Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 1 Sexuální obtěžování ve vysokoškolském prostředí: Fakta a řešení PhDr. Marta Vohlídalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Informační gramotnost na středních školách
Přijímací řízení.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 19. zasedání předsednictva RVŠ, 18. září 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Možnosti hodnocení ředitelů škol
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Výzkum akademických pracovníků ČR Prezentace pro 7. zasedání sněmu Rady vysokých škol 17. února 2005 Návrh společného projektu Rady vysokých škol a Sociologického.
Hodnocení výuky studenty Ústav biochemie a experimentální onkologie, Karlova Universita v Praze, 1. Lékařská fakulta Aleksi Šedo Setkání učitelů biochemie.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Gender ve škole.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Jak napsat zprávu z praxe
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
OLGA PECHOVÁ KATEDRA PSYCHOLOGIE FF UP V OLOMOUCI Homofobie.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Transkript prezentace:

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 1 Sexuální obtěžování ve vysokoškolském prostředí: Fakta a řešení PhDr. Marta Vohlídalová (Sociologický ústav AV ČR) PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. (Pedagogická fakulta UK) Ing. Petr Pavlík, Ph.D. (Fakulta humanitních studií UK) Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. (Fakulta humanitních studií UK)

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 2 Co víme o sexuálním obtěžování (SO) ve vysokoškolském prostředí? (Evidence ze zahraničních výzkumů) Má svá specifika ve srovnání s obtěžováním v pracovně-právních vztazích – extrémní mocenská nerovnováha mezi aktéry Má negativní dopady na studijní a potažmo i pracovní dráhu studujících Týká se především žen-studentek, i když oběťmi se mohou stát i muži Má s ním zkušenost mezi 20-40% studujících (USA výzkumy, Kelley, Parsons 2000)

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 3 Český kontext v ČR neviditelný problém (nedostatek informací) bagatelizace tématu a zesměšňování, vysoká tolerance legislativní ošetření problému: Antidiskriminační zákon (2009) chybějící univerzitní politiky (procedury řešení, definice apod.)

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 4 Co je sexuální obtěžování ? je diskriminací na základě pohlaví není primárně motivováno sexuální přitažlivostí, ale potřebou uplatňovat moc (MacKinnon 1979) Zahrnuje různé formy chování:  „nepřátelské prostředí“ (Hostile Environment) narážky, sexistické vtipy, svádění, používání lechtivých materiálů při výuce, genderové stereotypy apod.  „něco za něco“ (Quid pro quo) sexuální vydírání, sexuální nátlak, napadení Jde o nevítané, nevhodné, urážlivé chování

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 5 Metodologie 2 výzkumy SO 2008/2009: FHS UK a SOÚ AV ČR; (finanční podpora MŠMT ČR); smíšený výzkumný design Výzkum FHS UK 11 veřejných univerzit a vysokých škol, různé obory (přírodovědné, sociálně-vědní, humanitní, pedagogické, technické a vojenské fakulty)  dotazníkové šetření: 832 studujících (Bc., Mgr.), 584 žen, 243 mužů (5 nezjištěno), sběr dat v hodinách  hloubkové rozhovory: 40 studujících (Bc., Mgr., Ph.D.) Výzkum SOÚ AV ČR Případová studie vybrané fakulty pražské vysoké školy  dotazníkové šetření: 700 respondentů (464 studentek, 236 studentů Bc. a Mgr. programů), sběr dat v hodinách  hloubkové rozhovory: 18 studujících (13 dívek a 5 chlapců) – Bc., Mgr., Ph.D.

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 6 Formy obtěžování sledované ve výzkumech (operacionalizace SO) Operacionalizace sexuálního obtěžování podle L. Fitzgerald (Sexual Experience Questionnaire 1996): GENDEROVÉ OBTĚŽOVÁNÍ  nevhodné nebo urážlivé chování verbální i neverbální povahy namířené vůči ženám nebo mužům jako skupině, které je prosté sankcí  VE VÝZKUMECH: zkušenosti se zesměšňujícími/nevhodnými poznámkami o mužích a ženách, sexuálně laděnými příběhy či vtipy, lechtivými učebními materiály, sexistické vizuální materiály, z(ne)výhodněním kvůli pohlaví/odlišné zacházení, okukování, sexuální pohyby a gesta NEVÍTANÁ SEXUÁLNÍ POZORNOST  nevhodné nebo urážlivé chování verbální i neverbální povahy namířené vůči konkrétnímu jedinci, které je prosté sankcí  V dotazníku: komentování vzhledu a chování, snaha o navázání intimního vztahu, hovory o sexuálně laděných nebo intimních tématech a pozvánka na soukromou (nepracovní) schůzku mimo školu. SEXUÁLNÍ NÁTLAK  tvrdší a fyzické formy obtěžování a vydírání  V dotazníku: nabídka intimního sblížení výměnou za určité výhody nebo pod pohrůžkou, zkušenosti s tímto typem intimním sblížení, dotýkání nebo jiné narušení osobního prostoru, fyzické napadení

