Projektový management a fundraising Petr Machálek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Finanční možností svépomocných skupin
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Jan Hrdlička Ministerstvo kultury ČR – OPŘ - Partner programu Hodnocení kvality žádostí externími hodnotiteli v rámci PO 17.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Doporučení pro přípravu žádosti a Bilaterální fond na programové úrovni – opatření „B“ Ministerstvo financí Seminář pro žadatele v rámci programu CZ06,
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE O DOTACI Program transformační spolupráce Praha, 19. září 2014.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Ekonomika malých a středních podniků
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Žádost o grant.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nejčastější chyby partnerů při certifikaci výdajů
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Projektový management a fundraising Petr Machálek

Co je fundraising? Systematický a organizovaný proces získávání finančních prostředků pro zajištění stability a rozvoje organizace.

Co získáme fundraisingem ? Finanční prostředky Materiální prostředky Služby Morální podporu Partnery

Proč je fundraising důležitý Přežití, zabezpečení aktivit a běžného chodu Budování podpory a sociálního kapitálu Rozvoj a udržitelnost organizace

Druhy fundraisingu Grantový fundraising Individuální fundraising Firemní fundraising Snahou většiny organizací je dosáhnout maximální diverzifikace jednotlivých FR zdrojů.

Fundraisingová strategie  Stanovení potřeb (začátek, přežití, omezení závislosti apod.)  Analýza zdrojů  Určení strategie (poměr zdrojů, omezené množství priorit, cíle)

Rozdělení grantových zdrojů Veřejné zdroje (stát, kraje, obce atd.) Jiné státy (velvyslanectví, vlády aj.) Nadace (zahraniční, české) Evropské fondy

Státní správa a samospráva Ministerstva Státní fondy a agentury Dotační programy krajů Dotační programy měst a obcí

Jiné státy Velvyslanectví Speciální finanční mechanismy (norské a švýcarské)

Nadace Cílem nadací a nadačních fondů je shromažďovat finanční prostředky a následně je formou účelově vázaných grantů rozdělovat třetím osobám na projekty v souladu s posláním nadace. Asociace nadací Asociace nadačních fondů

Výběr vhodné nadace poslání jaké projekty podporuje (web nebo výroční zprávy) geografická působnost druh, výše a podmínky poskytnutí grantu termíny přijetí žádostí

Evropská unie Strukturální fondy Evropská komise

Grantové kalendáře Obsahují: Termíny uzávěrek Zaměření jednotlivých grantů Kontakty a odkazy

Grantové kalendáře na webu

granty.ecn.cz

Podrobnosti

Projektový cyklus 1.Sestavení projektu, sepsání a odevzdání grantové žádosti identifikace problému stanovení cílů hledání vhodného dárce stručný návrh projektu a konzultace s dárcem sepsání grantové žádosti rozpočet přílohy

Projektový cyklus 2. Realizace a ukončení projektu Podpis grantové smlouvy Realizace projektu Průběžná zpráva a vyúčtování Realizace projektu Závěrečná zpráva a vyúčtování

Grantová žádost aneb jak to napsat

Projekt Projekt je souborem promyšlených aktivit, jehož soustředěnou realizací postupně dosahujeme v předem omezeném čase vytčený cíl. Projekt popisuje současný stav (problém) a stanovuje soubor aktivit, které v konkrétním čase dosáhnou kýžené změny (cíle).

Identifikace problému  Problém, který chcete řešit  Neuspokojivý stav, který chcete zlepšit

Příprava žádosti o grant Důkladné prostudování všech podmínek grantového kola Požadované přílohy Příprava projektového záměru a jeho konzultace s nadací Pečlivé vypracování žádosti o grant včetně rozpočtu Včasné odeslání žádosti se všemi přílohami

Než začneme psát Termín uzávěrky (rozhodující je razítko pošty nebo podatelny). Podmínky dárce (oprávnění žadatelé, oprávněné náklady apod.). Priority programu (na co chce dárce peníze dát).

Formální náležitosti Formulář (obsahová část, rozpočet, logický rámec apod.) Přílohy (povinné, nepovinné)

Výchozí stav Popis problému Kontext projektu Definování hlavních aktérů

Cíle projektu Dlouhodobé – překračují časový rámec realizace projektu; nadčasový záměr. Střednědobé – jsou dosaženy realizací projektu. Krátkodobé – dílčí cíle, jejichž plněním dosáhneme cílů střednědobých.

Cílové skupiny Veřejnost (nebo její předem definovaný segment) Konkrétní úředníci, politici..... Předkladatel projektu (v případě projektů na organizační rozvoj)

Aktivity Svorník mezí výchozím stavem a cílem Vedou k realizaci cílů Strukturujte

Výstupy Informační materiály, letáky, brožury, studie Připravený legislativní návrh, popř. prosazený zákon Spotřebitelská osvětová kampaň Kvantifikujte

Časový harmonogram Podrobný terminář realizace projektu Měsíční nebo kvartální Použijte strukturu aktivit

Řešitelé a spolupracovníci Realizační tým projektu (uvést stručné životopisy, relevantní zkušenosti, pracovní náplň v rámci projektu) Externí spolupracovníci – experti (uvést relevantní zkušenosti a pracovní náplň v rámci projektu) Partneři (včetně zahraničních)

Udržitelnost projektu Udržitelnost výsledků Následné aktivity Financování

RozpočetI. Obvyklé rozdělení položek: Personální Materiální Nemateriální, služby Ostatní (např. rezerva)

Rozpočet II. Zásady: Návaznost na popsané aktivity Přiměřenost Komplexnost Pečlivě dodržujte pokyny pro žadatele

Zabezpečení celkového financování Kofinancování – vícezdrojové financování projektu - dodržujte podmínky dárce Realisticky!

Zásady dobrého projektu Konkrétní Hutný Srozumitelný Věcný Čtivý Objektivní Přehledný Názorný Gramaticky správný

Nejčastější důvody zamítnutí Nesplnění podmínek vyhlášení (obsah projektu, formální náležitosti) Nesrozumitelnost (jazyk, chybí cíle nebo návrh řešení, nedostatečně popsaný problém apod.) Nekonkrétní aktivity Rozpočet a harmonogram

Výsledek grantového řízení Úspěšná žádost: o Podpis grantové smlouvy o Postupné financování o Včasné odeslání reportů (většinou průběžná a závěrečná zpráva + vyúčtování) o Komunikace s nadací o průběhu projektu Neúspěšná žádost: o Pokuste se zjistit, proč byla žádost zamítnuta

Průběžné a závěrečné zprávy Popis průběhu projektu Kvantifikace výsledků Zdůvodnit odchylky od předloženého projektu Audit Finanční vyúčtování Přílohy (letáky, vydané publikace, prezenční listiny, fotodokumentace, mediální výstupy atp.)

Děkuji za pozornost