 Programme CZ09  Research Suport Fund. Nové programy FM 2 pro vědu, výzkum a mobilitu  Výzkumné programy se šesti zeměmi  Polsko36,8 mil €  Maďarsko24,1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Finanční mechanismy EHP / Norsko Celková alokace pro ČR 105,850 mil. € Evropský hospodářský prostor - 46,600 mil. Eur Norsko - 59,252 mil Eur.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Česko-norský výzkumný program. Uzávěrka přijímání návrhů projektů: 14:00 hod Uzávěrka přijímání návrhů projektů na UTB: (nutno.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

 Programme CZ09  Research Suport Fund

Nové programy FM 2 pro vědu, výzkum a mobilitu  Výzkumné programy se šesti zeměmi  Polsko36,8 mil €  Maďarsko24,1 mil €  Rumunsko20 mil €  Česká republika12,5 mil €  Litva5 mil €  Estonsko3 mil €  Programy mobilit/ stipendií s celkem 11 zeměmi (32,8 mil €)

Financování, schvalovací a monitorovací proces

Administrace programu Norská vědecká rada (RCN) – Příprava návrhu programu, partner MŠMT, poradce, pozorovatel, kontaktní a informační místo Zprostředkovatel programu – MŠMT – vyhlašování výzev, příjem návrhů projektů, formální rozhodovací místo, vlastní provádění programu, kontaktní a informační místo Programový výbor (3+2) – strategie (text výzev), výběr, monitorování Experti – evaluace návrhů (databáze EU pro FP)

Program CZ09 – Fond na podporu výzkumu  Cílem programu je zvýšit vědeckovýzkumnou spolupráci mezi českými a norskými subjekty ve vybraných oblastech a finančně podpořit tvorbu nových vědeckých znalostí a kvalitních výsledků prostřednictvím bilaterálních vědeckovýzkumných projektů základního a aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje.

 Celková alokace :131.8 mil € (EEA fondy:61.4mil € and Norské fondy: 70.4 mil €)  Dvoustranná výzkumná spolupráce – Program CZ09 – Fond na podporu výzkumu 12,500,000 €

Prioritní oblasti 1. Sociální a humanitní vědy a. Demografická a společenská transformace i. Stárnutí populace, rodinná politika ii. Marginalizace a integrace iii. Sociální nerovnosti a rozdíly iv. Migrace a mobilita b. Kultura, tradice a identita i. Proměny hodnotových struktur a životních priorit společnosti ve 21. století ii. Národní a regionální identita a tradice iii. Hmotné a duševní kulturní dědictví c. Postoje a chování domácností, jednotlivců a podniků, pokud jde o: i. Chápání a oceňování témat životního prostředí a jeho udržitelnosti, včetně posouzení jejich významu, a chování vůči němu ii. Ekonomické aspekty životního prostředí např. ekonomické hodnocení zdrojů a ekosystémových služeb, hodnocení ochranných opatření, náklady a přínosy ekologických opatření, hodnocení ekologických škod iii. Sociální dopady škod na životním prostředí a různá opatření k jejich zmírnění vč. daní a omezení, vliv na jednotlivce a domácnosti. iv. Ukazatele doplňující nebo nahrazující stávající hlavní ukazatele jako je HDP, popisující lidský blahobyt a udržitelnost životního prostředí.

Prioritní oblasti Životní prostředí a. Energie a její zdroje i. Alternativní zdroje ii. Udržitelnost zdrojů b. Klima a globální změny i. Klimatické změny a ochrana životního prostředí ii. Rizika, extrémy a nevratné změny (schopnost předvídat extrémní klimatické události, škody na ekosystémových službách a lidské infrastruktuře, včetně vlivů na ekosystémy a krajinu) iii. Zmírňující opatření, jejich náležitosti, náklady, přínosy iv. Ukazatele globálních změn c. Voda a její ochrana i. Reprodukce ryb, populační genetika ii. Výživa a krmení ryb iii. Inženýrské systémy akvakultury iv. Zdraví ryb v. Problémy kvality vody a ekologický dopad vi. Povrchové studie zatížení vody a sledování kvality sedimentu vii. Interakce vody v oblasti přírodní a člověkem upravené krajiny, se zvláštním zaměřením na využívání zemědělské půdy viii. Čištění odpadních vod a metody šetrné k životnímu prostředí d. Ochrana ovzduší i. Ochrana kvality ovzduší, zejména v postižených oblastech ii. Regionální přístup k ochraně ovzduší

