Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo - zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_8.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Vlastnictví Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Právní procesy.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Milana Reichlová.  1)co jsou právní vtahy  2)účel právních vztahů  3)prvky právního vztahu  4)subjekty právních vztahů  5)druhy subjektů  6)co je.
Vlastnictví.
Systém občanského práva.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_066 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Systém občanského práva.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Název prezentace (DUMu):
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ únor 2013VY_32_INOVACE_140213_Obcanske_pravo_DUM Občanské právo

 Upravuje vzájemné vztahy mezi občany navzájem, fyzickými a právnickými osobami a mezi nimi a státem.  Stanovuje pravidla vlastnických poměrů, pravidla plynoucí ze závazkového práva a vztahy vyplývající z práva na ochranu osobnosti.  Základním pramenem je občanský zákoník.

Vlastnické právo  Zaručuje vlastníkovi oprávnění předmět svého vlastnictví držet, užívat, požívat jeho plody a užitky a nakládat s ním.  Zbavit někoho jeho vlastnictví neboli vyvlastnit je možné jen za výjimečných okolností (ve veřejném zájmu a na základě zákona).  Vlastníkovi je přitom poskytnuta náhrada.

 Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kdo do jeho vlastnického práva neoprávněně zasahuje. Zároveň musí respektovat vlastnictví jiného.  Vlastnictví věci lze nabýt především kupní, darovací nebo jinou smlouvou, děděním, případně rozhodnutím státního orgánu.

 Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji odevzdat vlastníkovi nebo obci.  Pokud vlastní věc více lidí, jedná se o tzv. podílové spoluvlastnictví, v němž se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech. O hospodaření s věcí rozhoduje většina.

 Majetek, který nabyli manželé, je jejich společným jměním. Obvyklou správu může vykonávat každý z manželů, v závažných úkonech je třeba souhlasu obou.  Vlastnictví nemovité věci může být omezeno tzv. věcným břemenem – vlastník je povinen něco trpět, něčeho se zdržet nebo něco konat.

 Zvláštním typem vlastnictví je duševní vlastnictví – nehmotný majetek, který je výsledkem tvůrčí činnosti a myšlení člověka.

Dědické právo  Řeší přechod majetku zemřelé osoby (zůstavitele) na pozůstalé (dědice). Dědí se dvěma způsoby: a)Ze závěti (prvotní dokument pro dědické nástupnictví). b)Ze zákona (pokud neexistuje závěť, nastupují dědici daní zákonem).

A)Závěť  Může člověk napsat vlastní rukou, nebo zřídit za účasti svědků, či ve formě notářského zápisu.  Závětí se ustanoví dědici, případně jejich podíly, věci a práva, které jim mají připadnout.  Nezletilí potomci musí zdědit alespoň tolik, kolik jim přiznává zákon, zletilí potomci alespoň polovinu dědického podílu ze zákona.

B) Ze zákona se dědí postupně ve 4 skupinách: 1.Nejprve rovným dílem manžel zůstavitele a jeho děti. 2.Pokud žádní potomci nezůstali, dědí manžel (partner), rodiče zemřelého a ti, kteří s ním žili alespoň rok před smrtí ve společné domácnosti. 3.Sourozenci zemřelého a ti, kteří s ním žili ve společné domácnosti. 4.Prarodiče zůstavitele, příp. jejich děti.

 Potomka je možné za určitých okolností vydědit = neposkytl-li zůstaviteli v rozporu s dobrými mravy potřebnou pomoc v nemoci nebo ve stáří, neprojevuje-li o zůstavitele opravdový zájem, byl-li odsouzen pro úmyslný trestný čin k odnětí svobody nejméně na 1 rok nebo vede-li trvale nezřízený život.

Závazkové právo  Vzniká z právních úkonů, zejména ze smluv.  Z platného závazku je dlužník povinen něco dát, konat, něčeho se zdržet nebo něco trpět a věřitel je oprávněn to od něj požadovat.  Jedním ze základních pravidel je odpovědnost za vady.

Smlouvy  kupní smlouva  smlouva o dílo  smlouva o půjčce  nájemní smlouva  pojistná smlouva  cestovní smlouva  pracovní smlouva  spotřebitelská smlouva

Občanské soudní řízení  Právem upravený postup, zejména při rozhodování sporů v soukromoprávní oblasti.  Upravuje je občanský soudní řád.  Řízení se zahajuje zpravidla na návrh toho, kdo se domáhá rozhodnutí, tedy na základě žaloby.

Účastníky jsou: a)Navrhovatel (žalobce) – uplatňuje svá práva. b)Odpůrce (žalovaný) – je po něm požadováno splnění povinnosti.  Návrh musí obsahovat označení žalobce i žalovaného, vylíčení rozhodujících skutečností věci, návrhy důkazů k tvrzení žalobce a formulaci toho, čeho se navrhovatel domáhá.

Vytvořeno v programu MS PowerPoint Děkuji za pozornost