Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Kontroly pojišťovacích zprostředkovatelů ze strany ČNB
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Pojištění majetku a odpovědnosti za škodu města a jím zřízených příspěvkových organizací Bc. Miloslav Šalé jednatel společnosti RESPECT BRNO, s. r. o.
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Poznámky k aktuálním problémům ochrany spotřebitele na finančním trhu z pohledu ČNB Jiří Rusnok člen BR, ČNB III. Mezinárodní konference €FPA ČR 2014,
Změny v regulaci distribuce na finančním trhu
Ochrana spotřebitele VY_32_INOVACE_7A14 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Inspekce kvality sociálních služeb
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Registrace podle EMAS III
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Monitoring ové korespondence březen
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Regulace pojistného trhu
1 Dohled v oblasti kapitálového trhu Michal Radvan.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Obecné otázky pojišťovacího práva
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Dohled v oblasti kapitálových trhů
Vnější systémová charakteristika finančního práva
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Úvod, finanční trh, ČNB, bankovní dohled, finanční arbitr
Veřejné pojišťovnické právo
Transkript prezentace:

Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné péče

2 Contents I. Cíle a nástroje dohledu II. Předmět dohledu a regulatorní prostředí III. Dosavadní poznatky z kontrolní činnosti VI. Dohled a správní řízení VII. Závěr

3 Zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance § 2 (1) Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. (2) V souladu se svým hlavním cílem Česká národní banka. d) vykonává dohled nad osobami působícími na finančním trhu, provádí analýzy vývoje finančního systému, pečuje o bezpečné fungování a rozvoj finančního trhu v České republice a přispívá ke stabilitě jejího finančního systému jako celku I. Cíle a nástroje dohledu

4 nastavení podmínek pro efektivní dohled odborné péče a ochrany spotřebitele napříč finančním trhem respektování nákladovosti pro účastníky trhu a pro dohled transparentnost systému poskytování zprostředkovatelských služeb garance minimální úrovně odbornosti osob podílejících se na poskytování zprostředkovatelských služeb posílení ochrany spotřebitele/zákazníka Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu Zákon 552/1991 Sb., o státní kontrole

5 II. Předmět dohledu a regulatorní prostředí Zákon č. 38/2004 Sb.Zákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných Úřední sdělení ze dne 27. srpna 2010 (pdf, 199 kB)Úřední sdělení ze dne 27. srpna 2010 (pdf, 199 kB) k některým povinnostem pojišťovacího zprostředkovatele Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele Zákon č. 37/2004 Sb.Zákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě Zákon č. 277/2009 Sb.Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví

6 III. Dosavadní poznatky z kontrolní činnosti Vady registrace Přípravné práce (osoby, činnost) Pojem odborná péče (informační asymetrie, maximalizace zisku) Poznej svého klienta Informace poskytované klientům Archivace dokumentů Poskytování analýz Střet zájmů, pobídky

7 VI. Dohled a správní řízení Kontrolní proces a námitkové řízení Navazující úkony Správní řízení opatření k nápravě (změnou vedoucí osoby apod.) pozastavení činnosti změna rozsahu povolení odnětí povolení nebo souhlasu a zrušení registrace nebo provedení výmazu vázaných zástupců z registru výkon správního trestání (dle závažnosti, délky trvání, rozsahu a závažnosti následků lze uložit veřejnoprávní sankce, a to peněžitou pokutu či zákaz činnosti) Opatření na místě

Děkuji za pozornost Hynek Černý Odbor kontroly odborné péče Tel.: ČNB neodpovídá za osobní publikační a přednáškovou činnost svých zaměstnanců. Názory vyjádřené v tomto materiálu a názory vyslovené v průběhu prezentace mohou být osobními názory jejich autorů a nemusí vždy odrážet oficiální postoj ČNB. The CNB disclaims responsibility for any private publication or personal statements of any CNB employee. The views in this presentation are the views of their authors and do not necessarily reflect those of the CNB.