Od Iniciativy Společenství INTERREG IIIA k Přeshraniční spolupráci v rámci cíle 3 SF 2007 - 2013 Prezentace v rámci vzdělávacího modulu „Základy strukturální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Právní základ 4 nařízení –Všeobecné (1083/2006) –ERDF (1080/2006) –ESÚS (1082/2006) –Prováděcí nařízení(1828/2006)
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Regionální rozvojová agentura jižní Moravy OP přeshraniční spolupráce Rakousko – Česká republika Vladimír Gašpar, ředitel RRA.
Dispoziční fond Česká republika - Bavorsko Dotace v rámci INTERREG IIIA pro vymezené území.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
FONDY EU Programové období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální informace o programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Cíle 3 období Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Od Iniciativy Společenství INTERREG IIIA k Přeshraniční spolupráci v rámci cíle 3 SF Prezentace v rámci vzdělávacího modulu „Základy strukturální a regionální politiky EU“

Co je to přeshraniční spolupráce? (CBC = Cross Border Cooperation) jedná se o aktivity (programy) přispívající  k rozvoji spolupráce mezi lidmi a institucemi v příhraničních regionech,  k postupnému odstraňování překážek a hranic mezi oběma státy všeobecným cílem těchto aktivit (programů) je  zvýšení konkurenceschopnosti pohraničí v evropském kontextu a  trvalé zlepšení životních podmínek obyvatel

Historie vývoje přeshraniční spolupráce začátek programovacího období  na rakouské straně realizován program Iniciativy INTERREG IIIA a na české straně předvstupní program Phare CBC, který byl po vstupu ČR do EU nahrazen Iniciativou INTERREG IIIA  ve skutečnosti začal proces přibližování programu Phare CBC k Iniciativě INTERREG IIIA už rokem 2000  od tohoto období existoval pouze jeden programový dokument, který obsahově a do značné míry i procedurálně shodně vymezil oblasti a podmínky pro přeshraniční spolupráci  poslední ročník programu Phare CBC byl vyhlášen v dubnu roku 2004 a bude ukončen a finančně uzavřen v roce 2006

Co je to Iniciativa INTERREG III? iniciativa Společenství  iniciativy byly programy navržené EK s cílem najít společná řešení problémů, které se dotýkají všech členských států  byla založena v roce 1990  se záměrem připravit pohraniční oblasti na Společenství bez hranic  cílem byla od počátku podpora hospodářské spolupráce a sociální integrace sousedících regionů  ve II. programovém období (94-99) byl velký důraz kladen na rozvoj CBC spolupráce  INTERREG patří z hlediska fin. objemu i územního rozsahu mezi nejvýznamnější iniciativu (5 mld. EUR na léta 2000 – 2006)

INTERREG III (2000 – 2006) zaměření do 3 oblastí podpory  INTERREG IIIA - přeshraniční spolupráce sousedících regionů (67 % prostředků z celkové alokace)  INTERREG IIIB - nadnárodní spolupráce (27 %)  INTERREG IIIC - meziregionální spolupráce (6 %) INTERREG IIIA bezprostředně v příhraničních oblastech navazuje na předvstupní program Phare CBC (Třebíč, Jihlava) 1. výzva byla vyhlášena v ČR:

Zaměření Iniciativy Společenství INTERREG IIIA program rozvoje přeshraniční spolupráce mezi členskými státy EU s cílem:  zvýšení konkurenceschopnosti  posílení spolupráce mezi oblastmi na obou stranách hranice a  odstranění negativních efektů státních hranic na rozvoj území, která k nim přiléhají

Územní vymezení programu INTERRE IIIA v ČR program je rozdělen na 5 podprogramů dle hranic:  česko – polská:16,5 mil. EUR  česko – slovenská: 9,0 mil EUR  česko – rakouská:11,0 mil. EUR  česko – bavorská: 8,6 mil. EUR  česko – saská: 9,9 mil. EUR

Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Rakousko na období

Územní vymezení programu CZ-AT Česká republika:  kraj Vysočina  kraj Jihomoravský  kraj Jihočeský Rakousko:  okresy Weinviertel, Waldviertel, Mühlviertel, Wiener Umland Nord a město Vídeň  omezenou podporu max. 20 % alokovaných na rakouské straně hranice lze čerpat v regionech NUTS III Linz-Wels a Innviertel ve spolkové zemi Horní Rakousko a St. Pölten a Mostviertel

