše zemědělský (cukrová řepa, chmel, ovocné sady, vinná réva…). Zbytek krajiny je převážně průmyslový: Kralupy nad Vltavou – výroba kaučuku Neratovice – chemické závody (Spolana)

3 Severní Čechy Kladno – těžba uhlí, ocelárny
Pod Prahou protékají řeky Sázava a Berounka, kde je překrásná krajina a mnoho kulturních památek. Památky: zámek Konopiště hrad Křivoklát zámek v Dobříši hrad Karlštejn ? Znáte dílo Noc na Karlštejně?

4 Cestovní ruch Sázavský klášter – je to národní kulturní památka, středisko naší kultury, vzdělanosti a písemnictví. ? Kláštery vznikly ve 12. století. Chodily tehdy děti do školy? Pokud ne, kde se vzdělávaly? ? Mohlo se vzdělávat každé dítě? ? Jak vznikaly a šířily se v této době knihy?

5 Okolí středních Čech Velmi známé jsou Koněpruské jeskyně v Českém krasu. ? Jaké znáte jeskyně v Moravském krasu? Najděte je na mapě. Vodní nádrže: Slapy Želivka – zásobuje Prahu pitnou vodou

6 Významná místa Lidice – leží nedaleko Prahy, v roce 1942 byly vypáleny nacisty. Muži byli na místě zastřeleni, ženy a děti poslány do koncentračních táborů. ? Víte proč se to stalo? ? Znáte ještě další obce, které byly vypáleny? (Ležáky, Ploština) V obci Lány je letní sídlo českých prezidentů.

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 5. Předmět: Vlastivěda Anotace: po ověření tohoto učebního materiálu poznají žáci středočeský region.


Stáhnout ppt "Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11"

Podobné prezentace


Reklamy Google