Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_06 Vlastnictví Téma sady: Člověk a právo Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření: březen 2013 Anotace: Předmět a obsah vlastnického práva, omezení vlastnického práva, „sousedské právo“, nabytí vlastnického práva Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Vlastnické právo Většina z nás něco vlastní, využívá věci k uspokojení svých potřeb. Víme však, co můžeme nebo nemůžeme dělat i při využívání svých vlastnických práv? Můžeme být omezováni ve svých vlastnických právech? Může věc způsobit škodu? Jakým způsobem se nabývá vlastnictví? Jakým způsobem jste nejčastěji získal věci, které vlastníte? Jak byste charakterizovali vlastnictví?

3 Povaha vlastnického práva
Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím. Vlastník má právo se svým vlastnictvím nakládat libovolně, jiné osoby z toho vyloučit, domáhat se vydání své věci, kdo mu ji neprávem zadržuje. Omezení ustanovují normy nazývané jako „sousedské právo“. Vyhledejte, jak a v čem je vlastník omezován? Co mohou vlastníci sousedících pozemků navzájem požadovat?

4 Omezení vlastnického práva
Vlastník (soused) nad míru přiměřenou poměrům neobtěžuje: odpadem, vodou, kouřem, prachem, plynem, pachem, světlem, stínem, hlukem, otřesem, vnikáním zvířat. Zdrží se sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků. Má právo požadovat takové úpravy, aby ze sousední stavby nestékala voda, nepadal sníh nebo led. Zdrží se zřizování stavby v těsné blízkosti společné hranice pozemků.

5 Rozhrada Může být: plot, zeď mez, strouha
Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky. Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot. Musí rozhradu udržovat v dobrém stavu. Na návrh souseda může soud uložit vlastníkovi pozemek oplotit. Není-li veřejná cesta k pozemku, může vlastník žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek.

6 Vyvlastnění, omezení vlastnického práva
Je přípustné jen na základě zákona ve veřejném zájmu. Vlastníkovi náleží plná náhrada. Poskytuje se v penězích i jiným způsobem na základě ujednání. Znáte nějaké případy vyvlastnění majetku? Co může být nepochybně považováno za veřejný zájem? Budování veřejných komunikací, protipovodňová opatření, těžba nerostných surovin. Budování průmyslových zón?

7 rozhodnutím státního orgánu
Nabytí vlastnictví Nabytí vlastnictví smlouvou rozhodnutím státního orgánu jinou skutečností děděním kupní darovací vyvlastnění vydržení, ze zákona, restituce

8 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google