Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpory pro malé a střední podnikatele v roce 2007 - zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpory pro malé a střední podnikatele v roce 2007 - zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky."— Transkript prezentace:

1 Podpory pro malé a střední podnikatele v roce 2007 - zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky

2 2 Celkový přehled podpor v r. 2007  OPPI (území ČR bez Prahy):  START: bezúročné úvěry a záruky s příspěvkem  PROGRES: podřízené úvěry a podřízené úvěry s příspěvkem  ZÁRUKA: zvýhodněné záruky a zvýhodněné záruky s příspěvkem  Národní programy:  CERTIFIKACE - finanční příspěvky, záruky za návrh do výběrového řízení (celá ČR)  TRH: bezúročné úvěry, zvýhodněné záruky a zvýhodněné záruky s příspěvkem (pouze Praha)

3 3 Program START  Pro začínající podnikatele – registrace k dani z příjmu v roce podání žádosti o podporu nebo v roce předchozím či nejdříve po uplynutí 7 let od ukončení předchozí registrace.  Lze podpořit i obchodní společnosti (s výjimkou a.s.) či družstva (s výjimkou bytových družstev) složené za začínajících podnikatelů.  Forma podpory :  bezúročný úvěr  M-záruka pro začínající podnikatele (s příspěvkem k zaručovanému bankovnímu úvěru)  Podpora de minimis.

4 4 Program START– bezúročné Program START – bezúročné  Bezúročný úvěr:  pro fyzické osoby- podnikatele: do 0,75 mil. Kč, nebo  pro obchodní společnosti a družstva do výše 1,5 mil. Kč (pokud sdružují 2 a více fyzických osob).  Splatnost úvěru: až na 7 let  Nutno absolvovat vzdělávací program „Základy podnikání“ (k získání bezúročného úvěru).  Zajištění bezúročného úvěru avalovanou směnkou.

5 5 Program START– záruky Program START – záruky  Záruka k úvěru do výše 1,5 mil. Kč. Splatnost úvěru: více než 3 roky  Výše záruky: do 80 % jistiny úvěru  Typ záruky: M- záruka, k úvěrům bank, které mají s ČMZRB uzavřenu smlouvu ( uvedeno na www.cmzrb.cz)  Doba ručení: není výslovně omezena, obvykle v rozmezí 4 – 8 let  Poskytována jako podpora de minimis  Cena záruky hrazená podnikatelem: 0,1 % p.a.  Finanční příspěvek 15 % vyčerpaného zaručovaného úvěru.

6 6 Program PROGRES  Pro malé i střední podnikatele.  Parametry podřízeného úvěru:  do 25 mil. Kč, maximálně však 50 % nákladů projektu  doba splatnosti až 11 let, odklad splátek 6 let.  úroková sazba pevná - 3 % p. a.  Zajištění: směnkou vystavenou příjemcem podpory avalovanou nejméně jednou fyzickou nebo právnickou osobou.  Podřízenost úvěru - úvěr se splácí až jako poslední ze všech dluhů podnikatele.

7 7 Program PROGRES  Podmínka: použít k financování projektu bankovní úvěr či leasing minimálně ve výši podřízeného úvěru.  Finanční příspěvek ve výši 10 % vyčerpaného podřízeného úvěru v případě zvýšení zaměstnanosti (minimálně o 3 osoby) a následném udržení zvýšené zaměstnanosti po dobu 2 let v průběhu prvních 4 let podpisu smlouvy o podřízeném úvěru.  Podpora je omezena intenzitou veřejné podpory (40 % resp. 36 %).

8 8 Program ZÁRUKA  Pro malé a střední podnikatele.  Zvýhodněné záruky k bankovním úvěrům investičním i provozním (s vyloučením kontokorentních úvěrů) - do výše až 80 % jistiny úvěru.  Dva typy záruk:  S-záruka: univerzálně použitelná  M-záruka: pro menší úvěry se zjednodušeným vyřízením žádosti v průběhu několika dnů od jejího podání (pouze k úvěrům bank, které mají s ČMZRB smlouvu o spolupráci).  Finanční příspěvek k zaručovanému úvěru pro malé podnikatele v regionech se soustředěnou podporou státu: 10 % z výše vyčerpaného zaručovaného úvěru (úvěr omezen částkou 5 mil. Kč).  Podpora omezena intenzitou veřejné podpory (40 % resp. 36%). Může být poskytnuta i jako podpora de minimis (záruky za provozní úvěry vždy).

9 9 Program CERTIFIKACE  Příspěvek na certifikaci (50 % způsobilých výdajů max. 200 000 Kč, resp. 300 000 Kč při sdruženém certifikátu):  podnikatel do 250 zaměstnanců: ISO 14000, nebo kombinace ISO 9000 a 14000, EMAS  podnikatel do 50 zaměstnanců: ISO 9000, nebo kombinace ISO 9000 a 14000, EMAS  k certifikátům vydaným po 30. 6. 2006  způsobilé výdaje: náklady na poradenské služby v souvislosti s přípravou na získání certifikátu, DPH pouze u neplátců DPH.  Záruka za návrh do výběrového řízení  50 tis. až 5 mil. Kč  podpora de minimis.

10 10 TRH  Program pro projekty na území Prahy.  Pro začínající drobné podnikatele  Bezúročné úvěry a záruky s příspěvkem  Podmínky stejné jako v programu START,  Pro malé a střední podnikatele  Stejné podmínky jako u programu ZÁRUKA, včetně M–záruky.  Pro cca 2/3 území Prahy intenzita veřejné podpory omezena fakticky na 10 %( formálně 20 %). Zbývající část Prahy - 15 % malí podnikatelé a 7,5 % střední podnikatelé.

11 11 Kontakty www.cmzrb.cz info@cmzrb.cz Pobočky: Brno, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Praha. Regionální pracoviště: České Budějovice


Stáhnout ppt "Podpory pro malé a střední podnikatele v roce 2007 - zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky."

Podobné prezentace


Reklamy Google