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 7 Závěr I: Se sexuálním obtěžováním se setkal relativně vysoký podíl studujících (1) SOÚ AV ČRFHS UK CELKEM67 %78 % Genderové obtěžování66 % zku š enosti se zesmě š ňuj í c í mi pozn á mkami o muž í ch a žen á ch, sexu á lně laděn é př í běhy, lechtiv é učebn í materi á ly, z(ne)výhodněn í kvůli pohlav í okukov á n í 62 % odlišné zacházení nevhodné poznámky nevhodné materiály znevažující chování sexuální vtipy a příběhy vizuální sexistické materiály

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 8 Závěr I: Se sexuálním obtěžováním se setkal relativně vysoký podíl studujících (2) SOÚ AV ČRFHS UK Nevítaná sexuální pozornost 18 % komentov á n í vzhledu a chov á n í, snaha o nav á z á n í intimn í ho vztahu, hovory o sexu á lně laděných nebo intimn í ch t é matech pozv á nka na soukromou (nepracovn í ) schůzku mimo š kolu 22 % Komentáře na tělo a vzhled Komentáře na sexuální chování Diskuse o sexu Sexuální pohyby a gesta Pozvání na rande, večeři Snaha o navázání intimního vztahu Sexuální nátlak 9 % nabídka intimního sblížení výměnou za určité výhody nebo pod pohrůžkou zkušenosti s tímto typem intimním sblížení, dotýkání nebo jiné narušení osobního prostoru, 6 % Narušování osobního prostoru Fyzické dotyky Výhoda za intimní sblížení Trest za nesouhlas s intimním sblížením Potrestání za odmítnutí sblížení Zvýhodnění za sblížení

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 9 Závěr II: Nejistota při vymezení SO a úzká definice SO nejasnosti spojené s tím, jaké chování sexuální obtěžování zahrnuje úzké vymezení SO (nejtěžší formy obtěžování, fyzický kontakt a vydírání) vysoká tolerance studujících zejména k genderovému obtěžování obavy z použití termínu „sexuální obtěžování“ (pouze cca 3 % studujících označila své zkušenosti jako SO)

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 10 Závěr III: Bezmoc a bezradnost studujících při snaze o řešení SO reflexe mocenské převahy a závislosti studujících na vyučujících (obavy z následků pro další studium) nedůvěra studujících vůči zaměstnancům školy bezradnost – přes 70 % studujících nemá představu, jak by v takové situaci postupovali (zdroj: SOÚ AV ČR) většina studujících (77 % studentek a 55 % studentů) by uvítalo zavedení určitých pravidel (zdroj: SOÚ AV ČR)

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 11 ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI přední univerzity (Oxford, Cambridge, Boston, Berlín, Vídeň atd.) akceptují:  sexuální obtěžování jako problém  nutnost aktivního přístupu v oblasti prevence a intervence  různé postupy, z nichž VŠ volí dle vlastní specifičnosti důvody vyplývají z negativních aspektů SO:  pokles studijních výsledků a odchod studujících  zhoršené klima a jeho dopady na studijní a pracovní výkony  ztráta prestiže  náklady na soudní spory  akademické hodnoty

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 12 PREVENCE SO SYMBOLICKÁ ÚROVEŇ vyjádření odmítavého postoje ze strany vedení VŠ – projevy, oficiální dokumenty, chování PRAKTICKÁ ÚROVEŇ formulování dokumentu obsahující definici SO a mechanismy pro jeho eliminaci, včetně postupu pro ohlášení a řešení případů obtěžování ustavení kontaktní osoby informování vyučujících a studujících o problematice SO, včetně projevů, důsledků a možností řešení

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 13 ŘEŠENÍ PŘÍPADŮ SO ORIENTAČNÍ FÁZE vyjasnění povahy chování rozhodnutí o dalším postupu NEFORMÁLNÍ FÁZE řešení SO bez využití institucionálních mechanismů FORMÁLNÍ FÁZE podání oficiální stížnosti komise pro objasnění SO s širokým zastoupením a dlouhodobým členstvím standardní postupy při získávání informací a řešení snižující rizika negativních následků pro sporné strany komisionální návrh řešení předkládaný vedení VŠ

Zasedání předsednictva Rady vysokých škol, 16. září 2010, Praha 14 Děkujeme za pozornost! Marta Vohlídalová Irena Smetáčková Materiály ke stažení: Závěrečná výzkumná zpráva SOÚ AV ČR: wys.org/prilohy/a0baecad/sexualni%20obtezovani.pdfhttp:// wys.org/prilohy/a0baecad/sexualni%20obtezovani.pdf Příručka pro vedení vysokých škol (FHS UK) Příručka pro studující (FHS UK)