Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský."— Transkript prezentace:

1

2 SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země

3 Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. Na východě sousedí s Ukrajinou, na jihu s Maďarskem, na jihozápadě s Rakouskem, na západě s Českem a na severu s Polskem. Hlavním městem je Bratislava. Hlavním městem je Bratislava.

4 Rozloha Celkový rozsah území Slovenska čítá 49 036 km2. Celkový rozsah území Slovenska čítá 49 036 km2. Na východě území se rozkládají nejznámější slovenské hory Vysoké a Nízké Tatry. Na východě území se rozkládají nejznámější slovenské hory Vysoké a Nízké Tatry. Severním a středním oblastem Slovenska dominují na především rozsáhlé horské masivy, které jsou součástí Západních Karpat. Ty se dělí na tři části – Vnější, Střední a Vnitřní. Severním a středním oblastem Slovenska dominují na především rozsáhlé horské masivy, které jsou součástí Západních Karpat. Ty se dělí na tři části – Vnější, Střední a Vnitřní. Vnější Západní Karpaty se nacházejí na severu a zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy. Vnější Západní Karpaty se nacházejí na severu a zahrnují Malé Karpaty, Javorníky a Beskydy.

5 obyvatelstvo Na Slovensku bylo asi 5 411 000 obyvatel.

6 Vznik Před příchodem Slovanů v 5. století žili na území Slovenska především Keltové a Germáni. Před příchodem Slovanů v 5. století žili na území Slovenska především Keltové a Germáni. V 7. století se zdejší obyvatelstvo stalo součástí Sámovy říše. V 7. století se zdejší obyvatelstvo stalo součástí Sámovy říše. Poté se staly oblasti západního Slovenska významnou součástí Velké Moravy. Poté se staly oblasti západního Slovenska významnou součástí Velké Moravy.

7 Vztahy s Č eskem Češi a Slováci mají blízké kulturní a jazykové rysy. Češi a Slováci mají blízké kulturní a jazykové rysy. Od roku 1918 bylo Slovensko součástí Československého státu. Od roku 1918 bylo Slovensko součástí Československého státu. V roce 1993 došlo k rozdělení a od tohoto data se počítá historie samostatného Slovenského státu. V roce 1993 došlo k rozdělení a od tohoto data se počítá historie samostatného Slovenského státu.

8 Vláda a politika Slovensko je parlamentní republikou. Slovensko je parlamentní republikou. Výkonnou moc představuje vláda, v jejímž čele stojí premiér. Zákonodárnou moc vykonává jednokomorový parlament zvaný Národní rada Slovenské republiky, v němž zasedá 150 poslanců. Výkonnou moc představuje vláda, v jejímž čele stojí premiér. Zákonodárnou moc vykonává jednokomorový parlament zvaný Národní rada Slovenské republiky, v němž zasedá 150 poslanců. Hlavou státu je prezident, volený Hlavou státu je prezident, volený přímou volbou občanů na 5 let. přímou volbou občanů na 5 let. Prezidentem se nedávno stal Prezidentem se nedávno stal Andrej Kiska. Andrej Kiska.

9 Folklór Ke Slovensku se váže mnoho pověstí. Ke Slovensku se váže mnoho pověstí. Nejznámější je o zbojníkovi Jánošíkovi. Nejznámější je o zbojníkovi Jánošíkovi. Ten bohatým bral a chudým dával. Ten bohatým bral a chudým dával. Nakonec mu jedna baba nasypala pod nohy hrách a ukrytí vojáci ho lapili a popravili. Nakonec mu jedna baba nasypala pod nohy hrách a ukrytí vojáci ho lapili a popravili.

10 Folklór Folklór patří na Slovensku mezi největší pýchu republiky. Každá oblast, město, vesnice má svůj vlastní charakter a svůj vlastní folklór - kroje, hudbu, písně, architekturu, zvyky, tradice, tance a nářečí. Pro prezentaci folklórních zvyků jednotlivých regionů jsou na mnoha místech Slovenska pořádány folklórní festivaly. Folklór patří na Slovensku mezi největší pýchu republiky. Každá oblast, město, vesnice má svůj vlastní charakter a svůj vlastní folklór - kroje, hudbu, písně, architekturu, zvyky, tradice, tance a nářečí. Pro prezentaci folklórních zvyků jednotlivých regionů jsou na mnoha místech Slovenska pořádány folklórní festivaly.

11 Sport Vzhledem k tomu, že se Slovensko nachází v mírném podnebném pásmu, je možné vykonávat sporty s letním stejně jako se zimním zaměřením. Mezi populární sporty na Slovensku patří: fotbal, lední hokej, tenis, házená, basketbal, vodní slalom, lyžování, cyklistika a další. Slovenská fotbalová reprezentace patří ke světové, či evropské špičce,fotbal se těší poměrně velké oblibě. Slovenská fotbalová reprezentace se zúčastnila Mistrovství světa ve fotbale 2010 a probojovala se do elitní šestnáctky. Slovenský fotbalový svaz řídí slovenský fotbal a pod jeho záštitou se organizují oficiální fotbalové soutěže na Slovensku např. Corgoň liga, 1. slovenská fotbalová liga a další.

12 Typické jídlo Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo. Připravují se z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Častým doplňkem brynzové halušek je sklenice kyselého mléka, nebo žinčice. Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo. Připravují se z brambor, mouky, soli, brynzy a slaniny. Častým doplňkem brynzové halušek je sklenice kyselého mléka, nebo žinčice.

13 Výrobek Čokoláda Čokoláda Když mluvíme o slovenských sladkostech, první se mnohým vybaví Figaro. Tuto tradiční značku cukrovinek dnes používají dvě firmy. Když mluvíme o slovenských sladkostech, první se mnohým vybaví Figaro. Tuto tradiční značku cukrovinek dnes používají dvě firmy.

14 NĚJAKÉ OTÁZKY

15 DĚKUJI ZA POZORNOST Informace čerpány z www.wikipedie.cz www.wikipedie.cz Vypracoval Jiří Pavka


Stáhnout ppt "SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský."

Podobné prezentace


Reklamy Google