„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Projekt IQ AUTO VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENÝM ODBORNÝMI ŠKOLAMI.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
IPS a rodičovská veřejnost
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
1 MPSV - SSZ Úřad práce hl. m. Prahy tf Praha Helsinki
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu v praxi“ Celostátní konference Sociální partnerství na podporu odborného školství ČR Plzeň Ing. Štefan Duháň, ředitel odboru politiky zaměstnanosti

Dohoda o spolupráci k podpoře odborného školství ČR Podepsána ministrem práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromírem Drábkem dne Podepsána ministrem práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromírem Drábkem dne Partnery jsou: ČR – Ministerstvo práce a sociálních věcí a Sdružení automobilového průmyslu Partnery jsou: ČR – Ministerstvo práce a sociálních věcí a Sdružení automobilového průmyslu Hlavní cíle partnerské spolupráce: 1) rozvoj partnerské sítě spolupracujících středních technických škol, průmyslových firem a úřadů práce na území ČR 2) potvrzení společenské prestiže českého technického školství 3) optimalizace přípravy obyvatelstva na profesní kariéru podle významu jednotlivých odvětví národního hospodářství Hlavní cíle partnerské spolupráce: 1) rozvoj partnerské sítě spolupracujících středních technických škol, průmyslových firem a úřadů práce na území ČR 2) potvrzení společenské prestiže českého technického školství 3) optimalizace přípravy obyvatelstva na profesní kariéru podle významu jednotlivých odvětví národního hospodářství

Předchozí partnerské spolupráce MPSV  Projekt IQ Auto - výsledky projektu velmi pozitivně hodnoceny sociálními partnery - MPSV a Sdružení automobilového průmyslu navazují na zkušenosti tohoto projektu Projekt IQ Industry Projekt IQ Industry - nový projekt realizovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - MPSV participuje za účelem podpory technických povolání

Proč podpora odborného školství?   Klesající populační křivka vycházejících žáků ZŠ   Role kariérových poradců při ovlivňování jejich rozhodování při prvotní volbě povolání   Dostupnost relevantních informací o vývoji trhu práce také směrem k rodičům vycházejících žáků, kteří se nemalou měrou podílejí na konečném rozhodnutí : „Kam na školu? – Kam do učení?“   Vysoká míra nabídky netechnických oborů vzdělávání a stoupajících nároků firem na nové zaměstnance

Kariérové poradenství na ÚP Od roku 1993 budování sítě Informačních a poradenských středisek pro volbu povolání (IPS) Od roku 1993 budování sítě Informačních a poradenských středisek pro volbu povolání (IPS) -17 let odborné poradenské činnosti, které na poli kariérového poradenství odborní poradci úřadů práce svým klientům poskytují nejen při prvotní volbě povolání v rámci činnosti IPS, ale i v průběhu profesní kariéry v rámci celoživotního vzdělávání V současné době disponují IPS různým materiálním a technickým vybavením (IT, testy...) Služby IPS mají své nezastupitelné místo právě v rámci mezirezortní spolupráce

Sjednocení úřadů práce cílený efekt poskytování stejně kvalitních služeb a jednotných informací a postupů při navazování spolupráce zaměstnavatelů s kariérovými poradci

Hledisko dlouhodobé perspektivy Změnit přístup k odbornému vzdělávání Více reflektovat konkrétní potřeby zaměstnavatelů Propojit vzdělávací sféru se světem práce (EU agenda) Maximálně prohloubit spolupráci škol, vzdělávacích institucí a podnikatelské sféry za podpory regionálních orgánů Vytvořit podmínky pro přechod a adaptabilitu kvalifikovaných absolventů všech typů škol na pracoviště podniků

Závěr Je nutné, aby i podniky vytvářely podmínky trvalého růstu kvalifikační struktury v rámci dalšího vzdělávání, mobility a flexibility svých zaměstnanců bez ohledu na to, zda jsou hrazeny z podnikových, veřejných nebo evropských zdrojů.

Děkuji Vám za pozornost Děkuji Vám za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 tel: