VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Advertisements

Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Soustava trávicí - část 2.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve stravě.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Sacharidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
SACHARIDY II.
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Trávicí soustava obratlovců
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Metabolismus živin
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Získávání energie pro život
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
KVÍZ - SACHARIDY.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ

SACHARIDY cukry, uhlohydráty hlavní zdroj energie pro veškeré funkce těla

DĚLENÍ SACHARIDŮ Monosacharidy jsou tvořeny jednou molekulou jsou proto rychle vstřebávány

DĚLENÍ SACHARIDŮ Disacharidy jsou tvořeny dvěma molekulami jsou také rychle vstřebávány

DĚLENÍ SACHARIDŮ Polysacharidy jsou tvořeny spojením mnoha molekul před vstřebáním musí být rozloženy nejvýznamnějším polysacharidem je škrob

ROSTLINNÁ VLÁKNINA celulóza, pektin v tenkém střevě se nevstřebává jsou částečně štěpeny baktériemi v tlustém střevě produkty tohoto štěpení jsou důležitým zdrojem energie pro buňky tlustého střeva

VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY ochranný vliv proti rakovině tlustého střeva urychluje pasáž trávicím traktem zvětšuje objem stolice snižuje kontakt sliznice tlustého střeva s toxickými látkami

VÝZNAM ROSTLINNÉ VLÁKNINY snižuje hladinu cholesterolu snižuje vstřebávání cholesterolu zpomaluje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě Vláknina je významný ochranný faktor před aterosklerózou a rakovinou tlustého střeva!

SACHARIDY A DIABETICKÁ DIETA příjem sacharidů v rámci dietního plánu obecně se monosacharidy a disacharidy nedoporučují, absolutní zákaz však neplatí preference polysacharidů ( mouka, brambory, rýže ) avšak také v rámci dietního plánu

CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na snídani nedostavuje se záhy pocit hladu

CELOZRNNÉ OBILNINY JAKO ZÁKLAD STRAVY celozrnné obilniny zpomalují vstřebávání cukrů jsou zvlášť vhodné na nedostavuje se záhy pocit hladu