ENERGETICKÁ POLITIKA volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Česká inspekce životního prostředí
Energetická (ne)bezpečnost
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

ENERGETICKÁ POLITIKA volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec

Energetická politika Jiří Janeček poslanec K L Í Č O V Á H E S L A Energetika je strategické odvětví české ekonomiky, které velmi úzce souvisí s bezpečností tohoto státu.Energetika je strategické odvětví české ekonomiky, které velmi úzce souvisí s bezpečností tohoto státu. Energetická politika musí spočívat na vyváženém mixu využití všech dostupných domácích zdrojů (uhlí, uran, obnovitelné zdroje energie) s nezbytným dovozem zemního plynu a kapalných paliv.Energetická politika musí spočívat na vyváženém mixu využití všech dostupných domácích zdrojů (uhlí, uran, obnovitelné zdroje energie) s nezbytným dovozem zemního plynu a kapalných paliv. Energetická politika musí klást důraz na co největší možnou soběstačnost a snížení růstu závislosti na zahraničí.Energetická politika musí klást důraz na co největší možnou soběstačnost a snížení růstu závislosti na zahraničí. Energetická politika musí být v souladu se zásadami udržitelného rozvoje.Energetická politika musí být v souladu se zásadami udržitelného rozvoje. Dostupnost tepla a elektřiny není automatická.Dostupnost tepla a elektřiny není automatická. Energetická legislativa musí být propojena s krizovými zákony.Energetická legislativa musí být propojena s krizovými zákony.

Energetická politika Jiří Janeček poslanec V energetické politice nemá smysl oddělovat „normální“ energetiku od „krizové“ energetiky.V energetické politice nemá smysl oddělovat „normální“ energetiku od „krizové“ energetiky. Bezpečnostní aspekt energetiky je pro stát stejně důležitý jako aspekt ekonomický.Bezpečnostní aspekt energetiky je pro stát stejně důležitý jako aspekt ekonomický. Státní energetická koncepce a další strategické dokumenty musí být v souladu s krizovým plánováním.Státní energetická koncepce a další strategické dokumenty musí být v souladu s krizovým plánováním. Jedině tak krizová energetika zajistí přežití obyvatelstva a ochranu jejich majetků za mimořádných situací, které představují reálnou hrozbu.Jedině tak krizová energetika zajistí přežití obyvatelstva a ochranu jejich majetků za mimořádných situací, které představují reálnou hrozbu.

Energetická politika Jiří Janeček poslanec ČR disponuje určitým surovinovým bohatstvím. Jak ho využije ve prospěch svých občanů a budoucích generací? Nezříkat se uhlí, investovat do rozvoje jaderné energetiky.Nezříkat se uhlí, investovat do rozvoje jaderné energetiky. Podpora OZE pouze s rozmyslem a uvážlivě (již žádná kauza „fotovoltaika“)Podpora OZE pouze s rozmyslem a uvážlivě (již žádná kauza „fotovoltaika“) Nepodporovat projekty vedoucí ke zvyšování závislosti ČR především na Rusku (př. výstavba velkých paroplynových elektráren)Nepodporovat projekty vedoucí ke zvyšování závislosti ČR především na Rusku (př. výstavba velkých paroplynových elektráren) Návrh aktualizace SEK z dílny MPO – návrh kvalitní, včetně důrazu na energetické úspory a snižování energetické náročnosti, investic do výzkumu, vědy a školství atd.Návrh aktualizace SEK z dílny MPO – návrh kvalitní, včetně důrazu na energetické úspory a snižování energetické náročnosti, investic do výzkumu, vědy a školství atd. Tzn.

Další opatření Zřízení funkce vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, který zpracuje koncepci na další využití jádra a možné těžby uranu a bude spojovacím článkem mezi vládou a orgány státní správy, soukromým sektorem a samosprávami.Zřízení funkce vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, který zpracuje koncepci na další využití jádra a možné těžby uranu a bude spojovacím článkem mezi vládou a orgány státní správy, soukromým sektorem a samosprávami. Zřízení funkce vládního zmocněnce pro uhelnou energetiku, který napomůže komunikaci mezi těžaři, výrobci energie, dotčenými obcemi a veřejností.Zřízení funkce vládního zmocněnce pro uhelnou energetiku, který napomůže komunikaci mezi těžaři, výrobci energie, dotčenými obcemi a veřejností. Energetická politika Jiří Janeček poslanec

Energetika a krizové řízení 1.Zohlednění požadavků integrovaného záchranného systému 2.Zohlednění požadavků a potřeb komunální sféry Energetická bezpečnost ČR SEKzačátekÚEKkonec

Energetická politika Jiří Janeček poslanec Přerušení dodávek energie a tepla na konci energetického řetězce Největší ohrožení života a zdraví občanů, ke ztrátám a škodám! Doména krajů, měst a obcí 1.Zajištění základních potřeb území začíná určením minimálních nouzových dodávek energie a definicí kritické infrastruktury. 2.Cílem je vytvoření energeticky stabilních územních celků = ostrovů pro případ krizových stavů, např. déletrvajícího blackoutu, tak, aby na území těchto celků byla zajištěna bezpečnost občanů a náhradní dodávky elektřiny a tepla. Každý region musí mít krizový plán dodávek, jakési záložní řešení.Každý region musí mít krizový plán dodávek, jakési záložní řešení. Toto záložní řešení není možné budovat pouze na OZE. U krizových stavů v popředí domácí zdroje energie, v podmínkách ČR především uhlí a uran.Toto záložní řešení není možné budovat pouze na OZE. U krizových stavů v popředí domácí zdroje energie, v podmínkách ČR především uhlí a uran.

