Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické informační zdroje (EIZ)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické informační zdroje (EIZ)"— Transkript prezentace:

1 Elektronické informační zdroje (EIZ)
PRÁCE S INFORMACEMI Elektronické informační zdroje (EIZ) pro studium na FSV UK Mgr. Michala Sošková, FSV UK Mgr. Eliška Veselá, FSV UK mail (na webu není) Radka Syrová, FF UK

2 OSNOVA Elektronické informační zdroje (EIZ) pro studium na FSV UK I
proč využívat EIZ kde najít knihu diplomku e-článek (klíčová slova + logické operátory) e-časopis

3 OSNOVA Elektronické informační zdroje (EIZ) pro studium na FSV UK II
profesionální způsob rešerše prohlubování znalostí práce se zdroji

4 Kvalitní zdroje pro studium a odborný růst - EIZ
vědecké články většinou odborný, specializovaný, přispívají do něj akademičtí odborníci procházejí kontrolou (např. recenzním řízením, další kontrolou kvality jsou citační ohlasy, ale pozor: mohou být i negativní) do jisté míry „aktuální“ (brzdí je publikační proces vč. recenzního řízení) pokud nemám plný text: SFX, Google Scholar, jiná instituce, autorovi anebo knihovna) vědecké časopisy vycházejí alespoň dvakrát ročně (čtěte pro rozhled v oboru; ověřené, kvalitní a odborné informace) Monografie - do detailu zpracované téma (napsání a recenzování trvá, nebudou to tak čerstvé informace) Sborník - více autorů, často k jednomu tématu (opět prodleva) Příručky – proč je chtějí využívat?

5 EIZ podle typu zpracování dat: podle obsahu: textová oborová
bibliografická fulltextová faktografická kombinovaná numerická obrazová multimediální podle způsobu práce: možný zápis pouze vyhledávání a čtení podle obsahu: oborová polytematická podle rozsahu: národní mezinárodní podle typu dokumentu: články z časopisu patentové DB šedé literatury firemních informací atd.

6 Přístup k licencovaným EIZ
PŘÍMÝ PŘÍSTUP z PC fakultních / univerzitních (návštěva knihovny pro přístup ke zdrojům jiné fakulty) VZDÁLENÝ PŘÍSTUP dostupné EIZ on-line 24 hodin 7 dní v týdnu! nutné přihlášení (jako do IS, pozor: 2 technologie přístupu)

7

8

9

10 EIZ na UK

11 SFX – záznam časopisu SFX dostupnost: Citace: Impact Factor: Více informací o časopise:

12 Kde najdu knihu? El. katalog UK: tištěné a elektronické, které jsou zakoupené anebo předplacené (některé knihy na UK jsou v lístkových katalozích) Metalib UK: tištěné a elektronické, vč. doporučených e-knih v režimu Open Access (OA) a public domain např. EBSCO eBooks: 144 nakoupených, ale celkem kolekce na JIB.cz (nejvíce knihoven z ČR) Google Scholar (globálně, max. 5 knihovních zdrojů)

13 Kniha v katalogu Obrázek z více fakultních knihoven na UK a propojením s e-knihou?

14 e-kniha v katalogu

15 E-prezenčka s možností tisku

16 Kde najdu diplomku? UK: Centrální katalog UK (2 repozitáře a starší pouze tištěné) ČR: Theses Nušl Zahraniční: Proquest Dissertation and Theses (neplatíme, ale trial je už poptaný, sledujte web knihovny FSV anebo EIZUK)

17 Diplomky v katalogu UK

18 Zdroje UK Metalib SFX

19 Zdroje ČR + globální Google Scholar

20 Zdroje ČR + globální Google Scholar

21 Zdroje ČR JIB

22 Profesionální rešerše
teorie

23 PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ
Shrnutí PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ klíčová slova využití thesauru (řízený slovník/heslář) mnoho výsledků > zpřesnit / zúžit vyhledávání / využívám nevhodné zdroje málo výsledků > rozšířit vyhledávání / upravit /

24 PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ
Shrnutí PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ logické operátory: AND (oba termíny) OR (alespoň jeden z termínů) NOT (vylučuje druhý termín) zástupné znaky: ?, # (pre?ident anebo pre#ident) * (krácení podle slovních kořenů)

25 profesionální rešerše prohlubování znalostí vyhledávání
PRAKTICKÁ ČÁST II profesionální rešerše prohlubování znalostí vyhledávání

26 PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ
Shrnutí PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ portály, nástroje a služby EIZ základní vyhledávání EBSCOhost Co jsme nestihli? Co chcete ještě vysvětlit? PROFESIONÁLNÍ REŠERŠE …. JSTOR CEEOL WOS (na jaká témata naši akademici publikují)

27 Shrnutí Elektronických informačních zdrojů (EIZ)
Co jsou EIZ? Jaké máme na FSV UK a na UK pro studium? Odkud k nim nejlépe přistupovat a nenechat se zbytečně ochudit o další?

28 Elektronické informační zdroje zpřístupňujeme svým studentům a zaměstnancům pro studium, vědu a výzkum. Pokud si s nimi nebudete vědět rady, obraťte se na knihovnu.

29 Kontakty FSV UK Mgr. Michaela Sošková, FSV UK soskova@fsv.cuni.cz
Mgr. Eliška Veselá, FSV UK mail

30 UŽITEČNÉ ODKAZY Web knihovny FSV Katalog UK * vyhledávat v ČJ i AJ Portál EIZ UK * EIZ vždy vyhledávat v AJ SFX - plný text a další služby Metalib Google Scholar (propojení více knihoven) JIB (CZ knihovny)


Stáhnout ppt "Elektronické informační zdroje (EIZ)"

Podobné prezentace


Reklamy Google