BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost a hygiena práce v počítačové učebně
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Hygiena, ergonomie a pravidla bezpečnosti práce s PC
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Operační systém MS Windows xp
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Seznámení s počítačem.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
koncepce rozvoje IT učeben ve škole
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Správné sezení u počítače
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Základy informatiky část 13
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název Zdraví a počítač Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
Druhy Počítačů.
VY_32_ INOVACE_57_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_BEZPEČNOST PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva.
Počítač a jeho příslušenství
Základy práce s počítačem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Bezpečnost a hygiena PC
PC Vstupní periferie.
Seznamujeme se s počítačem II. hygiena práce
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tomáš Burian Zš Bří. Jandusů VII.B Úvod. HYGIENA Vsoučasnosti je velkým problémem právě hygiena práce s počítačem a není to jen hygiena v úzkém slova.
Základy informatiky část 13
SOFTWARE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_390_Hygiena u počítače AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_01_Bezpečnost v počítačové učebně Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu:
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
BOZP – Práce s počítačem
Informatika a výpočetní technika
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BHP – el. zařízení Revize a kontrola.
Bezpečnost práce na počítači
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Informatika Seznámení s provozním řádem Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření září 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Bezpečnost elektrických zařízení.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Předmět: Informační a komunikační technologie 1 Hygiena práce s počítačem Autor: Milan Franek.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Uninterruptible Power Supply
PC Vstupní periferie.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Pracovní prostředí, pracovní místo
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Ergonomie práce na počítači
Tělo - kostra Lidské tělo.
Transkript prezentace:

BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Řád počítačové učebny Uživatelé se řídí Řádem počítačové pracovny, který je v pracovně vyvěšen. V počítačové učebně je zakázána konzumace potravin. Během pobytu v pracovně je uživatel povinen chovat se tak, aby nedošlo k poškození instalované výpočetní techniky ani jiného zařízení laboratoře. Všechny závady na hardware či software je nutno ohlásit správci počítačové učebny. Uživateli není dovoleno provozovat takový software (včetně vlastnoručně vyrobeného), který by rušil okolí. Stejně tak chování uživatele včetně jeho slovního projevu musí být takové, aby zachovávalo klidné pracovní prostředí v pracovně.

Řád počítačové učebny Uživateli není dovoleno manipulovat s konzolí serveru a měnit jak systémová nastavení pracovních stanic tak serveru. Po ukončení práce je uživatel povinen odhlásit od sítě. Každý uživatel ručí za uklizení svého pracovního místa. Je zakázáno jakkoli manipulovat s elektrickými zásuvkami, něco do nich zapojovat či vypojovat. Je zakázáno manipulovat se zásuvkami počítače, jakékoli zařízení k počítači připojovat nebo odpojovat, a to i když je počítač vypnutý. Provádět reset počítače lze pouze se svolením vyučujícího, a jenom v nezbytně nutných případech.

Údržba a ochrana počítače Prostředí – k umístění počítače by nemělo být: - vlhké - prašné Po převozu počítače na delší vzdálenost je třeba s jeho zapnutím alespoň hodinu počkat, aby došlo k vyschnutí vysrážené vlhkosti v jeho skříni. Při požáru se nikdy nesmí hasit vodou.

Údržba počítače Monitor potřebuje občas vyčistit, vhodné jsou speciální přípravky a jemný hadřík nebo vlhký ubrousek. Podobně je třeba vyčistit klávesnici. U běžné, mechanické, kuličkové myši je třeba snímací válečky taktéž občas vyčistit. Modernější optické myši jíž čištění nevyžadují.

Ochrana počítače Nejdůležitější je chránit PC před přepětím. V místech s kolísajícím síťovým napájením je třeba použít regulátor napětí. Velmi vhodné je používání přepěťové ochrany, které zamezí poškození PC při bouřce. Nouzovým řešením je odpojení PC, případně modemu od napájení.

Hygiena počítačového pracoviště Monitor - měl by splňovat normy vyzařování škodlivých emisí TCO99, 03 nebo MPRII. - obnovovací frekvence min 85 Hz, lépe 100 Hz. - obraz by měl být ostrý a zřetelný. Není vhodné, aby na monitor dopadalo přímé ani odražené světlo. Je třeba mít kvalitní nastavitelnou židli. Pohled na monitor by měl směřovat mírně dolů nebo rovně, nikdy ne nahoru.

Hygiena počítačového pracoviště Ruka by měla být volně podél těla a zápěstí by mělo být položeno na podložce před klávesnicí. Myš by měla být hned vedle klávesnice, nikdy ne v jiné výškové úrovni. Je vhodné při práci s PC dělat nejpozději po 1 h. krátké přestávky. Konzumace potravin a nápojů při práci s PC je nepřípustná.

Když přijdete na pracoviště Nejdříve si upravte židli, pokud možno ze sedu. Lýtko by mělo se stehnem svírat v koleni úhel 90°. Chodidlo by se mělo celé dotýkat podlahy. Pokud jste nižší postavy, můžete použít pro větší pohodlí opěrku pod nohy. Když máte upravenou židli, upravte si výšku pracovní plochy tak, aby zápěstí zůstalo rovné a přímé pří práci s myší a klávesnicí. Úhel v lokti mezi předloktím a paží by měl být v rozmezí 70-90 °.

Hodnoty pro úpravu PC pracoviště

Děkuji vám za pozornost