Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO"— Transkript prezentace:

1 Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO
Meteora - Řecko Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO

2 METEORA Eroze pískovcových skal vytvořila během miliónů let ve středním Řecku v Thesálské rovině mohutný komplex skalních věží zvaných Meteora. Meteoro (vznášející se – podle dojmu, že se vznáší vysoko nad zemí) Podle geologů se tyto útvary objevily asi před 60 miliony let v třetihorách a vznikly mimo jiné i díky zemětřesení. Skalní pilíře jsou z hnědého pískovce.    Rozsáhlý komplex skalních věží byl plný jeskyní, v kterých se již od 11. století usazovali mniši a poustevníci. První kláštery začaly na nepřístupných vrcholcích skal vznikat ve 14. století. Největší úspěchy zažili mniši během 15. a 16. století. V 16. století tu stálo na vrcholcích skal celkem 24 klášterů. Ty se staly domovem pro mnichy, kteří zde vedli poustevnický a asketický život. Pak se ale začala mnišská komunita zmenšovat. Dnes je provozuschopných šest klášterů a trvale obydleno řeholníky pět , z toho dva k motlitbám. Během druhé světové války v nich našlo úkryt mnoho členů řeckého odporu. V té době byly kláštery nacisty bombardovány, mnohé byly zničeny a mnoho cenných věcí ukradeno. Pokračování

3

4 Kláštery se vypínají na vrcholcích skalnatých věží vysokých až 400 metrů nad Thesálskou rovinou. Důvod jejich výstavby v tak nepřístupných místech byl původně obranný, protože jediný způsob přístupu k nim byl pouze pomocí lan. Výstavba klášterů byla velmi náročná. Stavební materiál a všechno potřebné zařízení mniši vynášeli na zádech pomocí košů, rumpálů a jediným strojem, který jim práci usnadňoval, byla kladka. Mniši žili v klášterech často bez přístupové cesty. Po dostavění kláštera bylo totiž lešení strženo. Pokud chtěli mniši klášter opustit, tak to bylo v koši nebo v síti spouštěné na laně pomocí kladky. Stejným způsobem se do klášterů dopravovaly také potraviny. Teprve mnohem později, v souvislosti s turistickým ruchem, byla vystavěna schodiště, kamenné žebříky a postaveny mosty, díky kterým je dnes můžete navštívit. Prvním stavitelem klášterů v Meteoře byl Athanasios. Mnich začal budovat na jedné z vysokých skal stavbu, které se začalo říkat Megalon Meteoron, tj. velký klášter vznášející se ve vzduchu. Dnes se klášter využívá jako muzeum. V klášterech je k vidění mnoho vzácných nástěnných fresek, ikon a relikvií.

5

6

7 Při návštěvě klášterů je povinné úplné ticho
UPOZORNĚNÍ  Při návštěvě klášterů je povinné úplné ticho a vhodné oblečení. Ženy musí mít sukně, které jim zakryjí kolena, muži dlouhé kalhoty a všichni zahalená ramena.

8 Megalo Meteoron - nejstarší a nejvýš položený klášter (632 m)
Megalo Meteoron - nejstarší a nejvýš položený klášter (632 m). Pochází z 60. let 14. století. Cesta k němu vede nejprve po mostě přes rokli, potom po schodech vytesaných ve skále a nakonec skalním tunelem přímo do areálu kláštera. Lze tu vidět i rumpál, kterým se v síti až do roku 1923 dopravovalo do kláštera vše, včetně návštěvníků. Přístupný je zde hlavní chrám Metamórfosis (Proměnění Páně), vyzdobený freskami, někdejší jídelna (trapesa) a plató za kostelem s nádherným výhledem. Varlaam – mužský klášter Všech svatých, druhý největší klášter, byl pojmenován po prvním poustevníkovi, který žil na této skále v roce 1350 Agia Triada - klášter Svaté Trojice stojí na vysoké skále neobvyklého tvaru. Zachovala se vyprávění o tom, že po celých sedmdesát let se nahoru nosil materiál, a se stavbou se začalo teprve potom. Moni Rousanou – tento ženský klášter se nachází na samém vrcholku úzké skalní věže, na úzkém prostoru, kam se sotva vejde. Agios Stefanos - klášter Sv. Štěpána - dnes ženský klášter, v hlavním chrámu je bohatý ikonostas, v muzeu zlatá výšivka s vyobrazením Krista. Dojde se k němu po osmimetrové lávce (dříve tu byl padací most). Agios Nikolaos - Anapafsas - klášter Sv. Mikuláše Anapavsá se nachází na jihozápadní straně Meteorských skal. Skála, na níž se klášter nachází, má na vrcholu velmi úzkou plochu, což vedlo k tomu, že jednotlivé části kláštera nebyly postaveny do šíře, ale do poschodí, jedno na druhé.

9 Ženský klášter Roussanou

10 Klášter sv. Mikuláše byl vyzdoben malířem Cretanem Theophane v XV. století. .

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 KALAMBAKA Městečko nacházející se pod skalními útvary Meteora v místě, kde se řeka Pinios vlévá do krásné thesalské nížiny

31

32

33 Konec výletu


Stáhnout ppt "Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO"

Podobné prezentace


Reklamy Google