Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"— Transkript prezentace:

1 Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_20 Název vzdělávacího materiálu Hygiena práce s počítačem Jméno autora Ing. Bulka Josef Tematická oblast Obecné pojmy informatiky a přenos dat Vzdělávací obor Všechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník 1. a 2. ročník Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální a personální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti. „EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/

2 Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia
Časový harmonogram 06/2012 – 03/2014 Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka ,Lovászová, Švec -Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti , pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu září 2012 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Josef Bulka.

3 Hygiena práce s počítačem
Ing. Bulka Josef

4 Práce s počítačem je spojena s následujícím:
Zvyšují se nároky na zrak což způsobuje může způsobovat, zrakové potíže Vzhledem p pozici a činnosti uživatele se jedná o statickou zátěž pohybového aparátu Řešení úkolů a obsluha aplikací je někdy spojena s psychickou zátěží a stresem S působením emisí elektromagnetického záření (v současné době, již eliminováno použitím LCD a jiných technologií)

5 Ergonomické zásady práce s PC a správné sezení
Obrázek 1 – Správné sezení u počítače (zdroj: – obraz 110x86,ComputerMedia s.r.o., Kraslice na Hané, IBSN:80: ,2006

6 Co bychom měli dodržovat a na co brát zřetel:
Kvalitní sezení – důležitá je volba židle, která by měla být otočná, výškově nastavitelný sedák, a opěrka zad, výškově nastavitelné podpěrky rukou, z prodyšného materiálu. Zobrazovací zařízení - horní třetina obrazovky má být ve výšce očí, svislá osa monitoru musí být v ose zorného pole uživatele. Používat LCD a OLECD technologie (odstranění odlesků). Jas a kontrast by měl být nastaven tak, aby umožňoval pohodlné čtení (dnešní technologie umožňují automatické nastavení).

7 Osvětlení pracovního prostoru - ideální je přirozené osvětlení místnosti, bez přímého slunečního světla, vrhaného na plochy, kam při práci dopadá uživatelův zrak. Při umělém osvětlení musí být místnosti dostatečně osvětleny (dáno normou ČSN) Správné nastavení sezení – při sezení u počítače mít vzpřímená záda, nohy v kolenou v pravém úhlu, chodidla celou plochou na podlaze či podložce, oči ve výšce horní třetiny monitoru, ruce položené lokty na opěrkách židle, ohnutí rukou v loktech má být stupňů.

8 Dodržovat zdravotní přestávky - při dlouhotrvající práci je nutno dělat přestávky, (řešit individuálně, podle zátěže někdy každých 20 minut, někdy stačí každou hodinu. Přestávka by měla zahrnovat - protažení ve stoje, krátkou procházku. Důležitý je rovněž pitný režim. V průběhu práce je dobré je alespoň na půl minuty v sedě zavřít oči, dát ruce za hlavu a několikrát pootočit trupem ze strany na stranu. Snižte záření -přizpůsobte jas vaší obrazovky pomocí možností nastavení vašeho digitálního zařízení. Zvažte změnu barvy pozadí z jasně bílé na chladnější šedou.

9 Pracovní list

10 Zadání1: Vyhledejte na Internetu vhodné židle a stoly pro zajištění správné ergonometrie pracoviště a zdůvodněte, proč se si je vybrali. Zadání 2: Vyjmenujte a popište co může způsobovat zdravotní potíže při práci s PC a čeho by se tedy pracovníci měli vyvarovat.

11 Test a ověření znalostí

12 Vzdálenost vašich očí od obrazovky by měla být?
Taková abychom rozeznali znaky na obrazovce 50-70 cm nebo vzdálenost paže 50 cm a méně Výška opěradla židle by měla být? Dostačující k pohodlnému opření zad 1/3 výšky celé židle 28-54 cm, podle výšky postavy

13 Výška sedačky od podlahy by měla být:
Abychom dosáhli špičkou chodila na zem 40-52 cm od podlahy, nebo podle postavy V polovině výšky, pracovní plochy Výška pracovní plochy? Dostačující k pohodlnému sledování monitoru Podle postavy, 1/3 výšky postavy 60-72 cm nebo podle postavy, u nastavitelných ploch, může být cm od podlahy

14 Ohnutí rukou při práci na klávesnici by mělo být:
89-90 stupňů stuňů aby loket byl 5 cm pod pracovní plochou

15 Seznam odkazů a použité literatury:
Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec -Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN Jiří Plášil – PC pro školy, nakladatelství Kopp, České Budějovice 2003.ISBN


Stáhnout ppt "Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov"

Podobné prezentace


Reklamy Google