Prioritní oblasti 3. Zdraví a. Výživa a bezpečné potraviny i. Nové strategie v potravinářské toxikologii ii. Chemická bezpečnost potravinářských suplementů/výživových doplňků a jejich certifikace iii. Nové kontaminace v lidském potravinovém řetězci iv. Kvalita a bezpečnost tepelně zpracovaných potravin v. Biologicky aktivní komponenty z netradičních přírodních zdrojů vi. Potraviny s nutričními a zdravotními přínosy b. Původ a vývoj nemocí i. Neurodegenerativní onemocnění ii. Nádorová onemocnění iii. Psychické zdraví a jeho poškození iv. Zřídka se vyskytující dětská onemocnění c. Lidské zdraví a jeho kvalita i. Zlepšování kvality života lidí postižených mrtvicí, infarktem, nádorovým a somatickým onemocněním ii. Stárnutí a s tím spojená onemocnění

Finanční objem projektů  Min €  Max € Ve všech prioritních oblastech programu

Modality projektů  Každého projektu se musí zúčastnit alespoň jeden účastník z české strany a alespoň jeden účastník z norské strany, účastníky mohou být jak výzkumné organizace, tak malé nebo střední firmy.  Součástí bilaterálních vědeckovýzkumných projektů budou aktivity zaměřené na podporu mladých výzkumných pracovníků/pracovnic (zapojení PhD studentů/ studentek do projektu, zapojení výzkumných pracovníků vracejících se z rodičovské dovolené, podpora mobility nejen mladých výzkumných pracovníků bezprostředně související s projektem aj.)  Příjemcem, se kterým bude sjednána smlouva o poskytnutí prostředků Norských grantů, či v jehož prospěch bude vydáno rozhodnutí o poskytnutí prostředků Norských grantů, bude právnická osoba, fyzická osoba, organizační složka státu nebo její organizační jednotka se sídlem v ČR.

Financování projektů  Míru podpory a její výši u jednotlivých projektů stanoví poskytovatel na základě výsledků hodnocení návrhů projektů. Pokud nebudou prostředky určené pro první výzvu alokovány, budou využity v rámci druhé výzvy, popřípadě dalších výzev.  Nejvyšší povolená výše podpory může být poskytnuta až do výše 100% uznaných nákladů v souladu s Rámcem Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2006/C 323/01).  Projektům základního výzkumu může být poskytnuta podpora až do výše 100% uznaných nákladů, projektům aplikovaného výzkumu může být poskytnuta podpora až do výše 50% uznaných nákladů a experimentálního vývoje v základní výši až do výše 25% uznaných nákladů.  Z příplatků, které mohou být v případě aplikovaného výzkumu poskytovány v souladu s částí Rámce Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2006/C 323/01), bude poskytován v případě spolupráce podniku s výzkumnou organizací příplatek podle článku a písm. b) bod ii) Rámce pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací (2006/C 323/01). Důvodem je zájem poskytovatele podpořit spolupráci mezi výzkumnými organizacemi a podniky i v oblasti dvoustranné mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji.

Modalities of funding  Předpokládá se, že program bude vyhlášen koncem roku 2012 se zahájením poskytování podpory projektům v roce Program bude vyhlašován formou opakované výzvy. Předpokládá se, že v roce 2012 bude vyhlášena první výzva na projekty v délce trvání 3 let v celkové alokaci €. V závislosti na výši disponibilních prostředků nevyčerpaných v první výzvě je možné vyhlášení výzvy opakovat. Navržené časové rozložení, počet výzev, alokované prostředky, minimální a maximální výše podpory na projekty jsou v současné době předběžné a mohou být upraveny Výborem programu CZ09-Research Support Fund.

Spolufinancování z rozpočtové kapitoly MŠMT  MŠMT se bude podílet na podpoře projektů, a to svými rozpočtovými prostředky v maximální výši 17 milionů korun ročně. MŠMT má tyto prostředky rozpočtovány na rok 2013 i ve střednědobém výhledu.

Uznatelné náklady projektu  Finanční prostředky programu se použijí na úhradu nákladů spojených s řešením vybraného bilaterálního projektu. Základní vymezení uznatelných nákladů je definováno v dokumentu Nařízení o implementaci Finančních mechanismů EHP/Norska (Regulation on the implementation of the European Economic Area (EEA) Financial Mechanism 2009 – 2014) v kapitole 7, zejména v článcích 7.2, 7.3, 7.4, 7.6 a Uznatelné náklady mohou být dále specifikovány a upřesňovány v jednotlivých výzvách.  Osobní náklady, cestovní výlohy, pořízení hmotného a nehmotného majetku (včetně investic), subdodávky, režijní náklady.

Jana Bystřická, Josef Janda, MŠMT odbor výzkumu a vývoje oddělení pro mezinárodní spolupráci Informace na: vyvoj-1/norske-fondy-fond-na-podporu-vyzkumu- cz09-research-support