Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova 25 110 00 Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Advertisements

Středisko podpory poradenských služeb
Komunitární program PROGRESS
Evropa 2020 Integrované směry
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Kariérové poradenství
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
EVROPSKá UNIE.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Organizační struktura
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová

Závěry a postřehy z ankety u příležitosti hodnocení závěrečné zprávy Zuzana Freibergová

Mládež v politice zaměstnanosti EU Strategie „Evropa 2020“ sedm stěžejních iniciativ  Inteligentní růst Digitální program pro Evropu Unie inovací Mládež v pohybu  Udržitelný růst Efektivní využívání evropských zdrojů Průmyslová politika pro éru globalizace  Inkluzivní růst Agenda pro nové dovednosti a pracovní místa Evropská platforma pro boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení 3

Míra nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 – 24 let ve druhém pololetí roku 2010 (1) 4 (1) WESTPHAL, CH., PRATT, S. European Employment Observatory Review. Youth employment measures European Commission, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion, Unit C1. Dostupné na: ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=6711&langId=en. Zdroj: Eurostat.

Důsledky chybějících služeb IPS  „V určitých situacích se lze bez poradenství obejít a poradenství je možno chápat jako určitý nadstandard, ovšem ve většině případů může absence poradenství znamenat u klientů značné riziko dlouhodobé nezaměstnanosti, zvýšení dezorientace na trhu práce, ztráty motivace situaci řešit, a riziko celkového společenského selhání.“  „Neinformovaný výběr oboru přinese větší fluktuaci studentů a učňů.“ 5

Publikace DG Employment, Social Affairs and Inclusion  DULL, N., KETTNER, A., VOGLER-LUDWIG, K. Comparative paper on youth integration. PES to PES dialog. DG Employment, Social Affairs and Inclusion. GHK, Budapest Institute. Budapest, 2011  DULL, N., VOGLER-LUDWIG, K. Role of public employment services in youth integration. A review of European good practice. PES to PES dialog. DG Employment, Social Affairs and Inclusion. GHK, Budapest Institute. Budapest, 2011  SCHARLE, A., WEBER, T. Youth guarantees: PES approach and measures for low skilled young people. Thematic synthesis paper. PES to PES dialog. DG Employment, Social Affairs and Inclusion  WESTPHAL, CH., PRATT, S. Youth employment measures. European Employment Observatory Review. DG Employment, Social Affairs and Inclusion

Nejčastější přístupy VSZ: ještě než se mladí registrují  Preventivní a proaktivní přístup VSZ – včasný kontakt s mladými dříve než se stanou nezaměstnanými: Kontakt se školou a třídními kolektivy (Rakousko, Německo) Proškolení učitelů a výchovných poradců (Itálie, Maďarsko) Školy poskytují údaje o žácích, kteří ukončují školu i předčasně (Norsko, Nizozemí) Distribuce tištěných materiálů s informacemi o VSZ Organizování veletrhů pracovních příležitostí pro mladé 7

 Využívání moderních médií pro komunikaci s mladými lidmi webové stránky určené výhradně pro mladé lidi – rozcestník (Rakousko, Nizozemí, Německo, Velká Británie) Facebook (Švédsko, , téměř každý den jeden příspěvek VSZ) 8

Obdoba našich IPS s čistě preventivní rolí např. v zemích:  Belgie  Dánsko  Francie (missions locales)  Lotyšsko  Lucemburk  Německo (Berufs-Informations-Zentrum)  Nizozemí  Norsko  Polsko  Rakousko (BerufsInfoZentren)  Velká Británie (Connexions) 9

One-stop-shop (2)  Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Řecko, Litva, Nizozemsko, Norsko, Švédsko: volba povolání, nezaměstnanost, další vzdělávání dávky a podpora v nezaměstnanosti. Pobočky úřadu práce výlučně pro mladé lidi Vídeň, Athény, Budapešť 10 (2) DULL, N., KETTNER, A., VOGLER-LUDWIG, K. Comparative paper on youth integration. DG Employment, Social Affairs and Inclusion. GHK, Budapest Institute. Budapest, Dostupné na ec.europa.eu/social/

