Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti."— Transkript prezentace:

1

2

3 ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti a respektovat asertivní práva. Tomáš Novák v knize „Asertivně do života“ předkládá základní asertivní práva s jejich „zrcadlovým odkazem“, tj. manipulačními pověrami.

4 Asertivní právoManipulační pověra 1. Mám právo posuzovat své chování, myšlenky a emoce a být za ně a za jejich důsledky zodpovědný. Nemůžu nezávisle posuzovat sám sebe, ale musím být posuzovaný vnitřními pravidly a autoritou, která je větší a moudřejší než já.

5 Asertivní právoManipulační pověra 2. Mám právo neposkytovat žádné vysvětlení ospravedlňující mé jednání. Za své jednání zodpovídám druhým lidem a to, co dělám, bych měl vždy zdůvodnit a ospravedlnit.

6 Asertivní právoManipulační pověra 3. Mám právo posoudit, jestli a nakolik jsem zodpovědný za řešení problémů ostatních lidí. Vůči některým institucím a věcem mám větší závazky než vůči sobě. Pokud tyto instituce nepracují efektivně, musím se jim přizpůsobit já, ne ony.

7 Asertivní právoManipulační pověra 4. Mám právo změnit svůj názor. Názor, ke kterému jsem se jednou přiklonil, bych neměl nikdy měnit. Musel bych si přiznat, že jsem se zmýlil. Mýlit se znamená být nezodpovědný a ten, kdo se jednou zmýlil, bude se mýlit i nadále.

8 Asertivní právoManipulační pověra 5. Mám právo dělat chyby a být za ně zodpovědný. Nesmím dělat chyby. Pokud je dělám, musím mít navždy pocit viny. Ostatní mě potom musí stále kontrolovat.

9 Asertivní právoManipulační pověra 6. Mám právo říct: „Já nevím.“ Musím znát odpověď na všechny otázky a vždy všechno musím dokonale zdůvodnit.

10 Asertivní právoManipulační pověra 7. Mám právo být nezávislý na dobré vůli ostatních. Lidé, s kterými přicházím do styku, musí mít ke mně kladný vztah. Pokud mě všichni v mém okolí nemají rádi, těžce to prožívám.

11 Asertivní právoManipulační pověra 8. Mám právo dělat nelogická rozhodnutí. Pravdu má ten, kdo dokáže svůj požadavek logicky zdůvodnit.

12 Asertivní právoManipulační pověra 9. Mám právo říct: „Já ti nerozumím.“ Musím umět předvídat potřeby svých blízkých. Musím chápat, vytušit, co potřebují a ne čekat, až mi to poví.

13 Asertivní právoManipulační pověra 10. Mám právo říct: „Je mi to jedno.“ Musím usilovat být stále lepší, dokud nebudu ve všech ohledech perfektní.

14 Rozhodněte, co je asertivní právo, co manipulační pověra: 1.Můžu neposkytnout vysvětlení ospravedlňující mé jednání. 2. Nemůžu nezávisle posuzovat sám sebe, ale musím být posuzovaný vnitřními pravidly a autoritou, která je větší a moudřejší než já. 3. Můžu změnit svůj názor. 4.Musím znát odpověď na všechny otázky a vždy všechno musím dokonale zdůvodnit.

15 5.Můžu říct: „Já ti nerozumím.“ 6.Předvídám potřeby svých blízkých. Musím chápat, vytušit, co potřebují a ne čekat, až mi to poví. Řešení: Asertivní právo: 1., 3., 5. Manipulační pověra: 2., 4., 6.

16 Zdroj: Autor: Tomáš, Novák; Věra, Capponi: Asertivně do života. Grada Praha, 2004.


Stáhnout ppt "ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google