SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
1 Domov Duha, p.o. Hřbitovní č Nový Jičín Sociální služba – domov pro osoby se zdravotním postižením Domov Duha, p.o. Hřbitovní č
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Denní centrum SVÍTÁNÍ, o.p.s.
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Týdenní stacionáře.
Terapeutické komunity
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV 8.8.2011

Sociálně terapeutické dílny (STD) § 67 (Zákon 108/2006 ) a §32 Vyhlášky 505 STD jsou ambulantní služby poskytované osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení, které nejsou z tohoto důvodu umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce. Jejich účelem je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně-pracovní terapie.

Sociálně terapeutické dílny (STD) Služba obsahuje tyto základní činnosti: a) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu b) poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy c) nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucí k sociálnímu začlenění d) podpora vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností

Sociálně terapeutické dílny (STD) Vyhláška 505 - § 32 Pomoc při hygieně .... Poskytnutí stravy....... Nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucí k sociálnímu začleňování 1. nácvik oblékání a svlékání včetně speciálních pomůcek 2. nácvik přesunu na vozík a z vozíku

Sociálně terapeutické dílny (STD) d) podpora vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností: 1) nácvik a upevňování motorických, psychických, sociálních a pracovních schopností a dovedností 2) pomoc při obnovení nebo upevnění, zprostředkování kontaktu s přirozeným sociálním prostředím. Služba je po skytována bez úhrady. Vybírat úhradu lze pouze ve výši – 150Kč za celodenní stravu a 75 Kč za oběd.

Zkušenosti z inspekcí: někteří poskytovatelé si ze STD dělají odkládací pult pro osoby se zdravotním postižením, které jsou neumístitelné na otevřeném či chráněném trhu práce a většinou jejich zákonní zástupci nechtějí vynakládat velké peníze za využití některých jiných druhů služeb, které jsou zpoplatněny ( centrum denních služeb, denní, týdenní stacionář)

Zkušenosti z inspekcí: Služba STD je poskytována bez úhrady. Ani uživatelé s PNP (příspěvkem na péči) nejsou tedy povinni platit a podílet se na nákladech x služba není zcela ufinancovatelná z veřejných zdrojů

Zkušenosti z inspekcí: STD - malá školní družina, kde se místo aktivit, které by tato služba měla naplňovat provozují pouze aktivity typu malování, kreslení či aktivity, které navazují na školní vzdělávání − opisují sešity, učí se psát a počítat, základy trivia. Služba často míří ke kolektivní práci, ačkoli zadání je – individuální rozvoj dovedností jednotlivých klientů

Zkušenosti z inspekcí: Často se nedá mluvit o "dlouhodobé a pravidelné podpoře zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie“ Většina cílů je orientovaná na naplňování základních činností. cílová skupina není často vyspecifikována vzhledem k zaměření služby (uživatelé služby nejsou umístitelní na otevřeném ani chráněném trhu práce)

Zkušenosti z inspekcí: Nejsou podmínky pro uplatňování vůle uživatelů − často celou službu řídí zákonní zástupci (rodiče přivedou a odvedou do služby, někdy je i převléknou a uživatelé nemají prostor pro vyjádření svých přání a cílů, vše se řídí potřebami rodičů a blízkých osob) V rámci služby chodí společně na procházky a do obchodu

Zkušenosti z inspekcí: jednání se zájemcem - o službě často rozhodují zákonní zástupci a neřeší se konkrétní nepříznivá sociální situace, která vede uživatele do služby STD smlouvy − nejsou individualizované, mění se přílohami místo dodatky, někdy smlouvy vůbec nejsou vytvořeny individuální plánování − neodpovídá druhu a poslání sociální služby, pokud je vůbec nějaké zpracováno

Zkušenosti z inspekcí: zvyšování kvality − to vůbec nechápou, protože se často jedná o to, že jsou financováni v krajích z individuálních projektů, takže pro ně statistické výkazy a monitorovačky jsou naplněním tohoto standardu.

Problematické okruhy: 1) Zákonní zástupci využívají STD místo placených služeb stacionáře nebo CDS. Náplň STD je totožná. 2) Někdy je služba poskytovateli brána jako pokračování školy – školní družina. 3) Služba často míří ke kolektivní práci , ačkoli zadání je – individuální rozvoj dovedností jednotlivých klientů

SHRNUTÍ problematických okruhů: 4)Není stanoven limit, kdy je člověk schopen pracovat na chráněném nebo otevřeném trhu práce – uživatelé mohou být v STD nekonečně dlouho. 5) Někdy je služba zaměřena na výrobky a ne na nácvik - třeba správného zametání... 6) Někdy služba STD umožňuje také zaměstnání uživatelů.

STD Děkuji za pozornost!