PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ. Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
DOVOLÁNÍ.
Nástroje územního plánování
Organizace soudnictví v ČR
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Správní činnosti.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost
Občanské právo procesní. Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Řízení o přestupcích.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Územní samospráva Kraje
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Pravomoc, příslušnost Řešení sporů o pravomoc a příslušnost.
Správa sociálního zabezpečení
Procesní subjekty.
Subjekty trestního řízení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Územní samospráva Obce
Výkon rozhodnutí – obecná část
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Občanské právo procesní
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Správa sociálního zabezpečení
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Právo sociálního zabezpečení
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Transkript prezentace:

PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ

Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) – a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí – PODMÍNKY ŘÍZENÍ (během řízení zkoumány).

Pravomoc Soudní pravomoc je v nejobecnější rovině vymezena v čl. 90 Ústavy (Soudy jsou povolány… k ochraně práv… ). Pro účely civilního soudního řízení je upravena především v § 7 OSŘ. Pravomoc (civilních) soudů je souhrn jejich oprávnění jednat a rozhodovat v určitých věcech zákonem stanovených. stanovených. 1) obecná pravomoc (§ 7 odst. 1) - Soudy projednávají a rozhodují v občanském soudním řízení spory a jiné právní věci, vyplývající z 1) obecná pravomoc (§ 7 odst. 1) - Soudy projednávají a rozhodují v občanském soudním řízení spory a jiné právní věci, vyplývající z občanskoprávních, občanskoprávních, pracovních, pracovních, rodinných, rodinných, obchodních vztahů, obchodních vztahů, pokud je podle zákona neprojednávají a nerozhodují o nich jiné orgány (katastrální úřad) – zúžená pravomoc; pokud je podle zákona neprojednávají a nerozhodují o nich jiné orgány (katastrální úřad) – zúžená pravomoc; 2) podmíněná pravomoc (§ 7 odst. 2) – spory a jiné právní věci uvedené v odstavci 1, o nichž podle zákona rozhodly jiné orgány než soudy, projednávají soudy „za podmínek uvedených v části páté OSŘ“ (žaloba proti rozhodnutí správního orgánu); 3) rozšířená pravomoc (§ 7 odst. 3) – jiné věci projednávají a rozhodují soudy, jen stanoví-li to zákon (např. podle § 200o OSŘ rozhoduje soud o propuštění cizince ze zajištění – jde jinak o správní, resp. veřejnoprávní věc); 4) dělená pravomoc (§ 8) – před soudním řízením má obligatorně předcházet řízení u jiného orgánu a soud může jednat až po skončení tohoto řízení; jde v současnosti o obsoletní ustanovení, mohlo by přicházet v úvahu, jestliže by OSŘ např. stanovil předchozí povinné smírčí řízení o nároku u jiného orgánu; neztotožňovat s rozhodčím řízením a návrhem na zrušení rozhodčího nálezu (§ 106 OSŘ, zák. č. 216/1994 Sb.)!

Postup soudu při posuzování pravomoci Soud posuzuje svou pravomoc během celého řízení. Dospěje-li k závěru, že věc spadá do jeho pravomoci, projedná-ji a rozhodne o ní. V opačném případě řízení zastaví a věc postoupí jinému orgánu. Dojde-li ohledně pravomoci ke kompetenčnímu konfliktu (pozitivnímu, negativnímu) mezi a) civilními soudy a orgány veřejné správy, samosprávy, b) soudy civilními a správními; rozhoduje zvláštní senát složený ze tří soudců NS, tří soudců NSS (podrobněji viz zákon č. 131/2002 Sb.).

Pravomoc ve vztazích mezi soudy ČR a soudy zahraničními (mimo EU) Je upravena pro určité druhy věcí v mezinárodních (mezistátních) smlouvách. V obecné rovině je předmětem úpravy zákona č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním. předmětem úpravy zákona č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním.

