Zvyšování kompetencí ….knihovníků, studentů, akademických pracovníků PhDr. Miloslava FAITOVÁ Ing. Barbora KATOLICKÁ Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Plzeň 5.10.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Národní soustava povolání
(Spolu)Práce s doktorandy na ČVUT Věra Pilecká, Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
„Zvýšení adaptability zaměstnanců působících v sekci kultura“ registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.06/ Ing. Radka Soukupová seminář MK
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Knihovnické profese v NSP
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Ústav pedagogických věd
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Oboroví knihovníci Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
1 VIKBA32 Informační vzdělávání Příklady z praxe Mgr. Jan Zikuška
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 19. února 2014.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Ústřední knihovna ČVUT v Praze
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
Doktorské studium na FLD
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Transkript prezentace:

Zvyšování kompetencí ….knihovníků, studentů, akademických pracovníků PhDr. Miloslava FAITOVÁ Ing. Barbora KATOLICKÁ Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Plzeň

Vzdělávání knihovníků Kompetence Soubor znalostí a dovedností potřebných pro vykonávání odborné praxe a pro profesionální chování

Vzdělávání knihovníků Střední školy a vyšší odborné školy „tradiční“ – Praha, Brno „nové“ – při integrovaných středních školách Vysoké školy UISK FF UK Praha – Inf.studia a knihovnictví (2 směry), Studia nových médií KISK FF MU Brno - Inf.studia a knihovnictví SU Opava - Inf.studia a knihovnictví VŠE - Katedra informačního a znalostního inženýrství – Aplikovaná informatika FF ZČU Plzeň - jen specializace v rámci studia Humanistiky

Otazníky Jak přesvědčit absolventy, aby nastoupili do knihovny? Jak doplnit další potřebné znalosti? Jak udržet elán a chuť do další práce? Knihovník nebo specialista s knihovnickým „kurzem“???

Vzdělávání knihovníků – další vzdělávání Rekvalifikační kurzy (160 h.) - Praha, Brno, Plzeň, další krajská města Programy EU - Unie zaměstnavatelských svazů - Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura, PARTSIP, NAKLIV Programy MK ČR - VISK2 – pouze IT Další aktivity Národní knihovny, krajských knihoven aj. Vzdělávání vlastních zaměstnanců „ad hoc“ kurzy podle potřeby

Vzdělávání knihovníků – další vzdělávání E-learning Národní knihovna Praha –Akvizice, katalogizace – tištěné monografie, pokračující zdroje (MARC a UNIMARC) KISK FF MU Brno –Knihovnické minimum,Projektový management, Nettrainers, Práce s informacemi apod.

Vzdělávání knihovníků – další vzdělávání Jazykové a další kurzy E-learningový kurz angličtiny KISK FF MU UK ZČU - Kurzy angličtiny pro 4 úrovně - více než 10 letá tradice, udržovací úroveň Specializovaný kurz angličtiny zaměřený na knihovnictví Kurzy Ústavu celoživotního vzdělávání ZČU

Otazníky Kontinuálnost vzdělávání v čase? Vzdělávání pro všechny, kteří se potřebují vzdělávat. Neochota pracovníků nechat se hodnotit. Minimum nástrojů pro ocenění „vzdělanějších“ pracovníků =>chybí ucelený systém celoživotního vzdělávání, který by např. formou kreditů motivoval pracovníky k soustavnému vzdělávání a zároveň dával prostředky k jejich ohodnocení a kariérnímu růstu.

Vzdělávání akademických pracovníků a studentů doktorského studia Semináře 2010/2011: –Benefity licencování akademických publikací v databázích Ebsco Obsah semináře:proces výběru titulů časopisů do databáze Ebsco a možnosti zařazení českých titulů časopisů –Nástroje a možnosti databází Web of Knowledge a Scopus pro hodnocení vědecké práce (2 semináře) Seminář WoK: proces výběru časopisů do Web of Science a hodnocení vědy na základě bibliometrických ukazatelů Seminář Scopus: nástroje a možnosti databáze Scopus pro hodnocení vědecké práce

Vzdělávání akademických pracovníků a studentů doktorského studia Semináře 2010/2011: –Publikování ve světových odborných časopisech – Emerald Odpovědi na otázky: Jak začít s publikováním? Jak si co nejefektivněji naplánovat publikační práci? Na co se editoři a recenzenti zaměřují? Jak probíhá hodnocení časopisů? –Problematika e-books Odpovědi na otázky: V čem spočívají výhody předplatného či nákupu ebooks? Jak velkou část obsahu lze tisknout? Kdo nabízí ebooks v jiných jazycích než v angličtině?

Vzdělávání akademických pracovníků a studentů doktorského studia Zkušenosti ze seminářů: –Důležité zaměřit obsah přesně na témata, které účastníky zajímají (např. problematika publikování vlastních prací) –Pozitivní ohlasy od účastníků –Relativně vysoká účast (max 60, min 10) –Důležitá cílená propagace: web ZČU (Home page – Akce); web Univerzitní knihovny (Akce, Aktuality); osobní maily proděkanům pro vědu, doktorandům, na katedry; nástěnky

Vzdělávání studentů doktorského studia Každoroční seminář pro studenty doktorských studijních programů na ZČU –Témata: Postavení a strategie ZČU ve vědě a výzkumu Elektronické informační zdroje a databáze pro VaV – zaměřeno na databáze pro hodnocení vědy, scientometrické ukazatele Duševní vlastnictví a patentování Postavení studenta doktorského studijního programu ve vztahu k ZČU Přednášky k licencovaným e-zdrojům dostupných na ZČU dle požadavků fakult, tematicky zaměřené

Vzdělávání studentů bakalářského a magisterského studia ZČU Jednorázové / pravidelné akce –Nulté týdny –Elsa Výuka v odborných předmětech –FF Humanitní studia –FST Konstrukce strojů –FPE Historie –FPE Geografie –...

Předmět Vědecké informace Akreditován pod KFI/FF od akademického roku 2007/8 –Jeden semestr (LS i ZS) –Studenti 1. roč. FAV (doporučeno fakultou) –C výběrový předmět –2 kredity, zápočet Zapsaných studentůZSLS 2008/ / /

Účast na přednáškách jak si ji představujeme

Účast na přednáškách ale vypadá spíš takto:

Předmět Vědecké informace KFI/IV UK ZČU Aleph Katalogy, bibliografie Internet, vyhledávací nástroje, rešeršní strategie EIZ - multioborové, technické obory EIZ - humanitní obory, citační databáze Digitální knihovny Psaní odborného textu Citace Získávání primárních dokumentů, MVS Cvičení

Spolupráce se středními školami Obor knihovnictví – Střední odborná škola prof. Švejcara Gymnázia – „infohra“ Informační technologie ve službách člověka (studenta) Akce pro studenty Gymnázia Rokycany

Děkujeme za pozornost