1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno Ing. Petr Matuszek Seminář.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009

2 Obsah Postavení průmyslové energetiky Postavení průmyslové energetiky Trh s elektřinou a teplárenství Trh s elektřinou a teplárenství 3. regulační období 3. regulační období Klimaticko-energetický balíček Klimaticko-energetický balíček Ekologické daně Ekologické daně

3 Postavení průmyslové energetiky „Není pravda, že máme málo času, pravdou ale je, že ho hodně promarníme.“ Seneca

4 Postavení průmyslové energetiky (1)  výrobce elektřiny a tepla  lokální distribuční společnost (elektřina, plyn)  obchodník s plynem  dodavatel tepla  provozovatel zařízení emitující CO 2  plátce ekologických daní

5 Postavení průmyslové energetiky (2)  Výroba produktů potřebných pro technologii hlavní výroby  Výroba energií se musí přizpůsobit potřebám průmyslového podniku  Využívání druhotných energetických zdrojů  Centralizované zásobování teplem  Výroba elektřiny – KVET

6 Trh s elektřinou a teplárenství „O všem se má pochybovat.“ Aristoteles

7 Trh s elektřinou a teplárenství (1) V Evropě není splněna základní podmínka tržního prostředí, a to převis nabídky nad poptávkou.V Evropě není splněna základní podmínka tržního prostředí, a to převis nabídky nad poptávkou. Zvýšení nabídky v podstatě není v ekonomickém zájmu hlavních energetických společností.Zvýšení nabídky v podstatě není v ekonomickém zájmu hlavních energetických společností. Ceny energií nadále rostou a především jsou odtrženy od nákladů!Ceny energií nadále rostou a především jsou odtrženy od nákladů!

8 Trh s elektřinou a teplárenství (2) Nové legislativní záměry a zejména jednostranné regulační zásahy v oblasti ekologie mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi.Nové legislativní záměry a zejména jednostranné regulační zásahy v oblasti ekologie mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi. Jednotlivými kroky dochází ke snížení konkurenceschopnosti českého i evropského průmyslu.Jednotlivými kroky dochází ke snížení konkurenceschopnosti českého i evropského průmyslu. Žádoucí – zvážit povinnost soběstačnosti každého členského státu EU ve výrobě elektřiny.Žádoucí – zvážit povinnost soběstačnosti každého členského státu EU ve výrobě elektřiny.

9 Trh s elektřinou a teplárenství (3) Informativní jednosložková cena elektřiny pro KZ v ES ČR (Kč/MWh) – zdroj EGÚ

10 Trh s elektřinou a teplárenství (4) Průmyslové energetiky: Obtížné stanovení odběrového diagramu – přímá vazba na hlavní výrobu.Obtížné stanovení odběrového diagramu – přímá vazba na hlavní výrobu. Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení.Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení.

11 Trh s elektřinou a teplárenství (5) Oblast teplárenství: Jiný princip obchodování, který je dán především lokalitou, vymezeným územím. Jiný princip obchodování, který je dán především lokalitou, vymezeným územím. Dostupnost paliv – vazba na optimální využití zdrojů spalujících uhlí. Dostupnost paliv – vazba na optimální využití zdrojů spalujících uhlí. Je nutné zachovávat konkurenceschopnost s individuálním vytápěním zemním plynem. Je nutné zachovávat konkurenceschopnost s individuálním vytápěním zemním plynem.

12 3. regulační období „Pokud si myslíte, že máte vše pod kontrolou, nejedete dost rychle.“ Mario Andretti

13 3. regulační období (1)  Období od do  Zveřejnění výsledků připomínek  Aktualizace metodiky

14 3. regulační období (2) Faktor efektivity  ČEZ při slučování s RDS argumentoval snižováním nákladů a zefektivněním celého procesu.  Proběhl proces restrukturalizace.  Výsledky jsou již patrné, náklady klesají.

15 3. regulační období (3) Obnovitelné zdroje  Vícenáklady způsobené provozem OZE je žádoucí přiřadit jejich původcům. Do těchto vícenákladů je nutné transparentně zahrnout i náklady dosud skryté v jiných položkách konečné ceny za elektřinu.  Do budoucna existuje riziko dalšího nárůstu potřeby podpůrných služeb.

