Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a 23. 6. 2009, Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Pracovní program předsednictví ČR v Radě EU v oblasti energetiky Martin Říman Ministr průmyslu a obchodu ČR 26. ledna 2009, Senát PČR.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 ČESKÁ ENERGETIKA V RÁMCI NOVELIZOVNÉ LEGISLATIVY Roman Portužák odbor elektroenergetiky IV. ročník konference o.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Implementace Evropské energetické legislativy
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Transkript prezentace:

Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ

2 I.Návrhy a změny 3. liberalizačního balíčku II.Historie projednávání 3. liberálního balíčku III.Dokončení prací na projednávání 3. liberalizačního balíčku za českého předsednictví EU IV.Hlavní změny legislativy a dopady na ČR

3 I.Návrhy a změny třetího liberalizačního balíčku  vývoj částečně či plně liberalizovaných národních trhů s energií nenaplnil cíle EK (bezpečnost, konkurence, snížení cen…)  reakce EK – návrh 3. legislativního balíčku sdělení EK k vnitřnímu trhu s elektřinou a plynem – schválen akční plán pro energetiku – zásady projednány Radou ministrů představen návrh nové legislativy

4 Směrnice, kterou se mění a doplňuje stávající směrnice 2003/54/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou Směrnice, kterou se mění a doplňuje stávající směrnice o plynu 2003/55/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem Nařízení, kterým se mění a doplňuje stávající nařízení o elektřině 1228/03/ES o podmínkách přístupu do sítě pro přeshraniční obchod s elektřinou Nařízení, kterým se mění a doplňuje stávající nařízení o plynu 1775/55 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám Nařízení, kterým se zřizuje agentura EU pro spolupráci národních energetických regulačních orgánů

5 II.Historie projednávání 3. liberalizačního balíčku 19. září 2007EK předložila legislativní návrhy 6. červen 2008Dosaženo dohody Rady o základním rámci liberalizace energetiky tři možnosti oddělení společností – unbundling, ISO a ITO – v elektřině i v plynu červen-červenec 2008první čtení v Evropském parlamentu Elektřina – podpořeno jen vlastnické oddělení Plyn – podpořeny všechny tři varianty

6 10. říjen 2008schválena společná pozice Rady EU leden–březen 2009vyjednávání CZ PRES, EP a EK o kompromisních zněních úspěšně dokončeno 24. března březen 2009 Kompromis potvrzen výborem ITRE v EP 22. duben 2009Hlasování pléna EP v rámci druhého čtení Schváleno všech pět návrhů Červen 2009Formální schválení Radou EU?

7 III.Dokončení projednávání 3. liberalizačního balíčku za českého předsednictví 1.Problematika oddělení společností: Zachování tří rovnocenných variant vlastnického oddělení jak v plynárenství, tak v elektroenergetice v souladu se společnou pozicí Rady z října 2008 bylo klíčovou otázkou pro většinu členských států

8 2. Uzavřené distribuční systémy: Nový článek v obou směrnicích, doplněno na žádost EP Jedná se o vymezené oblasti s vlastní produkcí elektřiny (anebo ty, kde je z technologických či bezpečnostních důvodů nežádoucí vstup třetích stran).

9 3. Inteligentní měřiče spotřeby Inteligentní měřiče schváleny pro měření elektřiny, v plynárenství není stanoven cíl pro jejich zavedení. S EP bylo dohodnuto zavedení inteligentních měřičů u 80% zákazníků v průběhu 13 let výměnou za zachování všech tří možností vlastnického oddělení v energetice a plynárenství. Ale: zavedení měřičů bude podmíněno zpracováním dopadové studie, která musí přinést kladný výsledek.

10 4. Energetická chudoba ambice EP, cílem je chránit tzv. „ohrožené zákazníky“. Členské státy budou definovat koncept ohrožených zákazníků a přijmou opatření pro zákaz odpojování ohrožených zákazníků v zimním období.

11 IV.Hlavní změny legislativy a dopady na ČR A)Směrnice  důraz na problematiku zákazníků  bezpečnost dodávek  unbundling - varianty  úplné vlastnické oddělení (OU)  nezávislý systémový operátor ISO  nezávislý přenosový (přepravní) operátor ITO  certifikace ve vztahu ke třetím zemím  desetileté národní plány rozvoje sítí  národní regulační orgány (povinnosti a pravomoci)  inteligentní měřiče spotřeby

12 B)Nařízení změny kodexů sítě stanovení 12 oblastí pro kodexy sítě 10tiletý plán rozvoje sítě v rámci EU náklady regionální spolupráce regulace – zásady řízení přetížení (v elektroenergetice) pokyny pro komitologii provedení nařízení (pokuty)

13 C)Agentura pro spolupráci energetických regulátorů Hlavní úkoly Agentury:  vydávání stanovisek a doporučení pro TSO, EP, Radu, EK, NRA, přijímání individuálních rozhodnutí v jasně vymezených případech  monitorování implementace norem, interkonektorů, rozvojových plánů a spolupráce

14 Složení a řídící struktura agentury:  1. Správní rada - 9 členů: 2 členové a jejich alternáti budou jmenováni Komisí, další 2 členové a jejich alternáti budou jmenováni EP a 5 členů a jejich alternátů bude jmenováno Radou.  2. Rada regulačních orgánů – 28 členů: vysocí představitelé všech NRA a jeden zástupce EK bez hlasovacího práva.  3. Ředitel  4. Odvolací senát – 6 členů: současní či bývalí vysocí představitelé NRA

15 Rozhodování v Radě regulačních orgánů:  V tomto klíčovém orgánu agentury se bude rozhodovat dvoutřetinovou většinou z počtu přítomných. Pro menší země důležité, že každý člen nebo alternát má jeden hlas  Rada bude -poskytovat stanoviska ohledně doporučení a rozhodnutí agentury -odborně napomáhat řediteli

16 Vazba a spolupráce s EK poradní úloha ve vztahu k EK ve všech otázkách souvisejících s účelem, k němuž byla zřízena spolupracuje s EK při sledování vnitřního trhu s elektřinou a zemním plynem vydává stanoviska a doporučení určená EK (a také EP a Radě) doporučuje Komisi kodexy sítí k přijetí předkládá Komisi návrh rámcových pokynů informuje EK v případech, kdy spolupráce mezi TSO nepřináší potřebné výsledky nebo když rozhodnutí NRA není v souladu s rámcovými pokyny poskytuje stanovisko k návrhu stanov, seznamu členů ENTSO

17 Problém - sídlo Agentury K dnešnímu dni podaly kandidaturu tři členské státy Slovensko, Rumunsko, Slovinsko ČR oficiálně podporuje kandidaturu Slovenska O sídle by mělo být rozhodnuto do konce českého předsednictví

18 Dopad balíčku na legislativu České republiky Legislativní úprava energetického zákona (č. 458/2000 Sb.) Úprava sekundární legislativy  vyhláška ERÚ č.541/2005 Sb. o pravidlech trhu s elektřinou  vyhláška ERÚ č. 524/2006 Sb., o pravidlech pro organizování trhu s plynem  vyhláška ERÚ č. 150/2007 Sb. o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen

Děkuji Vám za pozornost