Příslušnost Příslušnost soudů vymezuje rozsah působnosti mezi Příslušnost soudů vymezuje rozsah působnosti mezi jednotlivými soudy navzájem, vztahy mezi nimi; určuje tedy konkrétní soud, který bude věc projednávat a rozhodovat o ní. Výchozí ustanovení úpravy příslušnosti v OSŘ (§§ 11, 89) pro určení příslušnosti jsou až do skončení řízení rozhodné okolnosti, existující v době zahájení řízení; pro určení příslušnosti jsou až do skončení řízení rozhodné okolnosti, existující v době zahájení řízení; je-li (místně) příslušných několik soudů, může se řízení konat u kteréhokoli; soud příslušný k řízení o určité věci je příslušný i k řízení o spojených věcech a vzájemných návrzích (zásada hospodárnosti); je-li (místně) příslušných několik soudů, může se řízení konat u kteréhokoli; soud příslušný k řízení o určité věci je příslušný i k řízení o spojených věcech a vzájemných návrzích (zásada hospodárnosti); Nejvyšší soud rozhoduje o (místní) příslušnosti konkrétního soudu, nelze-li její podmínky zjistit. Nejvyšší soud rozhoduje o (místní) příslušnosti konkrétního soudu, nelze-li její podmínky zjistit.

Druhy soudní příslušnosti 1) Věcná – vymezuje rozsah působnosti mezi jednotlivými články soustavy soudů 1) Věcná – vymezuje rozsah působnosti mezi jednotlivými články soustavy soudů (okresní soud, krajský soud atd.), tj. který soud určitý druh věci projednává a rozhoduje v prvním stupni. Je upravena v § 9 OSŘ tak, že nestanoví-li zákon jinak, jsou k řízení v prvním stupni příslušné okresní soudy (odst. 1); nestanoví-li zákon jinak, jsou k řízení v prvním stupni příslušné okresní soudy (odst. 1); krajské soudy rozhodují jako soudy prvního stupně o specializovaných a méně frekventovaných agendách (ochrana osobnosti, spory z nemocenského nebo důchodového pojištění, o určení nezákonnosti výluky nebo stávky – odst. 2); krajské soudy rozhodují jako soudy prvního stupně o specializovaných a méně frekventovaných agendách (ochrana osobnosti, spory z nemocenského nebo důchodového pojištění, o určení nezákonnosti výluky nebo stávky – odst. 2); krajské soudy rozhodují jako soudy prvního stupně o podstatné části (vyjmenované) agendy ve věcech obchodních, včetně věcí o peněžní plnění nad 100 tis. Kč (odst. 3); krajské soudy rozhodují jako soudy prvního stupně o podstatné části (vyjmenované) agendy ve věcech obchodních, včetně věcí o peněžní plnění nad 100 tis. Kč (odst. 3); Nejvyšší soud rozhoduje jako soud prvního stupně tehdy, stanoví-li tak zákon. (odst. 4) Nejvyšší soud rozhoduje jako soud prvního stupně tehdy, stanoví-li tak zákon. (odst. 4) V průběhu řízení je věcná příslušnost zkoumána kdykoli. Vznikne-li spor o příslušnost mezi soudy, předkládá okresní i krajský soud věc se zprávou svému nadřízenému vrchnímu soudu (§ 104a OSŘ). V průběhu řízení je věcná příslušnost zkoumána kdykoli. Vznikne-li spor o příslušnost mezi soudy, předkládá okresní i krajský soud věc se zprávou svému nadřízenému vrchnímu soudu (§ 104a OSŘ).

