Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Hudební doprovod Prohlížení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Hudební doprovod Prohlížení."— Transkript prezentace:

1

2 Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO J@ Hudební doprovod Prohlížení

3

4 METEORA Eroze pískovcových skal vytvořila během miliónů let ve středním Řecku v Thesálské rovině mohutný komplex skalních věží zvaných Meteora. Meteoro (vznášející se – podle dojmu, že se vznáší vysoko nad zemí) Podle geologů se tyto útvary objevily asi před 60 miliony let v třetihorách a vznikly mimo jiné i díky zemětřesení. Skalní pilíře jsou z hnědého pískovce. Rozsáhlý komplex skalních věží byl plný jeskyní, v kterých se již od 11. století usazovali mniši a poustevníci. První kláštery začaly na nepřístupných vrcholcích skal vznikat ve 14. století. Největší úspěchy zažili mniši během 15. a 16. století. V 16. století tu stálo na vrcholcích skal celkem 24 klášterů. Ty se staly domovem pro mnichy, kteří zde vedli poustevnický a asketický život. Pak se ale začala mnišská komunita zmenšovat. Dnes je provozuschopných šest klášterů a trvale obydleno řeholníky pět, z toho dva k motlitbám. Během druhé světové války v nich našlo úkryt mnoho členů řeckého odporu. V té době byly kláštery nacisty bombardovány, mnohé byly zničeny a mnoho cenných věcí ukradeno. Pokračování

5 Kláštery se vypínají na vrcholcích skalnatých věží vysokých až 400 metrů nad Thesálskou rovinou. Důvod jejich výstavbu v tak nepřístupných místech byl původně obranný důvod, protože jediný způsob přístupu k nim byl pouze s pomocí lan. Výstavba klášterů byla velmi náročná. Stavební materiál a všechno potřebné zařízení mniši vynášeli na zádech pomocí košů, rumpálů a jediným strojem, který jim práci usnadňoval, byla kladka. Mniši žili v klášterech často bez přístupové cesty. Po dostavění kláštera bylo totiž lešení strženo. Pokud chtěli mniši klášter opustit, tak to bylo v koši nebo v síti spouštěné na laně pomocí kladky. Stejným způsobem se do klášterů dopravovaly také potraviny. Teprve mnohem později, v souvislosti s turistickým ruchem, byla vystavěna schodiště, kamenné žebříky a postaveny mosty, díky kterým je dnes můžete navštívit. Prvním stavitelem klášterů v Meteoře byl Athanasios. Mnich začal budovat na jedné z vysokých skal klášter, kterému se začalo říkat Megalon Meteoron, tj. velký klášter vznášející se ve vzduchu. Dnes se klášter využívá jako muzeum. V klášterech je k vidění mnoho vzácných nástěnných fresek, ikon a relikvií.

6

7

8 UPOZORNĚNÍ: K návštěvě klášterů je povinné úplné ticho. Je nutné vhodné oblečení. Ženy musí mít sukně, které jim zakryjí kolena, muži dlouhé kalhoty. Všichni musí mít zahalená ramena. Pokud si toto oblečení zapomenete, je možné si je vypůjčit u pokladny v klášterech.

9

10 Grecia Peninsular

11

12 Megalo Meteoron - nejstarší a nejvýš položený klášter (632 m). Pochází z 60. let 14. století. Cesta k němu vede nejprve po mostě přes rokli, potom po schodech vytesaných ve skále a nakonec skalním tunelem přímo do areálu kláštera. Lze tu vidět i rumpál, kterým se v síti až do roku 1923 dopravovalo do kláštera vše, včetně návštěvníků. Přístupný je zde hlavní chrám Metamórfosis (Proměnění Páně), vyzdobený freskami, někdejší jídelna (trapesa) a plató za kostelem s nádherným výhledem. Varlaam – mužský klášter Všech svatých, druhý největší klášter, byl pojmenován po prvním poustevníkovi, který žil na této skále v roce 1350 Agia Triada - klášter Svaté Trojice stojí na vysoké skále neobvyklého tvaru. Zachovala se vyprávění o tom, že po celých sedmdesát let se nahoru nosil materiál, a se stavbou se začalo teprve potom. Moni Rousanou – tento ženský klášter se nachází na samém vrcholku úzké skalní věže, na úzkém prostoru, kam se sotva vejde. Agios Stefanos - klášter Sv. Štěpána - dnes ženský klášter, v hlavním chrámu je bohatý ikonostas, v muzeu zlatá výšivka s vyobrazením Krista. Dojde se k němu po osmimetrové lávce (dříve tu byl padací most). Agios Nikolaos - Anapafsas - klášter Sv. Mikuláše Anapavsá se nachází na jihozápadní straně Meteorských skal. Skála, na níž se klášter nachází, má na vrcholu velmi úzkou plochu, což vedlo k tomu, že jednotlivé části kláštera nebyly postaveny do šíře, ale do poschodí, jedno na druhé.

13 . Ženský klášter ROUSSANOU.

14 Klášter Sv. Mikuláše, postavený na skále. Klášter byl vyzdoben malířem Cretan Theophane XV století. •.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44 KALAMBAKA Městečko nacházející se pod skalními útvary Meteora v místě kde se řeka Pinios vlévá do krásné thesalské nížiny.

45

46

47

48

49 J@ Foto a informace z Netu. Překlad a text


Stáhnout ppt "Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Hudební doprovod Prohlížení."

Podobné prezentace


Reklamy Google