Pojištění odpovědnosti za škodu II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Pracovní úrazy a nemoci z povolání
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Digitální učební materiál
Novinky ve zdravotnickém právu?
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU ZÁKLADNÍ INFORMACE KE SMLOUVĚ část III.
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vyhláška Ministerstva zdravotnictví 440/2001 Sb.
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
P RACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚSC Prameny právní úpravy.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Komerční a nekomerční pojištění
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Náhrada mzdy, její rozlišení, vztah k pracovní neschopnosti ZS , Plzeň.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
JUDr. Daniela Světlíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Správa sociálního zabezpečení
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika malých a středních podniků
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Transkript prezentace:

Pojištění odpovědnosti za škodu II. Zákonné pojištění odpovědnosti za škodu zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání Povinná smluvní pojištění odpovědnosti za škodu z provozu pozemních vozidel (včetně drážních vozidel), plavidel a letadel

Zákonné pojištění odpovědnosti za škodu zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání Zákon č.262/ 2006 Sb., zákoník práce (účinnost dnem 1.1.2007) odkazuje na zákonnou právní úpravu v ust.§ 365 a na novou legislativu – zákon č.266 /2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, který měl nabýt účinnosti dnem 1.1.2013)

Právní úprava ustanovení § 205 d ZP „Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání“. Vyhl. 125/ 1993 Sb. Vyhl.č. 440/ 2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění ( ruší jí NOZ, v souladu s § 394, odst.2 zák.č.262/2006 Sb. se použije

Vstoupí zákon č.266/2006 Sb. „vůbec“ v účinnost? Nová právní úprava původně k 1.1.2008 Účinnost už byla 4 x posunuta : 1) Zákonem č. 218/2007 Sb. k 1.1.2010 2) Zákonem č. 282/2009 Sb. k 1. 1. 2013 3) Zákonem č. 463/2012 Sbk 1. 1.2015 4) Zákonem č. 182/ 2014 Sb. k 1. 1.2017

Poslední odložení účinnosti zákona 266/2006 Sb. Dne 24.7.2014 schválil senát vládní návrh novely zákona, dne 13.8.2014 novelu podepsal prezident Účinnost zákona z r.2006 byla již 3x odložena, odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání nadále upravují přechodná ustanovení § 365 -393 zákona č. 262/ 2006 Sb., zákoník práce (ZP)

Parlament žádá vládu zachovat koncepci (dávkový systém sociálního pojištění) - ČSSZ předložit novelu ZP – zařadit hmotněprávní úpravu odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání zpět do 11.části ZP zajistit právní úpravu výše a určování náhrad za bolest a ZSU (vč. příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání) Zahrnout do zákona odškodnění dobrovolných hasičů

Právní úprava provedená ZP v ust. § 205d v odstavcích 2-6. pouze právní úprava vzájemných vztahů mezi státem, zastoupeným Ministerstvem financí a oběma provozovateli tohoto pojištění Česká pojišťovna, a.s. Kooperativa, a.s.

Ust.§ 205d ZP, odst.1 Zaměstnavatelé zaměstnávající alespoň jednoho zaměstnance jsou pro případ své odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání pojištěni (dále jen „zákonné pojištění“) u České pojišťovny, akciová společnost, pokud s ní měli sjednáno toto pojištění k 31.12.1992. Ostatní zaměstnavatelé jsou pojištěni u Kooperativy, československé družstevní pojišťovny, akciová společnost, případně u jejího právního nástupce v České republice (dále jen „pojišťovny“). To se nevztahuje na organizační složky státu.

Ust.§ 205d ZP, odst.2 Vznikne-li pojišťovnám provozováním zákonného pojištění majetková újma, mají právo na úhradu této újmy ze státního rozpočtu. Přebytek vzniklý z tohoto pojištění odvedou pojišťovny do státního rozpočtu

Ust.§ 205d ZP, odst.3, 4 Majetkovou újmou se rozumí ztráta pojišťovny vzniklá provozováním zákonného pojištění. Tou je záporný rozdíl mezi kalkulovanými náklady na pojistná plnění a skutečnými náklady na vyplacená pojistná plnění, vykázaný pojišťovnami k 31.prosinci každého roku. Přebytkem pojišťovny vzniklým z provozování zákonného pojištění se rozumí kladný rozdíl mezi kalkulovanými náklady na pojistná plnění a skutečnými náklady na vyplacená pojistná plnění, vykázaný pojišťovnami k 31.prosinci každého roku.

