Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ergonomie práce na počítači

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ergonomie práce na počítači"— Transkript prezentace:

1 Ergonomie práce na počítači
Iveta Šejvlová Dobrý den. Jmenuji se Iveta Šejvlová a téma mé prezentace je ergonomie práce na počítači.

2 Osnova Teorie ergonomie Nejčastější problémy Řešení Vybavení 21.9.2018
Nejprve bych vám chtěla říct něco málo k teorii ergonomie, poté o nejčastějších zdravotních problémech, které jsou spojeny s prací na počítači. A poté o tom, co můžete udělat abyste se těmto problémům vyhnuli. A také jaké vybavení byste k tomu mohli potřebovat.

3 Teorie ergonomie Teorii ergonomie bych shrnula do tohoto obrázku. Můžete tady vidět umístění monitoru, výšku stolu,… To je asi vše k teorii, protože názory na tato čísla se liší a v podstatě se jedná jen o doporučení. Já bych se chtěla věnovat spíše tomu, jaké problémy vás mohou potkat, pokud často pracujete na počítači a také jak je řešit.

4 Nejčastější problémy Bolesti krku a zad Bolest hlavy Únava očí
Bolest zápěstí Ještě předtím než vám řeknu něco o zdravotních problémech spojených s prací na počítači, bych se chtěla zeptat kdo z vás pracuje v průměru na počítači 2-3 a více hodin denně. Protože právě pokud pracujete déle než 2 hodiny denně na počítači, tak mohou nastat tyto obtíže:… . Teď bych ke každému z nich chtěla naznačit řešení a také vybavení nebo příslušenství, zkrátka to, co vám může pomoci, aby tyto problémy nenastaly.

5 Bolest krku a zad uspořádání pracoviště židle 21.9.2018
O uspořádání pracoviště jsem již mluvila. Pro prevenci bolesti zad je nejdůležitější správné umístění monitoru, tak aby jeho horní okraj byl ve výšce očí a nebo o něco níže. Velmi podstatnou součástí pracoviště je také židle. Moderní křesla pro práci s počítačem jsou založena na systému aktivního posezu, při kterém odpružení spodní části sedačky a pohyblivé spojení mezi opěradlem a sedací částí udržuje přes mikropohyby celého křesla kosterní svalstvo v neustálém drobném pohybu a předchází tak vzniku velké statické zátěže těchto svalů. Tyto drobné pohyby jsou obdobné jako kdybyste seděli na gymnastickém míči. To se také doporučuje lidem, kteří už mají problémy s bolestí zad. Výška židle musí být přizpůsobena výšce stolu. Kvalitní židle by měla mít nastavitelnou výšku.

6 Bolest hlavy, únava očí kvalitní monitor přestávky oční cviky
Bolest hlavy často vychází právě z únavy očí. Podle průzkumů bylo zjištěno, že ¾ lidí, kteří pracují často na počítači mají problémy s vysycháním a únavou očí. Abychom těmto problémům předešli je důležité mít kvalitní monitor. To už v současnosti není až takový problém, protože moderní monitory jsou k očím šetrné. Měli bychom ovšem znát nastavení monitoru a pružně ho přizpůsobovat práci, kterou právě vykonáváme (jiné nastavení při práci ve dne a v noci). Důležité je také dodržování přestávek. Po dvouhodinové práci na počítači by měla následovat přestávka minimálně 10 minut. Při práci na počítači totiž oko trvale zaostřuje na blízkou vzdálenost a zkracuje se také frekvence mrkání a tím velmi často dochází k vysychání oka.

7 Oční cviky vysychání očí pomalé mrkání písmeno V pohled do dálky
oční kapky Jednoduchým řešení jsou oční cviky, které bych vám zde chtěla předvést… Toto řešení vyžaduje pravidelné opakování a určitý trénink. Pokud chcete tento problém řešit okamžitě nabízí se jednoduchý způsob a tím jsou oční kapky.

8 Bolest zápěstí klávesnice myš podložka 21.9.2018
V počátečních fázích jsou bolesti zápěstí a prstů obvykle pociťovány spíše jako nepohodlí než jako zdravotní postižení, a proto bývají často podceňovány a ignorovány. Z hlediska možných zdravotních komplikací vyvolaných prací s klávesnicí je vhodné dodržovat následující zásady: Obrazovka počítače a text, který do počítače přepisujeme, by měly být umístěny před námi těsně pod výškou očí. V současné době není zcela jasný účinek podložek pod zápěstí. Na jedné straně snižují část napětí a umožňují snadněji udržovat nedeformovanou polohu zápěstí, na straně druhé mohou však i zvětšovat riziko poškození zápěstí. Denní dávka práce s klávesnicí by neměla přesáhnout čtyři hodiny. Před a po práci s klávesnicí je vhodné rozcvičit ruku, zápěstí i prsty. Během každé hodiny práce s klávesnicí je vhodné udělat si patnáctiminutovou přestávku. Během přestávek je nutné vykonávat cviky zaměřené na relaxaci svalového napětí. Teď vám mohu ukázat některé jednoduché cviky pro uvolnění zápěstí a prstů.

9 Zdroje Internetové stránky:
dosoudil.rymarov.info/?page=epp11111 Tady vidíte zdroje, ze kterých jsem čerpala.

10 Děkuji za pozornost To je vše, děkuji vám za pozornost a pokud máte nějaké dotazy…


Stáhnout ppt "Ergonomie práce na počítači"

Podobné prezentace


Reklamy Google