Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická psychologie Tematický okruh Komunikace Název materiálu Asertivita Číslo materiálu VY_32_INOVACE_6.B_ZPSY_17(20) Autor Andrea Ječmenová Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje formy a druhy komunikace. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, jak správně a vhodně komunikovat v celé sociální sféře a především ve vztahu k pacientům a klientům.

3 Asertivita Asertivita je komunikační styl, přímé a upřímné vyjadřování vlastních názorů negativních i pozitivních, aniž bychom porušovali práva jiných lidí i svá vlastní. Andrea Ječmenová 2012

4 Také se definuje jako jednání, které není ani pasivní, ani agresivní, jako zdravé, přiměřené sebeprosazování. Obrana bez zbytečné agrese a obrana před manipulací. Asertivita nám může život usnadnit a zpříjemnit, budeme se lépe vyrovnávat se zátěžovými situacemi, naučíme se říkat ne bez pocitu viny, pomůže nám prosazovat naše názory, ale příliš jednostranně chápaná asertivita nás může zavést až k situacím, kdy přestáváme brát ohled na práva druhých lidí, hledíme jen na své zájmy, zkrátka jsme sobečtí.

5 Asertivita klade důraz na schopnost komunikovat
Asertivita klade důraz na schopnost komunikovat. Z hlediska asertivity je nutné chápat komunikaci jako vzájemné sdělování informací, tedy dialog. S partnerem se dorozumíváme pomocí řeči, ale i neverbálně. Při nácviku asertivních reakcí nestačí naučit se jen správným slovům, ale celkovému stylu a tónu komunikace. Podmínkou asertivity je slušnost. Asertivita teoreticky vychází ze svobody, odpovědnosti, vůle chtít a sociální interakce.

6 Všichni lidé, kteří se zabývají zdravotnickým a sociálním oborem, by se takto měli naučit vést komunikaci, umět se asertivně chovat i v zátěžových situacích. V živočišné říši existují ke zvládání konfliktů dva základní prostředky a to boj a únik. Člověk má ale i třetí možnost a to je domluva, kompromis, respekt a jasné stanovení pravidel hry.

7 Základní prvky asertivity
otevřená a přímá komunikace aktivní realizace svých cílů jasné vyjadřování svých pocitů, podmínkou je soulad verbální a neverbální komunikace naučit se požádat druhého o laskavost, pomoc naučit se odmítnout, říkat ne přijmout pochvalu, ale i kritiku, umět sdělit své pocity naslouchání druhému uzavírání kompromisů

8 Asertivní práva Asertivní práva nepotřebují ani tak podrobné vysvětlování jako hlavně jejich přijetí za své.

9 Mám právo posuzovat své vlastní chování, myšlenky a emoce a být si za ně a jejich důsledky sám odpovědný. Mám právo nenabízet žádné výmluvy, vysvětlení ani omluvy svého chování Mám právo posoudit zda a nakolik jsem odpovědný za řešení problémů druhých lidí Mám právo změnit svůj názor Mám právo dělat chyby a být si za ně odpovědný Mám právo říci já nevím Mám právo být nezávislí na dobré vůli druhých lidí Mám právo dělat nelogická rozhodnutí Mám právo říci já ti nerozumím Mám právo říci je mi to jedno Mám právo se rozhodnout, zda budu jednat asrtivně nebo ne

10 Jestliže máme asertivní práva, máme i asertivní povinnosti.
Tyto povinnosti však nechápeme jako příkazy, ale jako určité zásady, které se v běžném životě pozitivně osvědčily. Zkrátka, co nechceš, aby činili jiní tobě, nečiň ty jim!

11 Asertivní povinnosti Učme se kontrolovat své emoce
Respektujme a tolerujme i osobní práva druhého Stručně a upřímně vyjadřujme své pocity Snažme se vidět sebe i druhého reálně Pokusme se poznat stanovisko druhého Naslouchejme druhému a vyslyšme ho Važme si názorů druhých a jejich přesvědčení Nemějme na vrch za každou cenu Učme se nacházet kompromis Přiznejme omyl a pokoušejme se jej napravit Uvědomme si včas, co vlastně chceme

12 A protože v životě nic není zadarmo a asertivním se člověk nerodí, nezbude nám nic jiného, než na sobě zapracovat a asertivní dovednosti získávat a nacvičovat.

13 Kontrolní otázky a cvičení
Vysvětlete, co je asertivita a její význam v komunikaci. Vyjmenujte základní prvky asertivity. Vyjmenujte asertivní práva, vysvětlete jejich důležitost. Vyjmenujte asertivní povinnosti, vysvětlete jejich důležitost. Úkol Vyhledejte, kde je možné získat umění asertivního chování. Vyhledejte, jak správně asertivitu nacvičovat. Pracujte s internetovými zdroji. Písemně zpracujte.

14 Použité zdroje Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky
Mgr. Ivanka Bartošíková , Mgr. Vladimír Jičinský, Ph.Dr. Marta Jobánková, Ph.Dr. Jarmila Kvapilová ISBN , Vydal- IDV PZ 2000 Brno Psychologie a Pedagogika II pro SZŠ Ph.Dr. Věra Čechová , Ph.Dr. Alena Mellanova,Csc. Mgr. Hana Kučerová ISBN , Informatorium Praha 2004 Fotografie: Fotoarchiv autorky


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON"

Podobné prezentace


Reklamy Google