2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Stručné shrnutí vývoje, podstatné požadavky jednotlivých účastníků
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Výroba elektrické energie - obecná část
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Podmínky připojení zařízení žadatele k elektrizační soustavě
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Praktické poznatky ze spolupráce mezi SEI a ETT. Smlouva o připojení DOTAZ: Je nutno uzavřít novou smlouvu o připojení po změně odběratele na OM? ODPOVĚĎ:
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály LDS/MDS
Procesy ČEZ Distribuce
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček

Olomouc, Ostrava2 2. a 3. prosince 2005 Vyhláška o podmínkách připojení Sloučení stávajících vyhlášek na základě novely EZ č. 670/2004 Sb. vyhláška č. 297/2001 Sb., kterou se stanoví podmínky připojení a dodávek elektřiny pro chráněné zákazníky vyhláška č. 18/2002 Sb., o podmínkách připojení a dopravy elektřiny v elektrizační soustavě

Olomouc, Ostrava3 2. a 3. prosince 2005 Postup připojování žadatele k přenosové nebo distribuční soustavě podání žádosti vydání stanoviska uzavření smlouvy o připojení připojení Za připojování se nepovažuje: první změna dodavatele změna konečného zákazníka ve stávajícím OM

Olomouc, Ostrava4 2. a 3. prosince 2005 Žádost o připojení před připojením nového zařízení nebo před zvýšením rezervovaného příkonu nebo výkonu vzory uvedeny v přílohách:  připojení výrobny  připojení distribuční soustavy  připojení odběrného zařízení na hladinu ZVN, VVN a VN  krátkodobý odběr provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy může vyzvat do 10 dnů k doplnění údajů

Olomouc, Ostrava5 2. a 3. prosince 2005 Stanovisko k žádosti o připojení Žádost je posouzena s ohledem na:  místo a způsob připojení  velikost příkonu/výkonu a časový průběh zatížení  spolehlivost dodávky  charakter zpětného působení na síť Po posouzení žádosti vydá provozovatel stanovisko:  místo s způsob připojení  termín zajištění příkonu a výkonu  měření  výše podílu žadatele na nákladech  potvrzení požadavku na výši rezervovaného příkonu nebo výkonu  dobu závaznosti stanoviska

Olomouc, Ostrava6 2. a 3. prosince 2005 Stanovisko k žádosti o připojení stanovisko provozovatele je vydáno do 30-ti dnů po obdržení žádosti pokud je nutné provést měření chodu sítě je stanovisko vydáno max. do 60-ti dnů zamítnutí žádosti – provozovatel soustavy sdělí technické důvody a navrhne jiný možný způsob řešení stanoviskem je provozovatel soustavy vázán nejméně 180 dní od odeslání žadateli (+ doba autorizace, stavební řízení)

Olomouc, Ostrava7 2. a 3. prosince 2005 Připojení zařízení žadatele na základě uzavřené smlouvy o připojení smlouva může obsahovat jedno více odběrných nebo předávacích míst – každé samostatně specifikováno v případě ukončení smlouvy o připojení a zániku odběrného místa není příkon/výkon dále rezervován snížení rezervované kapacity nebo hodnoty jističe na hodnotu nižší než je rezervovaný příkon po dobu delší než 24 měsíců znamená snížení příkonu v případě ukončení smlouvy o dodávce, distribuci nebo přenosu trvá rezervace příkonu 12 měsíců

Olomouc, Ostrava8 2. a 3. prosince 2005 Podíl žadatele na nákladech s připojením a zajištěním požadovaného příkonu/výkonu Měrný podíl žadatele (výrobce nebo odběratele) je určen součinem požadovaného příkonu/výkonu a jednotkové ceny v Kč/A na hladině NN jednotkové ceny v Kč/MW na ostatních hladinách rozlišuje se způsob připojení nadstandardní požadavky platí zákazník v plné výši principy platí i pro připojení LDS k REAS připojení regionální soustavy k přenosové soustavě se řídí Pravidly provozování PS/DS

