Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SLOVENSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SLOVENSKO."— Transkript prezentace:

1 SLOVENSKO

2 Základní údaje Hlavní město: Bratislava Rozloha: 48 845 km²
Počet obyvatel: 5,4 milionu Politický systém: republika Měna: euro Úřední jazyk: slovenština Rok vstupu do EU: 2004 Nejvyšší bod: Gerlachovský štít (2 655 m n. m.)

3 Geografie Slovensko jako země spojuje několik geografických typů. Na jihu nížinná krajina přechází v pahorkatinu a vrchovinu a na severním okraji pak až ve velehory s četnými dolinami. Slovensko se dělí na dvě úmoří - Baltského a Černého moře. K úmoří Baltského moře patří povodí řeky Poprad a Dunajec. Naopak k úmoří Černého moře patří povodí řek Morava, Dunaj a Tisa.

4 Tatry Tatry se nacházejí v severní části Slovenska na hranici s Polskem. Mezi nejznámější vodopády patří: Vodopády Studeného potoka, Obrovský vodopád. Nízké Tatry Vysoké Tatry

5

6 Hospodářství Slovenskou ekonomiku táhne v poslední době hlavně automobilový průmysl. Dalším důležitým průmyslovým odvětvím je elektrotechnický průmysl. Nedaleko města Nitra se nachází továrna japonské firmy Sony. Slovensko má velmi dobré přírodní podmínky i geografické postavení pro rozvoj cestovního ruchu. Využívá je však nedostatečně.

7 Města Bratislava Bratislava je sídlem středoevropské centrály Mezinárodní finanční korporace (IFC) - organizace Světové banky. Symbolem Bratislavy je Bratislavský hrad se čtyřmi věžemi v rozích a jedním nádvořím uprostřed.

8 Košice jsou druhým největším městem Slovenska a přirozenou metropolí východního Slovenska. Od hlavního města, Bratislavy, jsou vzdáleny asi 400 km. Ve městě je zastoupen hutnický a strojírenský průmysl, Nachází se zde také skupina firem informačních a telekomunikačních technologií.

9 Něco málo, co si Slováci vymysleli

10 Slovenská kuchyně Brynzové halušky medvedie labky živánka

11 Typické alkoholické nápoje


Stáhnout ppt "SLOVENSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google