RYBOLOV Reforma společné rybářské politiky Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nová směrnice o energetické účinnosti
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Společenská odpovědnost organizací
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
FONDY EU Programové období
Společná obchodní politika EU
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Rozvoj inovací v EU.
Strukturální politika
Transkript prezentace:

RYBOLOV Reforma společné rybářské politiky Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 2 Vize Zelené knihy: Důvod pro radikální reformu Zdroj: Eurostat

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 3 Rybolov v rámci strategie Evropa 2020 Odvětví rybolovu není izolované rybolov a politika životního prostředí: rámcová směrnice o strategii pro mořské prostředí rybolov a námořní politika: hledání řešení pro rybářské komunity Evropa 2020: inteligentní a zelený růst podporující začlenění… také v odvětví rybolovu naše místo ve světovém rybolovu

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 4 Proč potřebujeme fundamentální reformu složitá a nákladná politika oddělení odvětví od politiky i drobné technické otázky jsou politizovány některé problémy zůstávají nevyřešeny: výměty atd. soudržnost: plné začlenění politiky všech pilarů  akvakultúra  tržní politika  vnější rozměr

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 5 Posouzení dopadů dobrý důvod pro reformu: zachování stávajícího stavu není životaschopnou možností obnovení populací na udržitelnou úroveň = základní předpoklad hospodářského úspěchu zlepšení dlouhodobé hospodářské situace, budou-li přijata opatření tržní politika na podporu udržitelného rybolovu a akvakultury

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 6 Reforma SRP: složitější, než se zdá Prvky balíčku: –1. vlna: základní nařízení a nařízení týkající se společné organizace trhů, vnější rozměr, zpráva o reformě z roku 2002 a zastřešující sdělení – 13. července –2. vlna: finanční nástroj – konec listopadu Nad rámec nového základního nařízení: –nelegislativní vývoj –související politiky –budoucí legislativní vývoj

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 7 Prvky reformy… soudržný balíček 1.Udržitelnost 2.Budoucnost odvětví rybolovu a akvakultury a zaměstnanost 3.Uspokojování potřeb a očekávání spotřebitelů 4.Lepší správa prostřednictvím regionalizace 5.Promyšlenější financování 6.Vnější rozměr

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 8 1.Udržitelnost rybolovu – MSY 2015 maximální udržitelný výnos (MSY) jako závazek přijatý na světovém summitu v Johannesburgu (2002) a v UNCLOS (Úmluva Organizace spojených národů o mořském právu) přeměna principu na politický cíl vyšší výlovy větší velikost vyložených ryb - vyšší tržní hodnota snížení nákladů na rybolov

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 9 MSY do roku 2015 MSY je dosažitelný: This could be caught! MSY – ušlé výlovky:

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 10 RYBOLOV Uplatňování ekosystémového přístupu regulace rybolovu a jeho prostředí nahrazení plánů řízení jednotlivých druhů plány založenými na lovištích začlenění environmentálních hledisek do plánů řízení zrychlené postupy provádění environmentální politiky (Natura2000, rámcová směrnice o strategii pro mořské prostředí)

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 11 RYBOLOV Eliminace výmětů potřeba jasného právního závazku výměty postupně zakázat … flexibilně tak, aby to bylo proveditelné nezbytné legislativní změny tržní politika

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 12 Převoditelné licence 1)snížit nadměrnou kapacitu podnikáním: odpolitizovat nadměrnou kapacitu 2)zvýšit smysl pro odpovědnost v rámci odvětví na vnitrostátní úrovni (relativní stabilita) flexibilita pro zohlednění vnitrostátních podmínek zkušenost ukazuje dosažení lepší hospodářské výkonnosti nepovinné pro drobný rybolov ochranná opatření: „ekonomické propojení“, zamezení přílišnému soustředění práv, odměnit dobré chování

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 13 2.Budoucnost odvětví rybolovu a akvakultury a zaměstnanost růst a zaměstnanost v námořní Evropě / Evropa 2020 rozeznat a uvolnit potenciál / iniciativa „modrý růst“ prosperita pobřežních komunit rozvoj rybářské/námorní/rybochovní tradice a zkušeností podpora výzkumu zlepšit účinek investic pomocí integrované politiky, strategií pro jednotlivé moře – regionální fondy

