Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Registrace podle EMAS III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Elektronické zadávání veřejných zakázek
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
ÚVODNÍ WORKSHOP Brno.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Evropská občanská iniciativa
Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČRSekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Digitální jednotný trh Marta Vojtová Odbor koordinace evropských.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
JUDr. David Bauer ředitel odboru 28 – Regulace a metodika účetnictví
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT Nařízení REMIT Energetický regulační úřad CZ / Sekce kontroly / Odbor REMIT

Agenda Nařízení REMIT Prováděcí předpisy Povinnosti plynoucí z Nařízení REMIT pro účastníky velkoobchodního trhu s energií Národní registr (CEREMP) Časový plán implementace Nařízení REMIT Odkazy

Nařízení REMIT REMIT je nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1227/2011 o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií. Nařízení poprvé zavádí konzistentní rámec pro celou EU: Definuje zneužívání trhu ve formě manipulace s trhem nebo pokus o manipulaci s trhem a obchodování zasvěcených. Zavádí výslovný zákaz zneužívání trhu na velkoobchodních trzích s energií. Stanoví nový rámec pro monitorování velkoobchodních trhů s energií při odhalování a zabraňování zneužívání trhu. Zajišťuje vynucování zákazů a trestání porušení pravidel zneužívání trhu na vnitrostátní úrovni.

Prováděcí předpisy (IA) EK prostřednictvím prováděcích předpisů k Nařízení REMIT stanovuje jednotná pravidla pro sběr údajů od účastníků trhu. Zejména pak stanovuje seznam smluv a derivátů včetně příkazů k obchodování, stanoví příslušné minimální prahové hodnoty pro oznamování transakcí, stanoví termín a formu, v níž mají být informace oznamovány. Toto platí jak pro standardní a nestandardní smlouvy, tak transakční data včetně příkazů k obchodování a fundamentální data.

Povinnosti z Nařízení pro účastníci velkoobchodního trhu Zveřejňovat důvěrné informace o podniku nebo zařízení, které vlastní/kontroluje/odpovídá za provozní záležitosti (čl. 4 odst. 1). Poskytnout Agentuře záznamy o transakcích na velkoobchodních trzích s energií, včetně příkazů k obchodování (čl. 8 odst. 1). Poskytnout Agentuře a národním regulátorům informace o kapacitě a využití zařízení pro výrobu, skladování, spotřebu nebo přepravu elektřiny či zemního plynu, nebo informace týkající se kapacity a využití zařízení pro LNG (čl. 8 odst. 5). Zaregistrovat se u příslušného vnitrostátního regulačního orgánu (sídlo/bydliště/kde působí), pokud uzavírají transakce, které je třeba oznámit Agentuře v souladu s čl. 8 odst. 1 Nařízení + sdělovat změny v údajích (čl. 9).

CEREMP CEREMP - Centralizovaný evropský registr účastníků trhu s energií shromažďuje informace o všech zúčastněných stranách na velkoobchodním evropském trhu s energií. Energetický regulační úřad spustil Národní registr účastníků trhu (CEREMP) dne 5. ledna 2015 a tímto krokem zahájil proces registrace účastníků trhu, který je zakotven v čl. 9 nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1227/2011 o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií. Odkaz k přístupu do Národního registru účastníků trhu CEREMP je na webových stránkách ERÚ v sekci REMIT: https://www.acer-remit.eu/ceremp/home?nraShortName=5&lang=cs_CZ#no-back-button

Časový plán implementace Nařízení REMIT

REMIT@eru.cz; www.eru.cz Děkuji za pozornost REMIT@eru.cz; www.eru.cz

BACK UP Informace: ACER_ REMIT: http://www.acer.europa.eu/remit/Pages/default.aspx ACER_REMIT_portal: https://www.acer-remit.eu/portal/home ERÚ_REMIT: http://www.eru.cz/cs/remit Národní registr (CEREMP): https://www.acer-remit.eu/ceremp/home?nraShortName=5&lang=cs_CZ#no-back-button Kontakt: Otázky týkající se Nařízení REMIT : remit@eru.cz Pravidelné čtvrtletní workshopy pro účastníky trhu: termíny budou zveřejněny na stránkách ERÚ