Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Současný systém podpory
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
ČMZRB a.s..
Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Seminář VYŠKOV Program: Úvod Význam a cíle projektu Současná situace MSP, jeho podpora, program START Výměna vlastních zkušeností účastníků workshopu.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Podnikání a inovace
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
BIOMASA TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ PODMÍNKY PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ IV Energetické programy Operačního programu Podnikání a Inovace MPO - České.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
INTERNATIONAL BANK BANKOVNICTVÍ- PORADENSTVÍ-INVESTICE.
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Financování EPC projektů z pohledu banky
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI

2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace

3 Výsledky v OPPP (k ) KREDIT: 756 úvěrů za mil. Kč z toho: malé úvěry – 428 žádostí za 515 mil. Kč standardní úvěry – 82 žádosti za 309 mil. Kč podřízené úvěry – 246 žádostí za 713 mil. Kč START: 733 úvěrů za 325 mil. Kč Celkem: úvěrů za mil. Kč.

4 ČMZRB v OPPI Zprostředkující subjekt ( zabezpečuje příjem žádostí, vyhodnocuje a poskytuje podporu konečným příjemcům, t. j. podnikatelům). Správce fondu ( řízení finančních toků úvěrových a záručních fondů). Spoluinvestor do úvěrového fondu. Úvěry a záruky – možnost získat financování projektů, které by se pro rizikovost obtížně financovaly. Nástroj podporující udržitelnost nabídky dlouhodobého zvýhodněného financování.

5 Bezúročné úvěry Bezúročný úvěr do výše 1,5 mil. Kč až na 7 let (pro fyzické osoby do 0,75 mil. Kč) nebo záruka k bankovnímu úvěru ( až 80 %) a finanční příspěvek ve výši 15 % zaručeného úvěru. Pro začínající podnikatele – registrace k dani z příjmu v roce podání žádosti o podporu nebo v roce předchozím. Nutno absolvovat vzdělávací program „Základy podnikání“( k získání bezúročného úvěru. Zajištění bezúročného úvěru avalovanou bianco směnkou. Možnost sdružování zájemců o podnikání či vstupu do obchodních společností (s výjimkou a. s.). Podpora de minimis.

6 Podřízené úvěry - 1 Pro malé i střední podnikatele. Podřízený úvěr - do 25 mil. Kč, k realizaci projektů s náklady až cca mil. Kč. Doba splatnosti až 11 let, odklad splátek 6 let, úroková sazba 3 % p. a., do výše maximálně 50 % nákladů projektu. Nutný souběžný bankovní úvěr ve stejné výši. Podřízenost úvěru - úvěr se splácí až jako poslední ze všech dluhů podnikatele.

7 Podřízené úvěry - 2 Typické řešení – ČMZRB financuje stroje a zařízení. Banka – nemovitost, zásoby. Nemovitost slouží jako zajištění bankovního úvěru. Pro podnikatele, kteří po dobu dvou let zvýší zaměstnanost (2 zaměstnanci) možnost finančního příspěvku formou úhrady části splátek jistiny úvěru ve výši 10 % úvěru. Jako bloková výjimka pro MSP.

8 Program ZÁRUKA Pro malé střední podnikatele. Přednostní důraz na rozvoj tohoto programu. Záruky do výše až 80 % jistiny úvěru k bankovním úvěrům investičním i provozním ( s vyloučením kontokorentních úvěrů). Dva typy záruk: současný typ záruky - univerzálně použitelný a nový typ záruky – pro menší úvěry s velmi rychlým vyřízením v průběhu několika dnů od podání žádosti. Jako bloková výjimka pro MSP i de minimis ( záruky za provozní úvěry).

9 Ekoenergie Pro malé i střední podnikatele. Podřízený úvěr - do 50 mil. Kč, doba splatnosti až 15 let, odklad splátek 8 let, úroková sazba 1 % p. a., do výše maximálně 50 % nákladů projektu. Pro podnikatele, kteří splní podmínky (úspěšná realizace projektu či úspory energie) mohou získat finanční příspěvek formou úhrady části splátek jistiny úvěru ve výši 30 % úvěru. Podle pokynů pro regionální podporu.

10 EPC projekty Pro podnikatele s méně než 250 zaměstnanci. Zvýhodněný úvěr ve výši až 10 mil. Kč, s úrokovou sazbou 1 % p. a., s dobou splatností do 10 let a odkladem splácení až 3 roky, zajištění avalovanou směnkou, nebo Záruka s finančním příspěvkem ve výši až 15 % z výše zaručeného úvěru. Poskytování této podpory bude ovlivněno tím, zda se jí podaří notifikovat.

11 Některé změny od roku 2007 Uznatelným nákladem je i koupě podniku v konkurzu (považuje se za investici). Majetek pořízený z podpořeného úvěru, který má ve vlastnictví používat pro podporované OKEČ a nepřemístit do Prahy či mimo ČR. Zasílání informací o realizaci projektu končí 3 roky po ukončení realizace projektu. Složitější proces podání žádosti v případech, kdy se nejedná o podporu de minimis ( nutno potvrdit před uzavíráním smluv s dodavateli strojů a zařízení přijatelnost projektu). Zpřesněný výpočet veřejné podpory u záruk a úvěrů. Vracení veřejné podpory jako sankce.

12 Nové produkty M-záruka ( výrazně zjednodušená žádost, velmi rychlé vyřízení) prodlužování záruk za provozní úvěry ( časové omezení) podřízený úvěr s finančním příspěvkem záruka s finančním příspěvkem pro začínající podnikatele

13 Další změny Více informací na webové stránce banky (vyhledávač, programů podpory, více vysvětlujících materiálů). Upravené formuláře žádosti. Zpřesněný výklad definice MSP.

14 Kontakty Pobočky: Brno, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Praha. Regionální pracoviště: České Budějovice