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 14 2.Sociální agenda uznání důležitosti drobného rybolovu: ČS by jim měli poskytnout spravedlivý podíl vnitrostátních kvót lepší přístup / podmínky financování zlepšit organizaci, posilnit úlohu producentských organizací zlepšit pracovní podmínky na palubě akce typu osi 4: místní, územní, pobřežní rozvoj, zvýšení roly žen

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 15 2.Akvakultura: odstraňování překážek vývoje Zdroj: Eurostat/FAO produkce v EU-27 globální produkce

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 16 2.Akvakultura

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 17 Rybolov17Snímek Akvakultura Akvakultura a Natura2000 Sladkovodní akvakultura má značný podíl na trhu Součást kulturního dědictví, důležitá environmentální funkce Potenciál udržitelného rozvoje Integrální součást SRP Strategický plán vývoje akvakultury – plánování a koordinace: ČS Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 18 3.Uspokojování potřeb a očekávání spotřebitelů pravidelné dodávky na evropský trh zvýšení hodnoty produktů a akvakultury pro lidskou spotřebu povinné označování: užitečné, srozumitelné, kontrolovatelné dobrovolné označení: dynamické, ale ne zavádějící informace producentské organizace: klíčoví hráči decentralizované politiky, víc přidané hodnoty produktům

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 19 4.Lepší správa prostřednictvím regionalizace Odstranit mikrořízení ze spolurozhodování - odlišný způsob vytváření právních předpisů Přiblížit rozhodování k praxi Umožnit spoluřízení se zúčastněnými stranami, zejména posílením úlohy a povinností organizací producentů Příležitost, nikoli povinnost Posílit postavení členských států… ovšem za podmínek stanovených v rámci spolurozhodování Lepší konzultace zúčastněných stran: začlenění skutečných odborných znalostí do rozhodování

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 20 5.Promyšlenější financování: finanční prostředky na změnu politiky Pro SRP bude existovat jediný finanční nástroj ve výši 6,7 miliard EUR… ovšem na podporu změny politiky, nikoli na zachování neudržitelného současného stavu! důraz na inovace, ekologizaci a růst podporující začlenění zrušení neefektivních dotací loďstev silná podpora akvakultury (včetně vnitrozemské) silná podpora rozvoje pobřežních komunit finanční prostředky na rozvoj průřezových nástrojů integrované námořní politiky podpora plánování produkce a uvádění na trh

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov Promyšlenější financování přísná podmíněnost: finanční prostředky na dosažení cílů zjednodušení plnění cílů, na obou koncích: –spojení různých nástrojů –využívání stávajících mechanismů plnění cílů v členských státech mobilizace regionálních fondů a výzkumných fondů na podporu inovativního růstu v námořní Evropě

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 22 6.Mezinárodní souvislosti zásad SRP Posílit globální architekturu pro správu rybolovu na mnohostranné úrovni Dosáhnout společné cíle harmonizací standardů se třetími zeměmi Strategické partnerství (USA, Japonsko) Udržitelné dohody o rybolovu: Vývoz vysokých standardů, ne nadměrných kapacit Silnější vědecká základna dohod Účinnější podpora rybolovu třetích zemí Zvýšený příspěvek majitelů lodí k přístupu do vod třetích zemí

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 23 SRP v procesu spolurozhodování Lisabonská smlouva = řádný legislativní postup do prosince 2012: přijetí návrhů RADOU a EVROPSKÝM PARLAMENTEM vstup nové SRP v platnost: 1. ledna 2013 Evropský námořní a rybářský fond (ENRF): přijetí návrhu Komisí do konce listopadu 2011 do prosince 2013: přijetí návrhu RADOU a EVROPSKÝM PARLAMENTEM během roku 2013: jednání mezi Komisí a členskými státy o vnitrostátních operačních programech vstup nového právního předpisu o Evropském námořním a rybářském fondu v platnost: 1. ledna 2014

RYBOLOV snímek Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov Rybolov 24 Děkujeme! RYBOLOV Evropská komise Námořní záležitosti a rybolov