Olomouc, Ostrava9 2. a 3. prosince 2005 Určení podílu žadatele na nákladech s připojením Na vyšších hladinách: určení měrných nákladů na připojení pro jednotlivé možnosti připojení (radiální připojení, rozvodna typu H, T odbočka) určení četnosti případů připojení podle způsobu připojení určení průměrných měrných nákladů na straně provozovatelů soustav Na hladině nízkého napětí: určení příkonu a nákladů na připojení Průměrný podíl žadatele určen jako 40% z nákladů provozovatelů soustav

Olomouc, Ostrava10 Zákazník Výrobce Místo připojení k napěťové hladině Způsob připojeníMěrný podíl žadatele přenosová soustavastandardní Kč/MW distribuční soustava VVN standardní – rozvodna typu „H“ Kč/MW nestandardní – připojení z vývodové pole bez vedení Kč/MW distribuční soustava VNstandardní Kč/MW distribuční soustava NN3 fázové připojení500 Kč/A 1 fázové připojení200 Kč/A Místo připojení k napěťové hladině Způsob připojeníMěrný podíl žadatele přenosová soustava standardní – rozvodna typu „H“ včetně vedení Kč/MW nestandardní – bez vedení zdroj - rozvodna Kč/MW distribuční soustava VVN standardní – rozvodna typu „H“ Kč/MW nestandardní – připojení z vývodového pole bez vedení Kč/MW distribuční soustava VN standardní Kč/MW nestandardní – bez vedení zdroj - rozvodna Kč/MW

Olomouc, Ostrava11 2. a 3. prosince 2005 Specielní případy Krátkodobé připojení pokud vzniknou náklady, platí je žadatel o připojení v plné výši (včetně uvedení místa původního stavu) rezervace příkonu po odpojení zaniká Případy, které se nepovažují za připojování první změna dodavatele změna konečného zákazníka ve stávajícím OM nežádá se o připojení je podána žádost o uzavření smlouvy o připojení žadatel nic nehradí do 30-ti dnů je uzavřena smlouva o připojení Přípojka - do 50 m pro účely bydlení hradí provozovatel soustavy

Olomouc, Ostrava12 2. a 3. prosince 2005 Úhrada škody při neoprávněném odběru I. skutečně vzniklá škoda se určuje ze změřených nebo prokazatelně zjištěných údajů, pokud škodu takto určit nelze: II. určí se denní množství neoprávněného odběru:  VVN, VN účiník=1 za hodnotu příkonu se použije sjednaná hodnota rezervované kapacity, nebo pokud nelze zjistit, součet jmenovitých výkonů transformátorů v odběrném místě denní doba využití=12 hodin vynásobí se počtem dnů neoprávněného odběru (od posledního odečtu)  NN použije se nejslabší hodnota předřazeného jisticího prvku, nebo pokud nelze zjistit, hodnota průřezu nejslabšího vodiče doba využití=8 hodin denní množství se vynásobí počtem dnů neoprávněného odběru, pokud nelze zjistit, pak dobou od posledního odečtu

Olomouc, Ostrava13 2. a 3. prosince 2005 Úhrada škody při neoprávněném odběru celková výše náhrady škody se vypočte vynásobením celkové spotřeby částkou : 3 Kč/MWh na ZVN a VVN 4 Kč/MWh na VN 5 Kč/MWh na NN výše náhrady se dále zvyšuje o náklady spojené s nápravou důsledků neoprávněného odběru pokud škodu takto určit nelze: III. výše náhrady škody se určí podle přílohy vyhlášky VVN Kč VN Kč NN do 25 A 3f80 000Kč a 3200 Kč za každý další A 1f30 000Kč a 1200 Kč za každý další A Dále je vyhláškou stanovena náhrada škody za porušení zajištění proti manipulaci na měřicím zařízení VVN – Kč, VN – Kč, NN – Kč

Olomouc, Ostrava14 2. a 3. prosince 2005 Další podmínky Porucha znemožňující stanovit odebrané množství určí se výše spotřeby podle spotřeby ve srovnatelném období odběru/výpočtem/dodatečně podle odběru v následujícím období odstranění poruchy se řídí podle novely vyhlášky č. 306/2001 Sb. není-li konečným zákazníkem umožněn přístup k měřicímu zařízení, určí se spotřeba podle spotřeby ve srovnatelném období, po dalším neumožnění odběru může být přenos nebo distribuce přerušeny

2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 15 Děkuji Vám za pozornost