Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jeskyně Ajanta a Ellora

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jeskyně Ajanta a Ellora"— Transkript prezentace:

1 Jeskyně Ajanta a Ellora
INDIE Hudební doprovod, manuální přetáčení snímků

2 Jeskyně Ajanta (Adžanta) je jeskynní buddhistický komplex v Indii
Jeskyně Ajanta (Adžanta) je jeskynní buddhistický komplex v Indii. Nachází se na západě země ve státě Maharashtra, 3,5 km od obce Ajanta, něco málo přes dvě hodiny cesty od starého města Aurangabadcca,. Jeskyně Ajanta jsou tvořeny bohatě zdobenými skalními chrámy z století před naším letopočtem. Představují jednu z vrcholných památek staroindické kultury. Nástěnné malby rovněž patří k největším dochovaným sbírkám buddhistického umění na světě. Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO byly Jeskyně Ajanta zapsány v roce 1983. Jeskynní chrámy Ajanta objevil pro svět téměř před dvěma sty léty anglický voják, který zde byl v tu dobu na lovu tygrů.

3 Jeskyně Ajanta (Adžanta)
Třicet dva jeskyní bylo tesáno po tisíc let do skály ze sopečného čediče pouze pomocí dlát a kladiv. Řemeslníci pečlivým a pomalým sekáním skály vytvořili na strategických místech sloupy a několik místností uvnitř skály. Stěny a stropy byly krásně zdobené aplikacemi barevných nátěrů do sádry a obrazy. Většině obrazů je více než 1500 let. Již deset století před narozením Michelangela, Leonarda da Vinci a evropskou renesancí tito neznámí umělci již znali zobrazení perspektivy, hloubku a realismus ve svých obrazech. Výrazy a emoce zachycené na tvářích osob jsou i dnes reálné a můžeme je po tolika stoletích obdivovat.

4 Celkový pohled na jeskyně AJANTA

5 Celkový pohled na jeskyně AJANTA a řeku Vaghoru

6 Vstupní informace před vchodem do jeskyní.

7 Nejstarší jeskyně je datována do druhého století před naším letopočtem
Nejstarší jeskyně je datována do druhého století před naším letopočtem. V některých jeskyních jsou kláštery a velké domy s hlavní místností, na kterou navazují malé pokoje, ve kterých žili mniši. Pokoje mají lůžka s kamenným polštářem, na kterém si mniši mohli uvolnit hlavu. Zbytek jeskyní jsou Chaityas (chrámy), velmi podobné křesťanským katedrálám. Kryté klenuté dřevěné trámy, které tvoří žebra, stejně jako kámen zdobí sloupy a v hlavní lodi (kde dle křesťanské církve by měl být oltář), je velká socha Buddhy. Pamatujte si ale, že tyto kamenné chrámy byly vytesávané mnoho století před křesťanskou dobou staveb katedrál, takže se můžete dostat do spekulací, jestli nebyly inspirací pro velké architekty středověku a dokonce i pro klasické řecké a římské chrámy.

8

9

10

11 Po celé Indii je velké množství zajímavých jeskynních chrámů, ale žádné nepřekypují tak detailní výzdobou a bohatou historií. Nejedná se o přírodní jeskyně, ale do strmé skály precizně vytesané chrámové prostory, které byly tesány odshora, takže nebylo zapotřebí lešení. V době svého vzniku byly používány jako náboženské svatyně. V Adžantě vyniká zachovalejší malba na stěnách chrámů. Zdejší jeskyně jsou mnohem starší než komplex v Elloxe. Jeskyně se vinou v půlkruhu kolem řeky Vaghore. Jeskyně v Ellóře mají precizní skulpturální výzdobu, jejich výstavba trvala několik staletí. Proto jsou zde vedle sebe chrámy buddhistické, hinduistické a džinistické. Chrámové komplexy tesali mniši a ve volných chvílích meditovali v přilehlých místnostech.

12 Jeskyně AJANTA

13 Jeden z vchodů do jeskyně

14 32 jeskyní vytesaných ve skále

15

16

17 Ajanta. Zachovalé nástěnné malby

18 Ajanta. Zachovalé nástěnné malby

19 Dva sloni vytesaní u vchodu

20

21

22 Některé jeskyně jsou jako kláštery

23 interier

24

25

26 Socha Budhy

27

28

29

30 Hinduistické rodiny obdivují práci svých předků.

31

32

33

34

35

36 Klenuté stropy

37

38 Ajanta Fresky na stěnách

39

40

41

42

43

44

45

46

47 Ellora

48 chrám zasvěcený Šivovi
Ellora- Kailása, chrám zasvěcený Šivovi

49 Jeskyně (chrámy) Ellora

50

51

52

53

54

55

56 Strážce památek (jako u nás – bdělej a ostražitej!)

57 ¡¡ Přeji pěkný výlet !! J@ Foto a info : Net Překlad:
Písmenka v textu vyměnil MP


Stáhnout ppt "Jeskyně Ajanta a Ellora"

Podobné prezentace


Reklamy Google