Voda Co o ní víme?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda H2O.
zpracovaný v rámci projektu EU
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Abiotické podmínky života
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Činnost vody.
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Filip Bordovský.
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
VODA.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Hydrosféra Vodní obal země.
VODA.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Voda (EUPŠCh8),
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Voda Co o ní víme?

Co je to voda? Voda je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Je základní podmínkou pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném - led, v kapalném - voda a v plynném - vodní pára. Voda je základní podmínkou života. Vznikl v ní život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70% vody a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd.

Voda v přírodě. Moře a oceány pokrývají téměř 71% zemského po- vrchu. Ve světovém oceánu je 97% vody na Zemi. V přírodě dochází i ke koloběhu vody. Voda dopadlá na zem si může vybrat ze tří cest: Více než 50%(někdy i 100%) se znovu vypaří Méně než 30%(většinou 10-20%) steče do potoků řek a nakonec do moře 10% a méně (někdy, ale také nic) se může vsáknout

Koloběh vody v přírodě. K oběhu vody dochází působením sluneční energie a gravitace. Voda se vypařuje z vodních toků, oceánů a nádrží. Po zkapalnění páry se voda dostane zpět na zem ve formě deště a sněhu. Pak se voda hromadí a odtéká nebo se vsakuje pod zemský povrch a vytváří podzemní vodu.

Hydrosféra. Hydrosféra je vodní obal země. Hydrosféra představuje všechnu vodu na zemi povrchové vody,vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. Celkové zásoby vody na Zemi je asi 1 385 989 600 km³, z toho sladká voda představuje 2,53 %. Ve světovém oceánu je obsaženo asi 96,54 % vody.

Vlastnosti vody. bezbarvá kapalina bez chuti a zápachu, teplota tání 0°C, teplota varu100°C, při přechodu do pevného stavu vzrůstá objem o 10 % a led plave na vodě - má menší hustotu než kapalná voda (anomálie vody) izolované molekuly H2O jsou jen ve vodní páře,

v kapalné vodě se jednotlivé molekuly sdružují prostřednictvím vodíkových vazeb - příčina anomálních změn hustoty vody s teplotou (největší hustota při 4°C) a poměrně vysoké teploty tání a varu v ledu se každá molekula H2O pravidelně váže s dalšími čtyřmi molekulami vodíkovými vazbami a vytvářejí se mohutné struktury podobné včelí plástvi - proto má led menší hustotu a větší objem než kapalná voda

Jaké máme druhy vody? Vody se dělí samozřejmě na slanou a sladkou. Většina těchto jsou vody sladké.. Voda destilovaná Voda podzemní Voda povrchová Voda odpadní Voda pitná Voda minerální Voda říční Voda pramenitá

Další druhy vod. voda tvrdá voda měkká voda těžká

Čištění vody. proces zlepšování kvality odpadní vody probíhá intenzivně v čistírnách odpadních vod probíhá i v přírodě tzv. „samočištění“ samovolně, ale mnohem pomaleji

Kde se setkáme s vodou? S vodou se můžeme setkat úplně všude.Ve škole,v práci,na procházce….

Konec  Toto byla moje prezentace ,,VODA´´. Děkuji za pozornost.