Nizozemsko Nizozemské království

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Veřejná správa – úvod.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Přednáška č. 4 Horák Jakub
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Evropská Unie.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Irsko.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
EVROPSKÁ UNIE.
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Právní základy státu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Teorie fiskálního federalismu
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Nizozemsko Nizozemské království

Obecné informace Nizozemsko patří mezi šest zakládajících států Evropských společenství. Na základě zkušeností Nizozemska v celní unii Benelexu se země aktivně podílela na prohlubování evropské integrace. Díky Evropské unii jako nástroji své zahraniční politiky se Nizozemsku podařilo zviditelnit a získat si vliv na evropské úrovni. Země patří mezi největší přispěvatele do evropského rozpočtu v přepočtu na obyvatele Správní členění: 12 provincí a 2 zámořská území Státní zřízení: království Forma vlády: konstituční monarchie, unitární stát Hlava státu: královna Beatrix (od 30.4. 1980)

Politický systém Nizozemsko je od roku 1815 konstituční monarchií. Po dlouhém (1917-1967) období, ve kterém politické síly postupovaly ve všech zásadních otázkách konsenzuálním způsobem, se systém změnil v klasický polarizovaný model typu koalice-opozice. Nizozemsko je decentralizovaný unitární stát. Vlády na centrální i místní úrovni bývají koaliční – neobejdou se bez složitého vyjednávání a hledání všeobecně přijatelných kompromisů Tradice zahraniční politiky Nizozemska je založena na dosažení: Míru Svobody Prosperity

Politický systém Má zájem na účinném fungování mezinárodních institucí V zahraniční politice-snaha o zajištění bezpečnosti země, vyhýbání se konfliktům, oslabení mezinárodního napětí Ustanovení Stálého mírového tribunálu a Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu

Zákonodárná moc Nizozemský parlament je tvořen dvěma komorami, dolní obsazuje 150 poslanců, v horní se rozděluje 75 křesel. Volební období je čtyřleté, každá z komor ale může být předčasně rozpuštěna. Obě komory jsou voleny proporčně, dolní je volena přímo, horní skrze tzv. provinční sbory. Funkce poslance a ministra je neslučitelná.

Vláda Hlavní  výkonná funkce ve státě je svěřena vládě a jejímu předsedovi. Osoba premiéra je vždy otázkou shody všech hlavních politických sil v parlamentu a panovníka. Proces sestavování vlády je složitý a hlavní roli v něm hrají tzv. informateur a formateur. Vláda vzniká na základě výsledků voleb a tvoří ji 14 ministrů ( + 2 s portfejí pro Antily a Arubu). Dne  7. července 2006 byl potřetí  předsedou vlády jmenován Jan Peter Balkenende ze strany CDA – Křesťanská demokratická výzva.

Hlava státu Nizozemsko je konstituční monarchie s parlamentním systémem vlády. Královna Beatrix pochází z oranžsko-nassavské dynastie a v čele státu stojí od roku 1980. Pro Nizozemsko typický byl zejména v tzv. konsociačním období silný důraz na konsenzuální vývoj země. Tradiční je i vliv elit na politický život specificky strukturované nizozemské společnosti. Reprezentanti dvou náboženských komunit (katolické a protestantské) i zastánci sekularizace se společně podíleli na vývoji systému. Změnou byly až volby konané v roce 1967, ve kterých získaly hlasy nové politické strany stojící mimo tradiční pilířové uspořádání.

Hlava státu Podle nizozemské ústavy je hlavou státu panovník (panovnice), který je vždy protestant/ka. Po postupném omezování pravomocí je nyní královna především symbolem: jednoty, je nedotknutelnou osobou a nenese odpovědnost za zákony a nařízení, které podepisuje. Odpovědnost je svěřena ministrům, přesto je role panovníka v systému silnější než je tomu např. ve Švédsku či Spojeném království. Nezastupitelnou roli má panovník při sestavování vlády.

Politické strany Strana s názvem Křesťanská demokratická výzva (Christen Democratisch Appel – CDA) vznikla v roce 1980 sloučením tří politických stran, jedné katolické a dvou protestantských. Toto uskupení je silně centristické a oslovuje všechny skupiny nizozemského obyvatelstva. Strana práce (Partij ven de Arbeid – PvdA) byla založena po druhé světové válce a navazuje na ortodoxně marxistickou Sociálně demokratickou dělnickou stranu.

Politické strany Cílem strany Demokraté 66 (D66) bylo prosazení ústavní reformy a zrušení proporčního volebního systému. Jedná se o typ „městské“ strany, která má silnou voličskou základnu v Amsterdamu. Strana je preferenčně slabší, ale má vysoký koaliční potenciál. Liberální Lidová strana pro svobodu a demokracii ( Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD) vznikla již v roce 1885, byla zaměřena převážně proti církvi, bojovala o sekularizaci a svůj stěžejní program si ponechala i v současnosti.