2) Místní – určuje konkrétní soud podle místních hledisek (§ 84 a násl. OSŘ). Dělí se na místní příslušnost obecnou, danou na výběr a výlučnou. 2) Místní – určuje konkrétní soud podle místních hledisek (§ 84 a násl. OSŘ). Dělí se na místní příslušnost obecnou, danou na výběr a výlučnou. obecná (§§ 84 – 86) – příslušný je obecný soud žalovaného, většinou okresní soud; obecným soudem fyzické osoby je soud v obvodu jejího bydliště (místa, kde se zdržuje), obecným soudem právnické osoby soud podle jejího sídla, obecným soudem státu soud podle sídla jeho organizační složky, která za stát jedná atd.; obecná (§§ 84 – 86) – příslušný je obecný soud žalovaného, většinou okresní soud; obecným soudem fyzické osoby je soud v obvodu jejího bydliště (místa, kde se zdržuje), obecným soudem právnické osoby soud podle jejího sídla, obecným soudem státu soud podle sídla jeho organizační složky, která za stát jedná atd.; daná na výběr (§ 87) – vedle obecného soudu žalovaného může být příslušný též jiný soud, volba je na žalobci (soud podle místa, kde nastala rozhodná skutečnost, např. kde vznikla škoda atd.); daná na výběr (§ 87) – vedle obecného soudu žalovaného může být příslušný též jiný soud, volba je na žalobci (soud podle místa, kde nastala rozhodná skutečnost, např. kde vznikla škoda atd.); výlučná (§ 88) – namísto obecného soudu je příslušný jiný zákonem stanovený soud (rozvodový soud pro řízení následující, soud podle bydliště nezletilého, soud, v jehož obvodu je nemovitost, jde-li v řízení o právo k ní atd.). výlučná (§ 88) – namísto obecného soudu je příslušný jiný zákonem stanovený soud (rozvodový soud pro řízení následující, soud podle bydliště nezletilého, soud, v jehož obvodu je nemovitost, jde-li v řízení o právo k ní atd.). Místně příslušný soud si mohou účastníci smluvně zvolit – není-li dána výlučná příslušnost, a to tzv. prorogační dohodou - v obchodní věci (§ 89a). Místně příslušný soud si mohou účastníci smluvně zvolit – není-li dána výlučná příslušnost, a to tzv. prorogační dohodou - v obchodní věci (§ 89a). Je nutné odlišovat zákonné určení místní příslušnosti od d e l e g a c e nutné nebo Je nutné odlišovat zákonné určení místní příslušnosti od d e l e g a c e nutné nebo vhodné § 12 OSŘ. O tomto přikázání věci rozhoduje společně nadřízený soud. vhodné § 12 OSŘ. O tomto přikázání věci rozhoduje společně nadřízený soud. V průběhu řízení je místní příslušnost zásadně zkoumána jen do zahájení jednání (nebo k námitce při prvním úkonu účastníka), eventuálně do skončení přípravného jednání (!!). Pak ji už nelze změnit – zásada perpetuatio fori (výjimka – tzv. přenesení příslušnosti ve věcech péče o nezletilé). Spor o místní příslušnost mezi soudy probíhá tak, že nepříslušnost je vyslovena a věc postoupena soudu příslušnému; jestliže tento soud nesouhlasí, předloží věc svému nadřízenému soudu, jenž definitivně rozhodne. Podrobněji viz § 105 OSŘ. V průběhu řízení je místní příslušnost zásadně zkoumána jen do zahájení jednání (nebo k námitce při prvním úkonu účastníka), eventuálně do skončení přípravného jednání (!!). Pak ji už nelze změnit – zásada perpetuatio fori (výjimka – tzv. přenesení příslušnosti ve věcech péče o nezletilé). Spor o místní příslušnost mezi soudy probíhá tak, že nepříslušnost je vyslovena a věc postoupena soudu příslušnému; jestliže tento soud nesouhlasí, předloží věc svému nadřízenému soudu, jenž definitivně rozhodne. Podrobněji viz § 105 OSŘ.

3) Funkční („instanční“) – který soud je v dané věci soudem prvního stupně, který odvolacím.

PŘÍSLUŠNOST PODLE PRÁVA EU Upravena je především ve smlouvách Brusel I a Brusel II, transponovaných do nařízení č. 44/2001 (věci občanské a obchodní), a též do nařízení č. 2201/2003 (věci manželské, věci rodičovské zodpovědnosti). Upravena je především ve smlouvách Brusel I a Brusel II, transponovaných do nařízení č. 44/2001 (věci občanské a obchodní), a též do nařízení č. 2201/2003 (věci manželské, věci rodičovské zodpovědnosti). Některé zásady: osoby s bydlištěm (domicil) na území určitého státu tam mohou být žalovány bez ohledu na své státní občanství (podobně je rozhodné sídlo či místo podnikání právnické osoby); jsou též stanovena podrobná pravidla pro výběr příslušnosti namísto domicilu (sídla) - např. kde nastalo protiprávní jednání, kde je místo dodání zboží podle smlouvy atd. Nařízení č. 44/2001 (složitější z obou) stanoví např. též kritéria pro příslušnost u sporů ze smluv spotřebitelských, pojistných, pracovních. Výlučná příslušnost je upravena např. pro některá řízení o právních vztazích k nemovitostem. domicilu (sídla) - např. kde nastalo protiprávní jednání, kde je místo dodání zboží podle smlouvy atd. Nařízení č. 44/2001 (složitější z obou) stanoví např. též kritéria pro příslušnost u sporů ze smluv spotřebitelských, pojistných, pracovních. Výlučná příslušnost je upravena např. pro některá řízení o právních vztazích k nemovitostem.