Energetická politika musí být v souladu se zásadami udržitelného rozvoje.Energetická politika musí být v souladu se zásadami udržitelného rozvoje. 3 pilíře udržitelného rozvoje:3 pilíře udržitelného rozvoje: 1.Ochrana životního prostředí 2.Ekonomický 3.Sociální Ani jeden z nich nesmí být na úkor toho druhého.Ani jeden z nich nesmí být na úkor toho druhého. Je třeba odmítat návrhy, které by ohrozily konkurenceschopnost české ekonomiky! Energetická politika Jiří Janeček poslanec

Příklad č. 1 - návrh Politiky ochrany klimatu a průběh SEA Z dílny MŽPZ dílny MŽP Vedle aktualizace SEK, Surovinové politiky a Bezpečnostní strategie ČR jeden ze strategických, koncepčních dokumentů tohoto státuVedle aktualizace SEK, Surovinové politiky a Bezpečnostní strategie ČR jeden ze strategických, koncepčních dokumentů tohoto státu Jedná se o dokumenty, od nichž by se měly odvíjet jednotlivé zákony, nikoli naopak!Jedná se o dokumenty, od nichž by se měly odvíjet jednotlivé zákony, nikoli naopak! Návrh aktualizace SEK a POK jsou v rozporuNávrh aktualizace SEK a POK jsou v rozporu Nutné sladit strategické dokumenty ČR! K POK nařízena SEA »Výsledek nulový a nepoužitelný »Výsledek ignorující principy udržitelného rozvoje Energetická politika Jiří Janeček poslanec

Pozoruhodný závěr šetření SEA k POK „Celkově pozitivní vlivy POK, avšak k variabilitě odhadů a vazeb mezi emisemi„Celkově pozitivní vlivy POK, avšak k variabilitě odhadů a vazeb mezi emisemi a změnami klimatu nelze vlivy POK na klima blíže specifikovat“. Návrhy řešení v příkladu č. 1 Proces SEA se v legislativní oblasti opírá o 2 zákony:Proces SEA se v legislativní oblasti opírá o 2 zákony: 1.č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí 2.č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny I. Buď Iniciace legislativních změn v SEA v souladu s principy udržitelného rozvojeIniciace legislativních změn v SEA v souladu s principy udržitelného rozvoje II. Anebo Zřízení nezávislého týmu na úrovni Úřadu vlády s cílem posoudit nejen environmentální dopady, ale i dopady sociální a ekonomické.Zřízení nezávislého týmu na úrovni Úřadu vlády s cílem posoudit nejen environmentální dopady, ale i dopady sociální a ekonomické.

Energetická politika Jiří Janeček poslanec Příklad č. 2 – ukázka z lidové tvorby končící PSP: návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů – aby ČR snížila do r emise o 50% oproti roku 2010 Ignorace principů udržitelného rozvoje, důraz pouze na ochranu ŽP za každou cenu.Ignorace principů udržitelného rozvoje, důraz pouze na ochranu ŽP za každou cenu. Faktická likvidace domácí uhelné energetiky a těžkého průmyslu.Faktická likvidace domácí uhelné energetiky a těžkého průmyslu. Nevyčíslení nákladů na realizaci takového cíle – bez vymezení, jaké investice a v jakém finančním objemu by si uvedené snižování emisí vyžádalo, a jaká odvětví národní ekonomiky by to postihlo. Nebylo ani vyčísleno, jaký dopad by tento zákon měl nejen na ceny tepla a energie, nýbrž i na ceny produktů a služeb obecně.Nevyčíslení nákladů na realizaci takového cíle – bez vymezení, jaké investice a v jakém finančním objemu by si uvedené snižování emisí vyžádalo, a jaká odvětví národní ekonomiky by to postihlo. Nebylo ani vyčísleno, jaký dopad by tento zákon měl nejen na ceny tepla a energie, nýbrž i na ceny produktů a služeb obecně. Proti zásadám energetické bezpečnosti, protože navrhovaná opatření by vedla ke zvýšení dovozové závislosti na zemním plynu.Proti zásadám energetické bezpečnosti, protože navrhovaná opatření by vedla ke zvýšení dovozové závislosti na zemním plynu.

Energetická politika Jiří Janeček poslanec Návrh řešení obecně I.Trvat na RIA – hodnocení dopadů regulace 1.Usnesení vlády č. 816 z – povinná součást každého materiálu legislativní povahy předkládaného vládě ČR 2.Existuje metodika k provádění analýz dopadů připravované či novelizované regulace (závazné postupy při hodnocení ekonomických, sociálních a environmentálních dopadů regulace) Naprosto se ignoruje, a to všeobecněNaprosto se ignoruje, a to všeobecně II. Zřízení meziresortního orgánu, který by její provádění a dodržování kontroloval. III. Aplikace procesu RIA i na dopady blokování domácích energetických projektů, tj. oddalování výstavby jaderných bloků a rozhodnutí o využití zásob hnědého a černého uhlí a těžby uranu.

Energetická politika Jiří Janeček poslanec JEDINĚ TAK NEBUDOU VZNIKAT LEGISLATIVNÍ ZMETKY S NEBLAHÝM DOPADEM NA OBČANY I PODNIKY! To je ono!

DĚKUJEME ZA POZORNOST. Jiří Janeček Pavla Jedličková