Struktura programových dokumentů základní programové dokumenty:  připravován bilaterálně oběma partnerskými státy  Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Rakousko na období 2004 – 2006 (CIP)  obsahuje analýzu a popis situace území, strategii programu vymezenou prostřednictvím priorit a opatření, indikativní fin. alokace a rámcový popis implementace  dokument schvaluje EK a byl podkladem pro přípravu programového dodatku  Programový dodatek Iniciativy společenství INTERREG IIIA Česká republika – Rakousko na období 2004 – 2006  doplňuje a podrobně rozvání Program Iniciativy Společenství  detailní info. o opatřeních, příjemcích dotace, implementaci programu a finančním plánu jednotlivých opatření  schvaloval MV a na vědomí byl zaslán EK

Přeshraniční spolupráce v programovacím období

Období činnost Společenství je zaměřena na:  posilování hospodářské a sociální soudržnosti rozšířené EU  s cílem podporovat harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj Společenství tato činnost se uskutečňuje za pomoci SF, EIB a dalších stávajících fin. nástojů cílem Společenství je zmenšovat hospodářské, sociální a územní rozdíly, které vznikly zejména v zemích a regionech, jejichž rozvoj zaostává, a v souvislosti s hospodářskou a sociální restrukturalizací a se stárnutím obyvatelstva

Období cíle Společenství pro období 2007 – 2013:  Konvergence (ERDF, ESF, a FS)  Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost (ERDF, ESF)  Evropská územní spolupráce (ERDF)

Evropská územní spolupráce - legislativa  nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 o obecných ustanoveních o ERDF, ESF a FS a o zrušení nařízení (ES) č. 1260/1999 – základní podmínky  nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1080/2006 o ERDF a o zrušení nařízení (ES) č. 1783/1999 – obecné podmínky k ERDF + cíl 3  nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1082/2006 o evropském seskupení pro územní spolupráci (EGTC) – nová aktivita s cílem zjednodušit spolupráci mezi členskými zeměmi

Zaměření evropské územní spolupráce  posílení přeshraniční spolupráce prostřednictvím společných místních a regionálních iniciativ  (dřívější Iniciativa INTERREG IIIA)  posílení nadnárodní spolupráce prostřednictvím opatření souvisejících s prioritami Společenství a přispívajících k integrovanému územnímu rozvoji  (dřívější Iniciativa INTERREG IIIB)  posílení meziregionální spolupráce a výměny zkušeností na vhodné územní úrovni  (dřívější Iniciativa INTERREG IIIC)

Přeshraniční spolupráce v rámci cíle 3 v ČR

Regiony způsobilé k financování přeshraniční spolupráce regiony Společenství úrovně NUTS 3 (v ČR kraje) nacházející se podél všech vnitřních a některých vnějších hranic a všechny regiony NUTS 3 podél námořních hranic od sebe vzdálených max. 150 km

Programování na úrovni ČR probíhá příprava 5 programů realizovaných na území ČR: Program2004 – 2006 v mil. EUR 2007 – 2013 v mil. EUR ČR-Polsko16,5103,68 ČR-Slovensko9,056,55 ČR-Rakousko11,069,12 ČR-Bavorkso8,655,04 ČR-Sasko9,967,2

Proces programování OP ČR – Rak. (1) 6. Monitorovací výbor programu INTERREG IIIA ČR - Rakousko ustavil Pracovní skupinu pro plánování programu pro programovací období 2007 – 2013 (PS) cílem PS je vytvoření OP přeshraniční spolupráce úkolem PS je připravit návrh dokumentu, který bude poté předložen MV k odsouhlasení a následně předložen EK

Proces programování OP ČR – Rak. (2) proces probíhá na bilaterální úrovni za účasti zástupců:  MMR ČR, MF ČR, krajů, euroregionů, JTS – z ČR,  vlády Dolního, Horního Rakouska, Vídně, zástupců regionálních managementů, zástupců řídícího orgánu (ŘO bude v St. Poltenu v Rakousku), JTS – Rak.  zpracovatelů OP, zpracovatelů SEA a EX-ANTE hodnocení programu

Proces programování OP ČR – Rak. (3) harmonogram přípravy:  12/2006 – předložení OP na EK  jaro 2007 – zahájení nového programu

Proces programování OP ČR – Rak. (4) územní vymezení – stejné jako v období 2004 – 2006:  Kraj Vysočina, Jihomoravský a Jihočeský  okresy Weinviertel, Waldviertel, Mühlviertel, Wiener Umland Nord a město Vídeň  omezená podpora půjde do oblastí Mostviertel- Eisenwurzen a Wiener Umland Süd, Linz-Wels a Innviertel

Proces programování OP ČR – Rak. (5) Struktura programových dokumentů:  programový dokument  podléhá schválení EK  již nebude oficiální Programový dodatek, ale pouze tzv. programový dokument „light“ – bude plnit roli dodatku (neřízení EK ho nevyžaduje, umožňuje volnější realizaci programu)  příručka pro žadatele  elektronická žádost

