ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Ů ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2010 v odborových organizacích Asociace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních
Advertisements

Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Digitální učební materiál
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Dokumentace k zajištění BOZP
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Personální informační systém
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Pracovní vztahy.
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
INFORMACE O ČINNOSTI INSPEKCE PRÁCE
Dokumentace k zajištění BOZP
PÉČE O PRACOVNÍKY.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Pracovní právo JUDr. Eva Dandová tel e mail Dandova
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Ů ČESKÁ REPUBLIKA

Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2010 v odborových organizacích Asociace samostatných odborů Česká Republika Zpracoval: Ing. Šedivec Jaromír, Mgr. Petr Kožmín, Jaroslav Odehnal

Odborové svazy sdružené v Asociaci samostatných odborů Česká Republika ODBOROVÝ SVAZ PRACOVNÍKŮ ZEMĚDĚLSTVÍ A VÝŽIVY – ASO ČR ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ZAMĚSTNANCŮ FINANČNÍCH ORGÁNŮ LÉKAŘSKÝ ODBOROVÝ KLUB – SVAZ ČESKÝCH LÉKAŘŮ REGIONÁLNÍ ODBOROVÝ SVAZ ROSA ČESKÝ ODBOROVÝ SVAZ ENERGETIKŮ a dalších osm odborových svazů

Sféry vlivu svazové inspekce BOZP SI BOZP ASO ČR Členské organizace Organizace pokryté vyšší kolektivní smlouvou Řešení stížností na požádání

Počet inspektorů ASO ČR zaměstnává celkem 20 svazových inspektorů každý inspektor má mimo jiné předepsáno provést 1,5 kontroly týdně

Zařazení inspektorů Svazových inspektorů celkem 20 z toho : specialista na autodopravu 1 specialista na železniční dopravu 8 specialista na pracovní úrazy 6 specialista na zemědělství 4 ostatní 1

Dobrovolní svazoví inspektoři BOZP Pro Asociaci samostatných odborů pracuje také 331 dobrovolných inspektorů v základních organizacích. Pro tyto dobrovolné inspektory pořádají svazy metodická školení a vydávají písemné materiály s tématikou BOZP, např. vzory vnitřních předpisů, provádění prověrek BOZP, vyhledávání pracovních rizik, aplikace zákoníku práce do BOZP.

V roce 2010 provedli inspektoři BOZP celkem 1441 kontrol – 330 mimořádných kontrol, jednání a šetření pracovních úrazů – 133 stížností – 810 plánovaných a následných, z toho bylo 340 kontrol na prodejnách PENNY MARKET – 168 školení zaměstnanců z předpisů BOZP – Na pracovištích bylo zjištěno 3904 nedostatků.

Průběh kontroly – O každé je proveden písemný zápis, kde jsou uvedeny termíny odstranění závad. – V případě zjištění závady, která může způsobit ohrožení života nebo zdraví, je vyvoláno jednání o okamžitém odstranění této závady. – Všechny kontroly na pracovišti jsou prováděny po předchozí dohodě se zaměstnavatelem.

Šetření pracovních úrazů – V roce 2010 se inspektoři BOZP zúčastnili šetření 50 vážných pracovních úrazů, z toho 5 smrtelných – Dále zkontrolovali řádné prošetření a odškodnění 359 ostatních pracovních úrazů registrovaných u zaměstnavatelů

Poznatky svazové inspekce : příčiny úrazů, pracovní neschopnost delší jak tři kalendářní dny Zdroje pracovních úrazů: Materiál a břemena Komunikace, pracovní prostory – pády Nářadí, nástroje Příčiny pracovních úrazů: Používání nebezpečných způsobů práce Riziko práce Ohrožení zvířaty

Poznatky svazové inspekce - příčiny smrtelných úrazů Zdroje smrtelných pracovních úrazů: Dopravní prostředky Pracovní, dopravní prostory – pády Materiál a břemena Příčiny smrtelných pracovních úrazů: Používání nebezpečných způsobů práce Riziko práce

Nemoci z povolání V důsledku ochrany osobních údajů není možné, tak jako v minulosti, aktivně dohledávat nemoci z povolání. Přesto svazové inspekce sledují a vyšetřují příčiny, následky a správné odškodnění nemocí z povolání. Data získavají přímo od poškozených nebo od zaměstnavatelů.

Ostatní činnost svazové inspekce – připomínkování legislativních předpisů – odborné články ve svazovém tisku – poradenské a konzultační dny prováděné SIBP v jednotlivých oblastech v rámci působnosti OS – metodická pomoc při zpracování provozních řádů, při vyhodnocování rizik, při zpracování dokumentace k zajištění první pomoci – konzultační činnost (účast na seminářích)‏ – telefonické a elektronické poradenství v oblasti BOZP pro OS – účast při kolektivním vyjednávání – vypracování písemných odpovědí na dotazy v oblasti BOZP – členství v Radě BOZP – vedení internetových stránek – Účast na zasedání MOP v Ženevě, zpracování materiálů /ing. Hotový/

Časté závady –Zpracovaná dokumentace v oblasti BOZP je provedena agenturou, ale není projednána se zaměstnanci - někdy dokonce chybí –Školení v oblasti BOZP je provedeno formálně –Stejně formálně je zajištěna závodní preventivní péče, včetně zajištění poskytnutí první pomoci –Mimořádné závady –Falšování údajů o přesčasové práci –Zaměstnávání pracovníků bez pracovní smlouvy, a to i mladistvých /zemědělství, stavebnictví/

Poznatky z kontrol hypermarketů ASO ČR provedla 340 kontrol prodejen PENNY MARKET A zjistila že: - žádná prodejna není bez závad - agentura, která zpracovává agendu BOZP pracuje dobře a zavaluje vedoucí jednotlivých prodejen ohromným množstvím materiálů - jsou ohromné rozdíly mezi prodejnami

Poznatky z kontrol hypermarketů Penny Market - nejčastější závada – zatarasené únikové východy - lidé jsou vystaveni ohromnému tlaku - velká fluktuace - vysoká intenzita práce - poměrně málo úrazů - dobrý přístup vedení k prováděné kontrole - nezaměstnávají agenturní pracovníky

Zaměstnávání agenturních pracovníků – časovaná bomba Na hypermarkety dochází místo prodavačů tzv. agenturní pracovníci a pracují: na živnostenský list na dohodu V prodejnách Penny Market toto nebylo zjištěno, tento nešvar se ale rozšiřuje v ostatních obchodních řetězcích a nejenže narušuje konkurenční prostředí, ale protože agenturní pracovníci většinou neplatí sociální a zdravotní pojištění, je tento způsob zaměstnávání pro společnost do budoucna „časovanou bombou“.