Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Rozpočtové určení daní na Slovensku
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Fiskální význam daně z nemovitostí 18. února 2010 Mgr. Peter Chrenko náměstek ministra financí.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
ROZPOČTOVÉ URČENÍ DANÍ PRO OBCE
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Financování kapitol státního rozpočtu II
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Poslanecká sněmovna PČR Praha Návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Hospodaření obcí v roce 2016
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda

2 Projednávání návrhu zákona o RUD Svaz inicioval vznik pracovní skupiny na ministerstvu financí. Základní teze : „Žádná obec či město nesmí mít svůj prospěch na úkor jiné“ „Žádná obec nesmí doplácet na zvýhodnění jiné obce“

3 Co se nám podařilo splnit Žádná z obcí nemá méně peněz než před novelou. Výpadky u ztrátových obcí dorovnává státní rozpočet.

4 Co se nám podařilo splnit Posilují se příjmy zejména malých obcí. Nejmenším obcím se zvyšují příjmy ze sdílených daní na dvojnásobek.

5 Co se nám podařilo splnit Zrušeno 14 velikostních kategorií obcí. Nově jsou zavedeny 4 kategorie bez pevných hranic.

6 Co se nám podařilo splnit Zavedení přerozdělovacího kriteria rozlohy obce. 3 % Toto kriterium posiluje rozpočty zejména menších obcí.

7 Co se nám podařilo splnit Zavedení přerozdělovacího kriteria prostého počtu obyvatel. 3 % Svaz navrhoval, aby váha tohoto kriteriu do roku 2010 vzrostla až na 10 %.

8 Co se nám podařilo splnit Navýšení podílu obcí na sdílených daních o 4,6 mld. Kč. Svaz požadoval navýšení podílu obcí na sdílených daních pro rok 2008 o 7 mld. Kč.

9 Co se nám podařilo splnit Vláda dorovná obcím výpadky ve sdílených daních ze státního rozpočtu. Nejvíce na novém systému ztrácí město Olomouc.

10 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Zavedení přerozdělovacího kriteria podle počtu žáků v obci. 7 % Součástí tohoto kriteria mělo být také zrušení plateb neinvestičních nákladů mezi obcemi.

11 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Omezení vlivu velikostních kategorií na přerozdělování daní ze současných 100 % na 80 %. Svaz požadoval, aby se vliv velikostních kategorií obcí na přerozdělování sdílených daní do roku 2010 snížil až na 80 %.

12 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Zařazení spotřebních a ekologických daní do systému sdílených daní. Obecní, krajské a státní rozpočet musí společně dýchat. Není možné, aby v případě snižování nebo zvyšování daňových sazeb byly dopady na jednotlivé rozpočty rozdílné.

13 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Navýšení podílu obcí na sdílených daních o 1,5 mld. Kč a zároveň zrušení poskytování příspěvku na žáka ze státního rozpočtu.

14 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Navýšení podílu obcí a měst na sdílených daních do roku 2010 o dalších 7 mld. Kč. V důsledku snížení sazeb ve vybraných daňových zákonech Svaz požadoval, aby takto snížené příjmy obcí a měst byly kompenzovány navýšením podílu na sdílených daních. Celkově Svaz požadoval, aby rozpočty obcí byly do roku 2010 posíleny o 14 mld. Kč.

15 S čím ministerstvo financí nesouhlasilo Určování počtu obyvatel pro účely zákona o rozpočtovém určení daní podle údajů ministerstva vnitra. Obce mnohem častěji pracují s údaji z evidence obyvatel, tento systém je mnohem pružnější. Údaje z ČSÚ reagují na výkyvy počtu obyvatel mnohem později.

16 Vládní návrh zákona o RUD navýšení podílu obcí ze sdílených daní o 4,6 mld. Kč zrušení 14 pevných velikostních kategorií obcí – nahrazení 4, resp. 6 novými kategoriemi zavedení 2 nových kritérií – územní rozloha obce a kriterium „všem stejně na hlavu“

17 Situace v roce 2008 mírné navýšení příjmů obcí ze sdílených daní snížení příjmů obcí z dotací ze státního rozpočtu Snížení příjmů z dotací je téměř ve stejné výši jako navýšení příjmů ze sdílených daní

18 Vyhlídky pro rok 2009 snížení příjmů obcí o 5,1 mld. Kč v důsledku změn v daňových zákonech – rozpočty obcí a měst budou tedy oproti roku 2008 ve ztrátě zhruba 300 mil. Kč Vyhlídky pro rok 2010 snížení příjmů obcí o 10,4 mld. Kč v důsledku změn v daňových zákonech - rozpočty obcí a měst budou ve ztrátě zhruba 5,5 mld. Kč při započtení pozitivních výsledků z roku 2008

19 Formální požadavky Svazu na další jednání s Ministerstvem financí: příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní reagujícího na daňové reformy (zákon musí být připraven na počátku roku 2008 s účinností od 1. ledna 2009) otevřená diskuse nad zásadními změnami financování obcí účast 3 pilířů veřejné správy na přípravě zákona, tj. stát (odpovědné rezorty, zástupci obou komor Parlamentu ČR), Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR důkladná příprava analýz – oblast rozsahu zajištění jednotlivých veřejných služeb při rozdělování finančních prostředků nesmí dojít k poškození žádné skupiny obcí na úkor jiné

20 Věcné požadavky Svazu na další jednání s Ministerstvem financí: kompenzace propadů příjmů obcí v důsledku snižování sazeb daní navýšení příjmů obcí, aby mohly zajišťovat kvalitní veřejné služby zařazení spotřebních a ekologických daní do systému daní sdílených zavedení kriteria počtu žáků základních a mateřských škol do systému sdílených daní zrušení plateb neinvestičních výdajů na žáka Svaz odmítá podobu novely zákona o rozpočtovém určení daní, na kterou by doplatila některá z obcí.

21 Děkuji za pozornost