16 3. regulační období (4) Systémové služby  Předpoklad rozšíření platby za systémové služby pro budoucí velké zdroje (nad 1000 MW).  ERÚ prosazuje jednotnou sazbu za SySl na straně spotřeby (bez rozlišení lokální spotřeby), tedy zrušení snížené ceny SySl za lokální spotřebu. Nutné zachovat stávající stav!

17 Klimaticko-energetický balíček „Nejdůležitější výzvou, které lidstvo čelí, je úkol rozlišit realitu od fantazie a pravdu od propagandy“ (Michael Crichton, 2003)

18 Klimaticko-energetický balíček (1)  Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2003/87/ES - systém obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů  Návrh Rozhodnutí Evropského Parlamentu a Rady o úsilí členských států snížit emise skleníkových plynů o 30 % do roku  Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o geologickém skladování oxidu uhličitého a o změně směrnic Rady 85/337/EHS, 96/61/ES, směrnic 2000/60/ES, 2001/80/ES, 2004/35/ES, 2006/12/ES a nařízení (ES) č. 1013/2006.  Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o podpoře užívání energie z obnovitelných zdrojů.

19 Klimaticko-energetický balíček (2)  Výpočet celkového množství emisních povolenek bude založen na datech z roku 2005, popř. průměrných hodnotách z let  Přidělené povolenky na emise dotyčných zařízení by v roce 2020 měly být 21% pod emisní úrovní roku  Zrušení národních alokačních plánů - na třetí obchodovací období ( ) budou povolenky alokovány centrálně.  Použití kreditů CER/ERU - pro stávající provozovatele min. 11 %, pro nové provozovatele min. 4,5 % z jejich ověřených emisí v letech

20 Klimaticko-energetický balíček (3) Způsoby alokace povolenek  Aukce – odvětví energetika bude mít v roce % povolenek zdarma, v roce 2020 pak bude muset všechny kupovat.  Aukce - průmyslová výroba bude mít v roce % povolenek zdarma, v roce 2020 pak jen 30 % zdarma a v roce 2027 bude všechny povolenky nakupovat.  Benchmarkem – na základě harmonizovaných pravidel Společenství („ex ante benchmarks“) existuje možnost přechodně povoleného bezplatného přidělování povolenek zařízením.

21 Klimaticko-energetický balíček (4) Způsoby alokace povolenek  Možnost bezplatného získání povolenek u emisí souvisejících s používáním hořlavých odpadních plynů.  Odvětví, jimž hrozí relokace mimo EU(„Carbon leakage“), by měla získávat až 100 % povolenek zdarma, budu určeno do konce roku  U kombinované výroby tepla a elektřiny, existuje taktéž možnost bezplatného přidělení povolenek s cílem zamezit narušení hospodářské soutěže.  Je žádoucí stanovit jasná pravidla hry včetně výstavby nebo rozšiřování zdrojů do budoucna.

22 Ekologické daně „Nejlepší věci v životě jsou zdarma, ale dříve nebo později najde vláda způsob, jak je zdanit.“ Neznámý autor

23 Ekologické daně (1) Co bylo smyslem ekologické daňové reformy? Zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba nebo spotřeba má negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví. Zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba nebo spotřeba má negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví. Preference ekologické výroby. Preference ekologické výroby.

24 Ekologické daně (2) Jaká je realita? ČR koná opět na rámec směrnic EU – řada možných výjimek nebyla vzata v úvahu. ČR koná opět na rámec směrnic EU – řada možných výjimek nebyla vzata v úvahu. Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony zejména v oblasti využívání druhotných energetických zdrojů, využívání kogenerace ve vazbě na uplatňování ekologických daní. Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony zejména v oblasti využívání druhotných energetických zdrojů, využívání kogenerace ve vazbě na uplatňování ekologických daní.

25 Ekologické daně (3) Jednostranné ekologické závazky mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi. Jednostranné ekologické závazky mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi. Další kroky „reformy“ jsou před námi. Další kroky „reformy“ jsou před námi. Předpoklad výrazného navýšení poplatků za znečišťování ovzduší; s tím související další růst cen energií. Předpoklad výrazného navýšení poplatků za znečišťování ovzduší; s tím související další růst cen energií.

26 Děkuji za Děkuji za pozornost tel.: +420/