Likvidace starých ekologických zátěží

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Obecné požadavky na výstavbu
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Vršovická 65, Praha 10, Tel: ,Fax: , Využití GIS při ochraně nerostného bohatství Ministerstvo.
Projekt TROLLEY Dobrý den.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Ing. Jan Kaňka Český báňský úřad
Stavební zákon Autorizace
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Organizace Státní správy
Stavební úřady Obecné stavební úřady
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Sanace havarijního úniku motorové nafty v areálu depa ČD v Trutnově
POSOUZENÍ VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Podklady k posouzení vlivu akce z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí – závěr.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Informace o hospodaření státního podniku DIAMO, Stráž pod Ralskem za období 2007 – 2011 Předkládá: Ing. Bc. Jiří Jež ředitel státního podniku.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ochrana vody, půdy a lesa
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ochrana lesa.
Těžba nerostných surovin
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
Staveniště a zařízení staveniště
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Znečištěné místa na Slovácku
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Těžební záměry podle nového metodického výkladu MŽP k zákonu o EIA
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Likvidace starých ekologických zátěží

Legislativa Sanace a rekultivace hořícího odvalu Kateřina v Radvancích Závazné stanovisko MŽP Souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí Rozhodnutí k povolení hornické činnosti Rozhodnutí k povolení geologické činnosti Rozhodnutí Krajského úřadu odboru životního prostředí, kterým byly stanoveny podmínky pro vypouštění vod

Postup pro sanace a rekultivace Rozhodnutí státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro nakládání se zdroji ionizujícího záření Rozhodnutí státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro uvádění radionuklidů do životního prostředí Stanovisko Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Stanovisko ČIŽP Stavební řízení - rozhodnutí městského úřadu odboru výstavby Stanovisko správy a údržby silnic

Hlušinový odval bývalého dolu Tuchlovice sem 7.10.

Sanace a rekultivace staré ekologické zátěže Mydlovary Předmět plnění - zahlazování následků hornické (uranové) činnosti - hydrometalurgické úpravy dovážených uranových rud za účelem snížení stávajícího negativního vlivu odkaliště na životní prostředí Objednatel - DIAMO státní podnik (z fondů Evropské unie) Zhotovitel - Sdružení „Sdružení Sanace a rekultivace – Mydlovary

Mydlovary odstranění kontaminace terénu sanační a rekultivační práce Doba realizace - 2009 - 2010 Cena provedených stavebních prací a dodávek a služeb - 700 000 000 Kč Předmětem činností bylo vyřazování z provozu pracoviště III. kategorie Toto spočívalo v : likvidaci objektů a zařízení odstranění kontaminace terénu sanační a rekultivační práce

Mydlovary

Odtěžba kontaminovaných zemin

Odčerpání zasažených podzemních vod

Překrytí zeminou pro budoucí ozelenění

Legislativa Sanace a rekultivace staré ekologické zátěže Mydlovary Závazné stanovisko Ministerstva životního prostředí Stanovisko EIA Rozhodnutí státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro nakládání se zdroji ionizujícího záření Rozhodnutí státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro uvádění radionuklidů do životního prostředí

Stanoviska Rozhodnutí státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro vyřazování pracoviště III. kategorie Souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí Stanovisko správy a údržby silnic Rozhodnutí drážního úřadu Rozhodnutí městského úřadu odboru výstavby

Územní rozhodnutí Územní rozhodnutí městského úřadu Rozhodnutí Magistrátu České Budějovice odbor životního prostředí Rozhodnutí Magistrátu České Budějovice odboru dopravy Vyjádření oblastního inspektorátu práce Rozhodnutí Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko Stanovisko ČIŽP Stanovisko ministerstva obrany

Sanace nedostatečně zlikvidovaných sond po těžbě ropy a zemního plynu Předmět plnění - relikvidace starých těžebních a průzkumných vrtů doprovázené parciální odtěžbou kontaminovaných zemin a odčerpáním zasažených podzemních vod - odstraní riziko havárie zasažení podzemních vod Objednatel - Ministerstvo financí ČR Zhotovitel - ENERGIE stavební a báňská a.s. Doba realizace - 2010 – 2014 Cena provedených stavebních prací a dodávek a služeb - 440 000 000 Kč

Sanace nedostatečně zlikvidovaných sond po těžbě ropy a zemního plynu Cílem je průzkum znečištění sanace zeminy a vody bezpečná relikvidace starých sond následná biologická péče

Sonda

Zařízení staveniště pro vytažení vložek

Utěsňování původního vrtu

Odvoz panelů, úprava

Legislativa sanace nedostatečně zlikvidovaných škod Závazné stanovisko Ministerstva životního prostředí Souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí Rozhodnutí k povolení hornické činnosti Rozhodnutí k povolení geologické činnosti Stanovisko Moravských naftových dolů Povolení ke vstupu Lesů České republiky

Stanoviska Stanovisko Natura 2000 Stanovisko RWE Stanovisko TELEFONICA O2 Stanovisko E.ON ČR Stanovisko Vodovodů a kanalizací Stanovisko krajského hygienického úřadu Stanovisko Krajského úřadu Jihomoravského kraje odboru životního prostředí Stanovisko Chráněné oblasti Stibůrkovská jezera Stanovisko ČIŽP Povolení ke vstupu majitelů a nájemců dotčených pozemků

DŮLNÍ VODY Vymezení pojmu - Zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon) § 40 Důlními vodami jsou všechny podzemní, povrchové a srážkové vody, které vnikly do hlubinných nebo povrchových důlních prostorů bez ohledu na to, zda se tak stalo průsakem nebo gravitací z nadloží, podloží nebo boku nebo prostým vtékáním srážkové vody, a to až do jejich spojení s jinými stálými povrchovými nebo podzemními vodami

Organizace je při hornické činnosti oprávněna a) bezúplatně užívat důlní vody pro vlastní potřebu b) bezúplatně užívat na základě povolení vodohospodářského orgánu důlní vodu jako náhradní zdroj pro potřebu těch, kteří byli poškozeni ztrátou vody vyvolanou činností organizace c) vypouštět důlní vodu, kterou nepotřebuje pro vlastní činnost, do povrchových, popřípadě do podzemních vod a odvádět ji, pokud je to třeba, i přes cizí pozemky způsobem a za podmínek stanovených vodohospodářským orgánem a orgánem ochrany veřejného zdraví