Principy, zásady a chyby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Advertisements

1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Zdvořilost a asertivita v komunikaci
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Vítáme Vás na semináři : Advokát umí zvládat konfliktní situace Brno, dne Přejeme hezký a příjemný den !
Asertivita.
Socializace Socializace = proces učení, zejména sociálního
Komunikace citů „Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého.
Komunikační styly v knihovnické praxi Profesionalita a komunikační styl Efektivní komunikace Komunikační proces Postoje a sociální jednání PhDr. Jaroslava.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Asertivita Umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte…
Zásady dobré komunikace
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
PSFA 2 Přednáška č.4 Téma: Asertivita.
Psychologie štíhlé postavy
Charakteristiky zdravé komunikace
KONFLIKT Božena Genrtová.
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
Mgr. Miloš Mauer, Ústav etiky 3. LF UK
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sebeuvědomění a sebekontrola
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Asertivita.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ASERTIVITA.
ASERTIVITA.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
1 Týmová práce TYMP 2/ C6 Styly vedení lidí/ 2. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA A ASERTIVITA
Chyby při vnímání druhých lidí
1 Týmová práce TYMP 1/ C6 Styly vedení lidí Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Psychologie zdraví Copingové strategie.
ZÁKLADY ASERTIVITY.
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Komunikace – základní pojmy: Communicare (lat.) - pracovat na něčem společném - být účasten - sdílet se - oznámit, radit se - domlouvat se - sjednotit.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Zápočtové cvičení ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Interpersonální komunikace & asertivita
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Jejich přijímání a vyjádření
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Transkript prezentace:

Principy, zásady a chyby ASERTIVITA Principy, zásady a chyby

Z historie A. Salter (1950): „Věř sám sobě“ Vnitřní zábrany způsobují neurotické potíže Pomoc by se měla soustředit na úpravu sociálních vztahů (osvojení si technik, zvýšení sebevědomí, apod.)

Co umí asertivní člověk: Čelit kritice (zvlášť neoprávněné) Bránit se manipulacím Bránit se vůči afektovaným a agresivním výpadům, které jsou vůči němu namířeny

Co se dá naučit: Vyjadřovat se Prosadit se (potvrdit si svojí cenu) Bránit se

Komu je trénink určen: A) pro plaché a neprůbojné jedince, kteří se snadno cítí zahanbeni neúspěchem, mají tendenci být spíše pasivní, podřizovat se, svůj názor nevysloví B) pro ty, kteří jsou velmi vznětliví, podrážděně reagují na jakoukoliv formu nesouhlasu, eskalují napětí, svůj názor „vykřičí“

Základní asertivní techniky 1. feeling talk Jasné a spontánní vyjadřování svých pocitů Naučit se co nejpřesněji říct, co cítím (zvládnout iracionální postoje)

Základní asertivní techniky 2. facital talk Nezapomínat na nonverbální komunikaci Musí být v souladu se sdělovaným obsahem Zlobíte-li se vnitřně, neusmívejte se

Základní asertivní techniky 3. umění říkat „NE“ Nepřeceňujte důsledky vašeho nesouhlasu Nesouhlasíte-li, sdělte nesouhlas (stejně jako souhlas) jednoznačně

Základní asertivní techniky 4. technika „JÁ“ Zásadně mluvte za sebe – v 1. osobě Nikdy se neschovávejte za kamaráda, manželku, kolegy v práci

Základní asertivní techniky 5. Přijímání pochvaly Pozor na falešnou skromnost Máte-li radost, dejte ji najevo

Základní asertivní techniky 6. Přijímání kritiky Vyslechněte (pozorně) obsah sdělení Reagujte klidně (pozor na automatické myšlenky) Mluvte vždy v 1. osobě Nebuďte přecitlivělí Vyhněte se zobecňování (kritika nemusí být projev nepřátelství)

Základní asertivní práva 1. Spolehněte se více na svůj vlastní názor, než na názor druhých. 2. Uděláte-li něco za jiného, pak pouze z vlastní vůle (pozor na manipulace) 3. Vaše rozhodnutí může být nelogické. 4.Máte právo se chovat nezávisle na dobré vůli druhých (co tomu řeknou sousedi…)

Základní asertivní práva 5. Máte právo dělat chyby – ale musíte si být vědomi, že ponesete důsledky 6. Máte právo změnit názor – pozor na intervaly 7. Máte právo se neomlouvat – není tím myšlena zdvořilostní omluva „Promiňte“ 8. Máte právo říci „já nevím“

Základní asertivní práva 9. Máte právo říct: „Tomu nerozumím“ (a neznamená to, že mi na vztahu nezáleží, naopak) 10.Máte právo říct „Je mi jedno“ (např. značka zimních pneumatik)

Základní asertivní práva 11. Máte právo se rozhodnout, zda se budu chovat asertivně Nezapomínejte, že z každého práva Vám vyplývá osobní zodpovědnost!!!

Literatura Praško Jan, Prašková Hana, Asertivitou proti stresu, Grada Publishing 1996, dotisk 2000, ISBN 80-7169-334-0 Vybíral Zdeněk, Psychologie lidské komunikace, Portál Praha, 2000, ISBN 80-7178-291-2, s.204 - 211