Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný 24. 9. 2004 + právní úprava pro vedení správního řízení, platná od 1. 1. 2006, jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Název vzdělávacího materiálu
Vedení správního řízení
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
DOVOLÁNÍ.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Občanské soudní řízení II.
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Správní právo procesní
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řízení o přestupcích.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Nadežda Oravcová Silvia Kozelková
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Občanské právo procesní
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Občanské právo procesní
Správní řád -vybrané instituty
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Zrušení trvalého pobytu JUDr. Lenka Cundová odbor správní Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KÚ LK Ing. Eva Kotková.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Správní právo procesní 3. část
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Obecný daňový proces.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Zákon č. 255/2012 o kontrole (kontrolní řád)
Umisťování staveb.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Procesní prostředky regulace správního řízení
Lhůty ve správních řízeních
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Občanské soudní řízení I.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967 Sb. vztahuje se na řízení upravující práva a povinnosti občanů a organizací rozhodujících v oblasti státní správy stanovená základní pravidla: - správní orgány postupují v souladu se zákony a jinými právními předpisy - správní orgány musí postupovat tak, aby občan měl vždy možnost hájit svá práva a zájmy - občanům a organizacím musí správní orgány poskytnout pomoc a poučení (realita?) - správní orgány jsou povinny vyřídit každou věc včas a bez průtahů - správní orgány dbají, aby řízení probíhalo bez zbytečného zatěžování občanů a organizací - všichni účastníci mají v řízení rovná procesní práva a povinnosti

vymezení správních orgánů (věcně a místně příslušné) vymezení pojmu účastníci řízení : o jejichž právech a zájmech má být v řízení rozhodnuto, či rozhodnutím mohou být přímo dotčeny zastupování (písemná plná moc) podání žádosti: písemně i ústně zásada: uvést kdo žádá, ve které věci, co navrhuje (předpisy stanovují i další náležitosti) ústní jednání : správní úřad může nařídit ústní jednání a to zejména přispěje-li to k objasnění problematiky protokol : o výsledku ústního jednání se sepíše protokol.Protokol podepisují po přečtení všichni přítomní. nahlížení do spisů: účastníci řízení mají právo nahlížet do spisů doručení do vlastních rukou: důležité písemnosti zejména pak rozhodnutí se doručují do vlastních rukou. písemnosti určené advokátům se doručují advokátní poradně doručení veřejnou vyhláškou : tzn. písemnost se vyvěsí na dobu 15 dnů na veřejném k tomu účelu vyhrazeném místě (vývěska úřadu) vyvěšení : při velkém počtu účastníků či pokud není znám pobyt účastníků

lhůty: - správní orgán stanoví k provedení úkonu přiměřenou lhůtu - zmešká-li účastník lhůtu a do 15 dnů doplní, lze prominout - nelze prominout po uplynutí 1 roku přerušení řízení: bylo-li již řízení zahájeno a účastník ve stanovené lhůtě např. neodstranil nedostatky. Proti rozhodnutí o přerušení se nelze odvolat. Po pominutí překážek se v řízení pokračuje. Lhůty během přerušení neběží. zastavení řízení: - vezme-li účastník návrh zpět - pominou-li důvody zahájeného řízení náklady řízení: - náklady správního orgánu nese tento orgán - náklady účastníka nese účastník podklady pro rozhodnutí: podání, návrhy, vyjádření účastníků, důkazy, čestná prohlášení, … dokazování: všechny materiály, doklady,…, které přispějí k objasnění skutečného stavu věci. Správní úřad může připustit místo dokazování i čestné prohlášení. ohledání: vlastník či uživatel je povinen strpět ohledání na místě. (např. umožnit přístup na svůj pozemek) svědci: každý občan má povinnost vypovídat jako svědek

zajištění průběhu a účelu řízení předvolání: - správní orgán předvolá osoby, jejichž účast je při projednávání věci nutná. - v předvolání upozorní na právní důsledky nedostavení se předvedení: účastník, který se po opětném předvolání nedostaví a jehož osobní účast je nutná, může být předveden předběžné opatření: správní orgán může ještě před skončením řízení a v nutném rozsahu uložit účastníkům aby něco vykonali, něco strpěli, nařídit např. zajištění věci apod. dožádání: pokud správní orgán v oblasti své působnosti nemůže provést nějaký procesní úkon je oprávněn požádat jiný správní úřad rozhodnutí: - náležitosti rozhodnutí: orgán, jenž rozhodnutí vydal, datum vydání rozhodnutí, seznam účastníků řízení - výrok (obsahuje rozhodnutí) - odůvodnění (co bylo podkladem rozhodnutí - poučení o odvolání - lhůta pro rozhodnutí: do 30 dnů od zahájení řízení (ve složitých případech do 60 dnů - oznámení rozhodnutí: doručením písemného vyhotovení rozhodnutí

přezkoumávání rozhodnutí ( příklad xxxxx RD) proti rozhodnutí správního orgánu má účastník řízení právo podat odvolání - odvolání se podává u správního orgánu, který rozhodnutí vydal - odvolání je nutno podat ve lhůtě 15 dnů od dne oznámení rozhodnutí správní orgán, který rozhodnutí vydal, může sám odvolání posoudit …..nerozhodne-li jinak - předloží jej do 30 dnů odvolacímu orgánu odvolací orgán přezkoumá, dosavadní řízení případně jej doplní a poté buď odvolání zamítne a potvrdí rozhodnutí nebo rozhodnutí změní obnova řízení: řízení ukončené rozhodnutím lze obnovit, jestliže vyšly najevo nové skutečnosti, rozhodnutí se opíralo o důkazy, jež se ukázaly nepravdivé a pod. přezkoumání rozhodnutí mimo odvolací řízení : rozhodnutí může z vlastního podnětu přezkoumat správní orgán nejblíže vyššího stupně z vlastního nebo jiného podnětu. Návrh na přezkoumání správního rozhodnutí může být uložen i soudem.

výkon rozhodnutí: např. při uložení určité povinnosti v rozhodnutí, lze tuto uplatnit nejdéle do 3 let po vydání rozhodnutí námitky: proti jednotlivým bodům uvedeným v rozhodnutí lze uplatnit námitky o uznání námitek rozhoduje orgán provádějící výkon rozhodnutí. vymáhání peněžitých plnění - srážkami ze mzdy či přikázáním pohledávky vymáhání nepeněžitých plnění - náhradním výkonem, např. uložením pokuty