Svaz průmyslu a dopravy ČR. Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. čtvrtletí 2014 TK 13.1.2015 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Trendy finančních produktů ČLFA
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
7 Nezaměstnanost.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Cizinci na trhu práce v České republice Vlasta Turková, Jan Pavel květen 2007.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
Svaz průmyslu a dopravy ČR
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 1. čtvrtletí 2014 Vyhodnocení a komentáře.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. čtvrtletí 2013.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Strategická mezera a její analýza s ohledem na nutnost změny strategie
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investice Benson Oak Tisková konference KK Central, Praha 22. květen 2008 CONFIDENTIAL UNTIL RELEASE SUBJECT TO BO REVIEW AND APPROVAL DRAFT 5/17/08 –
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
KONKURENČNÍ STRATEGIE A VSTUP NOVÝCH FIREM Zpracovaly: L. Petráčková, E. Cézová.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberec ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Tisková konference ČMKOS
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Tisková konference ČMKOS
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. čtvrtletí 2014 TK

O šetření Pravidelné čtvrtletní šetření SPČR a ČNB Od roku 2011, dodnes celkem 16 šetření Unikátní společný projekt 175 respondentů v šetření za 4. čtvrtletí 2014 Závěr roku obtížný na vyplnění z hlediska kapacit příslušných pracovníků Vysoká administrativa ke splnění všech zákonných povinností (účetnictví, daně, statistiky….) Časté změny, nejistoty, složitost 3

Nedostatečná domácí poptávka Nedostatečná zahraniční poptávka 4 Vnímání faktoru poptávky Šetření za 4

5 Pokračování mírného růstu zakázek v úvodu roku * Uvedené procentní hodnoty představují váženou relativní četnost, vahami jsou tržby 5 Průzkum nehovoří o hodnotách a tempu zakázek, ale indikuje zvýšení zakázek v úvodu roku ve srovnání se 4. čtvrtletím 2014

Firmy chtějí v oživení investiční aktivity pokračovat * Uvedené procentní hodnoty představují váženou relativní četnost, vahami jsou tržby – firmy plánují zvýšení investiční aktivity (v meziročním srovnání) Prosincová očekávání pro rok kladné saldo odpovědí (cca 38 %) Oproti předchozím rokům výrazně menší procento firem očekávajících snížení Rozšiřovací investice rostou, hlavní ale zůstávají obnovovací

Změny ve faktorech omezujících růst firem Vyhodnocení změny ve srovnání s minulým rokem Relativní četnost odpovědí z celkového počtu (pozn. zbylá hodnota do 100 % = „beze změny“) 7

Restrukturalizační opatření přirozenou součástí většiny firem v tržním prostředí Struktura opatření v „restrukturalizačním mixu“ zůstává zhruba stejná Nejvýznamnější opatření: „snižování nákladů“, „hledání cest ke zvýšení produktivity práce“ a „hledání nových trhů“ „Hledání nových trhů“ nejen o expanzi do zemí mimo EU Nechceme ztratit ruský trh EU zůstane klíčovým trhem Chystaná opatření při restrukturalizaci pro tento rok Nejčastější opatření - podíl podniků chystající provést dané opatření (z celkového počtu 165 odpovědí) 8

Očekávaný cenový vývoj na konci roku 2015 Očekávání vývoje spotřebitelských cen: Pro firmy důležitější ceny vstupů a výstupů (ovlivňující ziskovost) Očekávaný meziroční vývoj cen hlavních vstupů a výstupů v horizontu 1 roku: Firmy příliš prostoru pro zvyšování svých cen zatím nevidí, přetrvává očekávání mírně rychlejšího růstu cen vstupů 9 Očekávání nárůstu spotřebitelských cen za 1 rok (2015)1,70% Očekávání nárůstu spotřebitelských cen za 3 roky (2017)2,43%

2015 – Mírný růst zaměstnanosti 10 Šetření za Očekávání pro * Vahami odpovědí počet zaměstnanců příslušných firem 10

Mzdová očekávání – nepatrné zlepšení 11

Firmy změny podnikatelského prostředí k lepšímu nepociťují Byrokracie a úroveň legislativy – faktory s nejvýraznější převahou negativních odpovědí Časté změny, složitost, administrativa Dopravní infrastruktura – jednou z priorit (struktura ekonomiky ČR) 12 Kvalita podnikatelského prostředízlepšenízhoršeníbeze změny úroveň legislativy3%23%74% byrokracie1%22%77% udržitelnost veřejných financí6%16%78% vymahatelnost práva7%12%81% korupce4%10%86% dopravní infrastruktura4%10%86% pracovní zákonodárství3%9%88% strukturální fondy8%6%86% podpora exportu3%4%93% Jak se změnilo podnikatelské prostředí za poslední rok? 12

Shrnutí 13 Stabilizace očekávání v roce 2014 a převažující mírný optimismus Kladná salda očekávání vývoje zakázek, investic, zaměstnanosti Mírný optimismus se spíše stabilizoval a zpevnil Šetření neumožňuje hodnotit v řadě ukazatelů konkrétní tempa, ale naznačuje pozitivní signály Opatrnost nevyprchala Příznivé výsledky roku 2014 pomohly zejména v průmyslu upevnit očekávání, ale opatrnost v závěru roku nevyprchala – nelze očekávat oslnivá tempa na úrovni celé ekonomiky Vývoj ekonomik euro zóny, otazníky kolem Řecka, měnových politik centrálních bank (ECB), kolísání kurzu,… Situace v Rusku (sankce, ruská ekonomika, RUB) Zmírnění temp výroby a zakázek v závěru roku Zmírnění, ale kladné hodnoty  Pozitivní výsledky 2014, zejména ve zpracovatelském průmyslu Rok 2014 dobrým východiskem a nastartováním ekonomiky pro letošní rok Posunutí srovnávací základny  očekáváno snížení růstových temp Držíme pozitivní náladu, ale rok 2015 zřejmě nebude rokem výrazné dynamiky růstu celé ekonomiky K vyšší míře oživení (s udržitelnými a vyššími tempy) celé ekonomiky ještě daleko Průmysl zpevnil pozici – i nižší tempa meziročního růstu pozitivním výsledkem 13

Děkuji za pozornost Kompletní zpracované výsledky včetně komentářů najdete na: 14

Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty 15