Výsledky hospodaření, evidence - ust.§ 205d ZP, odst.5, 6 Pojišťovna sdělí ekonomické výsledky provozu zákonného pojištění vždy za předchozí rok ministerstvu financí nejpozději do 31.března následujícího roku. Ministerstvo uhradí vykázanou majetkovou újmu za předchozí rok nejpozději do 30.června běžného roku. Ve stejném termínu odvedou pojišťovny přebytky pojistného do státního rozpočtu. Evidenci o zákonném pojištění vedou pojišťovny v účetnictví odděleně od evidence ostatní činnosti pojišťoven. Kooperativa, československá družstevní pojišťovna , akciová společnost vede evidenci o zákonném pojištění v účetnictví odděleně za Českou republiku a Slovenskou republiku.

Ust .§ 205 d ZP odst.7,8,9 Bližší podmínky a sazby stanoví vyhláškou Ministerstvo financí. Vyhl.č.125/1993 Sb. Pokud při zániku zaměstnavatele nepřejdou práva a povinnosti z pracovněprávního vztahu na jiného zaměstnavatele, má poškozený (pozůstalý) právo přímo vůči pojišťovně, aby mu škodu nahradila v témže rozsahu, v jakém by mu ji byl povinen nahradit sám pojištěný zaměstnavatel. V rozsahu, v jakém se na zaměstnavatele vztahuje zákonné pojištění, zaniká jeho povinnost sjednat smluvní pojištění podle zvláštních předpisů.

Právní úprava provedená vyhláškou Vyhláška Ministerstva financí 125/93 Sb., kterou se stanoví podmínky a sazby zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. povinnosti pojištěného (zaměstnavatele) právo pojištěného na výplatu pojistného plnění povinnosti pojistitele právo pojistitele na náhradu škody vůči pojištěnému a právo na vyplacené pojistné plnění vůči poškozenému či třetím osobám stanovení výše pojistného (sazby pojistného dle ekonomických činností) a určení plateb pojistného

Na koho se nevztahuje tato právní úprava? na zaměstnavatele, kteří mají povahu státního orgánu. PROČ ????? Organizační složky státu jsou taxativně vymezeny v ustanovení § 3 zákona č.219/ 2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích

Právní úprava odpovědnosti za škodu Zákoník práce – zákon č.262/ 2006 Sb., zákoník práce Ust.§ 365- 393 Odpovědnost objektivní s liberačními důvody

Co je pracovní úraz ??? Pracovním úrazem se rozumí porucha zdraví způsobená zaměstnanci při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním nezávisle na jeho vůli náhlým, násilným a krátkodobým působením vnějších vlivů (mechanických, chemických, psychických), které mají za následek poruchu zdraví.

Co se za pracovní úraz dle ZP považuje ??? Úraz vzniklý při plnění pracovních úkolů anebo v přímé souvislosti s tím Úraz žáků základních škol Úraz studentů středních a vysokých škol Úraz osoby plnící veřejné funkce Úraz člena dobrovolného zásahového sboru Úraz osoby při dobrovolné akci či činnosti ve prospěch společnosti

Co je „nemoc z povolání“ ? nemoc uvedená v právních předpisech o sociálním zabezpečení, jestliže vzniknou za podmínek tam uvedených. vl.nař. č. 290/1995 Sb., kterým se stanoví seznam nemocí z povolání, ve znění pozdějších předpisů „nemoci vznikající nepříznivým působením chemických, fyzikálních, biologických nebo jiných škodlivých vlivů, pokud vznikly za podmínek uvedených v seznamu nemocí z povolání“

Pojistné plnění a nároky dle ust.§ 369 ZP bolestné ztížení společenského uplatnění, ztráta na výdělku po dobu pracovní neschopnosti , ztráta na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, účelně vynaložené náklady spojené s léčením, věcná škoda

Odškodnění bolesti a ZSU Ust.§ 394, odst.2 zákona č.262/2006 Sb.“ „ Do doby nabytí účinnosti právní úpravy úrazového pojištění se postupuje podle vyhl.č.440/2001 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění, ve znění vyhl.č.50/2003 Sb.“ Bodové hodnocení – př.č.1-4 , bod Kč 120,-

Pojistné plnění náležející pozůstalým účelně vynaložené náklady spojené s léčením (§ 373 ZP) ztráta na výživě pozůstalých (§377 ZP), vynaložené přiměřené náklady spojené s pohřbem (§376 ZP), jednorázové odškodnění pozůstalých ( §378 ZP ), náhrada věcné škody(§379 ZP)

Každá pozůstalá osoba Výše jednorázového odškodnění v Kč OZ po novele zák. č.47/ 2004 Sb. zák. č. 65/ 1965 Sb., zákoník práce   zák. č.262/ 2006 Sb., zákoník práce Manžel//manželka 240.000,- 50.000,- Dítě 80.000,- Rodič za dítě Jiná blízká osoba není stanovena Rodič za dosud nenarozené dítě 85.000,- Sourozenec 175.000,-