Ve všech zemích jsou tyto služby dále rozvíjeny a posilovány, protože: (3)  Mladí lidé pod 30 let představují celou jednu pětinu obyvatelstva EU a pro ekonomiku EU mají klíčový význam.  V současné době je v EU 5 milionů nezaměstnaných ve věku do 25 let - tj. o jeden milion více než v roce  Mezi mladými je nezaměstnaných 20,4 %, což je více než dvojnásobek počtu nezaměstnaných lidí v produktivním věku (9,6 %). 11 (3) Mládež v pohybu. Dostupné na

 „Práce v IPS, poradenství je skutečně prevencí nezaměstnanosti, i když se nedají hned vyčíslit finanční efekty. V našem regionu není jiná služba, která by tyto potřeby klientů zabezpečila. Jistě, pedagogicko-psychologická poradna otypuje žáka a doporučí vhodný obor (např. umělecký), ale bez znalosti trhu práce - v IPS jsou potom ti koordinátoři názorů z PPP, kteří musí rodiče a žáka dostat trochu do reálné představy, jak se s oborem v regionu pak uplatní.“ 12

Ideální představa o IPS  „Ideálně by jednotlivá IPS měla tvořit síť pracovišť, která budou nejen žákům a nezaměstnaným, ale celé veřejnosti poskytovat kariérové poradenství a podporu celoživotnímu vzdělávání.“  „Dostupné poradenství v rámci regionu pro všechny potřebné klienty a zachování rovných podmínek ve všech směrech pro všechna poradenská pracoviště.“ 13

Návrh počtu a velikosti IPS (1)  V každém okrese (nebo městské části Prahy) minimálně jedna IPS.  Pokud jsou od sebe dvě IPS vzdáleny méně než 20 km a existuje mezi nimi dobré dopravní spojení umožňující přesun třídních kolektivů, doporučuje sloučit je v jednu: jeden vedoucí, součet úvazků (bez vedoucího IPS a metodika IPS) se krátí o 20 %.  Počet pracovníků IPS a jejich vedoucích se odvozuje od kohorty mládeže ve věku do 14 let – viz Tabulka (nebo jiného kritéria, např. počet nezaměstnaných, počet obyvatel, míra nezaměstnanosti atd.).Tabulka  V krajském městě je IPS také metodickým a koordinačním pracovištěm pro ostatní IPS v kraji. 14

Návrh počtu a velikosti IPS (2)  Vedoucí krajské IPS má bez ohledu na velikost spádové oblasti úvazek 1,0.  V každé krajské IPS se kromě uvedených pracovních úvazků zřizuje pracovní pozice „metodik IPS“ (úvazek 1,0), mohl by jím být dosavadní „servisní pracovník“.  Rozpočet na činnosti IPS se odvozuje od výkonu IPS, které si každá IPS stanoví sama a zadá jako cílové ukazatele do OKcentra (bude potřeba vytvořit nový formulář). Kontrola plnění probíhá průběžně v rámci OKcentra.  Korekci okresních plánů činnosti a ukazatelů jejich dosažení provádí krajský „metodik IPS“. 15

Závěry  Nerušit, ponechat ve službách zaměstnanosti.  Sjednotit činnost.  Rozšířit cílovou skupinu na všechny občany hledají informace o TP a DV, jako primární ponechat mladé.  Personálně posílit.  Vytvořit podmínky, aby se mohla síť IPS stát sebeřízenou učící se sítí (vytvoření koncepce, koordinace činnosti).  Poskytnout metodikům IPS podporu při vytváření koncepce sítě.  Otázkou je, kdo by měl být metodikem a jaké by mělo být jeho postavení vůči vedoucímu IPS. 16

 „Bylo by dobré, kdyby se vytvořila samostatná skupina „M“ - mladiství, do které by se hned po evidenci na ÚP zařadili všichni mladiství a začalo se s nimi hned pracovat … na nové volbě povolání, na dodání nějaké kvalifikace např. rekvalifikačním kurzem, dostat ho včas do projektů, které probíhají, udržovat je v aktivitě … U mladých jde o čas, aby byl podchycen ihned po zaevidování a ne poslán do IPS až po roce, když už zprostředkovatelka neví co s ním …Lze také využít útvar trhu práce, aby oslovili zaměstnavatele, nabídli finanční příspěvek tak, aby se čerstvě zletilý (u mladistvých je to zhola nemožné) zaměstnal.“ 17

Děkuji za pozornost 18