Vhodní žadatelé obce (svazky obcí), města kraje organizace zřizované a založené státem, kraji či obcemi, které poskytují veřejné služby a jsou ze 100 % vlastněny státem, kraji či obcemi nestátní neziskové organizace NNO (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy) školy, školská a předškolská zařízení zájmová sdružení právnických osob hospodářské a agrární komory

Proces programování OP ČR – Rak. (6) partneři projektu  min. 1 partner na české a min. 1 partner na rakouské straně  musí se dohodnout, který z nich bude plnit funkci LPP uznatelné výdaje  téměř stejná pravidla jako v současném období

Priority přeshraniční spolupráce 07 – 13 dle nařízení EK (2) ERDF může přispívat  na podporu právní a správní spolupráce,  integrace přeshraničních trhů práce, místních iniciativ v oblasti zaměstnanosti, rovnosti pohlaví a rovných příležitostí, odborné přípravy a sociálního začlenění a sdílení lidských zdrojů a zařízení pro výzkum a technologický rozvoj program bude rozčleněn pouze do úrovně priorit, nikoli dále do opatření, jako tomu bylo v min. progr. období

Priority přeshraniční spolupráce pro program ČR – Rakousko (1) dle současných bilaterálních jednání byly stanoveny tyto priority (mohou doznat mírných změn po ex-ante a SEA hodnocení):  P1 Socioekonomický rozvoj, transfer know-how a CR  Aktivity: ekonomický rozvoj, výzkum, vývoj inovace CR, kultura a volnočasové aktivity rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace prevence zdravotních a sociálních rizik, sociální integrace

Priority přeshraniční spolupráce pro program ČR – Rakousko (2)  P2 Regionální dostupnost a životní prostředí  Aktivity: doprava a regionální dostupnost ochrana životního prostředí, vodní a odpadové hospodářství, systémy obnovitelných zdrojů energií, prevence rizik vytváření kooperačních struktur a sítí dispoziční fond

Řízení, monitorování a kontrola (1) Pro každý program bude vytvořen společný:  řídící orgán (ŘO) – po dohodě všech států zapojených do daného programu, ŘO dále zřídí společný technický sekretariát (JTS), který je nápomocen ŘO, monitorovací výbor a AO při plnění jejich povinností  certifikační orgán (dnes Platební orgán) – dostává platby od EK a zpravidla bude provádět platby hlavnímu příjemci (LP)  auditní orgán (AO, dnes kontrola II. stupně) - přičemž se nachází v členském státě, ve kterém sídlí řídící orgán  auditnímu orgánu napomáhá skupina auditorů

Řízení, monitorování a kontrola (2)  pro potvrzení výdajů zřídí každý členský stát kontrolní systém (dnes kontrola I. stupně – CRR ČR),  umožní ověřovat dodání spolufinancovaných výrobků a služeb, správnost výdajů vykázaných pro operace (projekty) nebo části operací (etapy projektů) s pravidly ES a s jeho vnitrostátními pravidly

Řízení, monitorování a kontrola (3) Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS)  členské státy mohou využít možnosti založení ESÚS s cílem přenést na toto seskupení odpovědnost za řízení operačního programu tím, že je pověří úkoly řídícího orgánu a JTS  každý členský stát má i nadále finanční odpovědnost  dle současných informací programy realizované na územní ČR tuto možnost nevyužily

Řízení, monitorování a kontrola (4) Program ČR – Rakousko:  řídící orgán – St. Polten, Rakousko  realizaci programů přeshr. spolupráce bude v ČR koordinovat MMR ČR (bude např. přidělovat dotaci ze SR)  certifikační orgán – Rakousko  auditní orgán – v Rakousku, v ČR – MF ČR (CHU MF ČR  JTS – St. Polten, Rakousko + pobočka v ČR (Brno, odpovědný subjekt bude vybráno ve VŘ)  kontrolní orgán („controlers“) – CRR ČR  zprostředkující subjekt – kraje  monitorovací výbor – bilaterální složení

Nový princip tzv. „Lead Partnera“ pro každý projekt jmenují projektoví partneři (min. 1 z ČR a 1 z Rakouska) hlavního příjemce – tzv. vedoucího partnera (Lead Partnera) v programovacím období 2000 – 2006 nebylo uplatňováno v rámci přeshraniční spolupráce

Struktura financování projektu Podíl2007 – EDRF (max.)85 %75 % SR (max.)5 % Žadatel (min.)10 %20 %

IIIB + IIIC OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce …dosud v počátečním stádiu přípravy