Veřejná správa Správní reforma v Niz byla iniciována koncem 60.let 20. stol., uskutečnila se v průběhu dalších 30 let. Měla 2 hnací motory: 2 výbory – Výbor pro meziministerskou dělbu a koordinaci úkolů (poč. 70. let) Výbor pro základní a organizační strukturu služby v ústřední správě (poč. 80. let)

Veřejná správa Výsledkem snažení výborů byla tvz. Velká aktivita (90. léta). V rámci velké aktivity byl vypracován projekt reorganizace ústřední státní správy Cíle velké aktivity: Přehodnocení čerpání veřejných výdajů Reorganizace státní služby Deregulace vládních intervencí Decentralizace úřadů VS Debyrokratizace vládních úřadů Privatizace části služeb

Veřejná správa 1982 – decentralizace úřadů – posílení pravomocí obcí a provincií. Současně některé kompetence ústřední správy byly přeneseny na některé veřejné instituce – obchodní komory, organizace soc. zabezpečení apod. Deregulace znamená tendenci směřující k vydávání většího počtu vládních nařízení, příkazů a zákazů Reorganizace státní služby byla na úrovni ústřední státní správy – zahájena již koncem 60. let

Veřejná správa V 80. letech – velký posun směrem ke kvalitnějšímu a úspornějšímu výkonu státní správy a územní samosprávy v rámci tzv. Velké aktivity. Akce „minus 2%“ – avšak počet úředníků neklesl (stali se zam-ci soukromého sektoru). Decentralizace byla kritizována jako pomalá. Z těchto důvodů vláda v roce 1990 přijala rozhodnutí, že dalších 120tis. Pracovníků ztratilo statut veřejného zam-ce a privatizaci služeb urychlila.

Veřejná správa Privatizace byla uskutečněna na úrovni VS, v první řadě šlo o: Privatizace pošt a úz. samosprávy Posíleny pravomoci generálních ředitelství řízených klíčovými ministerstvy Vytvořena síť dekoncentrovaných úřadů VS Posíleny pravomoci provinčních zastupitelstev – zlepšení ,komunikace mezi nimi a královskými komisaři

Veřejná správa Nizozemsko se dělí na 12 VÚSC – provincie Jsou zřízeny provinčními stavy a radami – v čele komisaři – jmenovaní královnou Významná úloha – Unie nizozem. Municipalit. Územní samospráva má sice rozsáhlé kompetence, ale nizozemská ústava zakotvuje výrazná restriktivní kritéria pro její uplatňování. Orgány vytváření provinciemi: Provinční shrom. – volené přímo občany Předsednictvo – volené ze členů provinčního shrom. na 4 roky Královský komisař – jmenován vládou, zastupuje vládu provincií

Veřejná správa Na úrovni obcí – samosprávný orgán zastupitelstvo – v čele starosta (jmenován královským dekretem) a předsednictvo (volení z členů rady).

Státní služba Systém merit (viz úvodní přednáška) Podmínka pro přijetí – státní občanství, odborné předpoklady, trestní zachovalost. Výběr se provádí na základě dokladů, předložených kandidáty a přijímacího pohovoru. Zákaz stávky – omezení občanského práva v NIZ. Povinnosti úředníků: Nestrannost Loajalita Zdržení se pol. aktivity Mlčenlivost

Státní služba Vedlejší činnost mimo úřední hodiny není omezena – nesmí negativně ovlivňovat výkon práce. Služební postup není právně zajištěn – nároky na kvalifikaci a doporučení nadřízených Existuje 18 platových stupňů. Proti zařazení se lze odvolat. Prac. doba je v průměru 38 hod týdně, dovolená 24 dnů ročně. Obvykle se však pracuje 40 hodin týdně, čímž se získá 12 dní dovolené navíc. V případě onemocnění je nárok na 100%ní plat do 18 měsíců, poté 80%. Za porušení povinností – disciplinární sankce (písemné napomenutí, dodatečná práce bez nároku na mzdu, snížení platu apod.) Ukončení zam. poměru- jen v případech stanovených v zákoně u zam-ců jmenovaných do stálého zam. poměru. Nárok na důchod vzniká dosažením 35 věku. Jeho výše závisí na platu dosaženého v posledních dvou letech a délce zaměstnání.

Vzdělávání úředníků VS Fungují vzdělávací instituty na jednotlivých ministerstvech Vedle toho existuje vládní vzdělávací institut (R.O.I.) – je součástí MV. Je odpovědný za rozvoj vzdělávací politiky v rámci vlády Současně existují školící instituty pro místní správu, jsou částečně financovány z poplatků za kurzy

Nizozemsko a EU Nizozemsko předsedalo EU naposledy v druhé polovině roku 2004, tedy v době doposud bezprecedentního rozšíření. Předsednictví přebíralo po Irsku a k 1. 1. 2005 jej předalo Lucembursku. Hlavní priority nizozemského předsednictví: učinit úspěch z rozšíření – např. jednání, která se týkala vstupu Bulharska a Rumunska, přípravy k vyjednávání s Chorvatskem či vyjednávání o vstupu s Tureckem posílit evropskou ekonomiku a zredukovat administrativní zátěž zajímat se o oblast svobody, bezpečnosti a spravedlnosti – hlavními zájmy v této oblasti byly stanoveny boj proti terorismu, organizovanému zločinu, evropský zatykač či spolupráce v rámci výměny informací budoucí finanční a rozpočtová struktura - Agenda 2007 – zahájena jednání o budoucí finanční perspektivě 2007-13 neboli příprava dalšího sedmiletého rozpočtu Unie posílit roli EU ve světě – posílení se týkalo čtyř oblastí: Asie, Blízkého východu, multilateralismu a Evropské bezpečnostní a obranné politiky