VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ
SACHARIDY cukry, uhlohydráty hlavní zdroj energie pro veškeré funkce těla
DĚLENÍ SACHARIDŮ Monosacharidy jsou tvořeny jednou molekulou jsou proto rychle vstřebávány
DĚLENÍ SACHARIDŮ Disacharidy jsou tvořeny dvěma molekulami jsou také rychle vstřebávány
DĚLENÍ SACHARIDŮ Polysacharidy jsou tvořeny spojením mnoha molekul před vstřebáním musí být rozloženy nejvýznamnějším polysacharidem je škrob
ROSTLINNÁ VLÁKNINA celulóza, pektin v tenkém střevě se nevstřebává jsou částečně štěpeny baktériemi v tlustém střevě produkty tohoto štěpení jsou důležitým zdrojem energie pro buňky tlustého střeva
VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY ochranný vliv proti rakovině tlustého střeva urychluje pasáž trávicím traktem zvětšuje objem stolice snižuje kontakt sliznice tlustého střeva s toxickými látkami
VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY snižuje hladinu cholesterolu snižuje vstřebávání cholesterolu zpomaluje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě Vláknina je významný ochranný faktor před aterosklerózou a rakovinou tlustého střeva!
SACHARIDY A DIABETICKÁ DIETA příjem sacharidů v rámci dietního plánu obecně se monosacharidy a disacharidy nedoporučují, absolutní zákaz však neplatí preference polysacharidů ( mouka, brambory, rýže ) avšak také v rámci dietního plánu
CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na snídani nedostavuje se záhy pocit hladu
CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na nedostavuje se záhy pocit hladu