Stav logopedické péče Pardubického kraje k

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Změny ve středním školství v Pardubickém kraji pro školní rok 2011/2012.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Centrum celoživotního vzdělávání
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Průzkum logopedických služeb
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Minimální preventivní program školy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Studium pro školní metodiky prevence
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
MAP Základní nástroj pro řešení rozdílu mezi školní a požadovanou systémovou úrovní poskytovaného vzdělávání v podmínkách základního školství Krajský.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Říjen  Úvodní kolečko – kdo je z jaké školy?  ÚP Bc. Kateřina Járová (trh práce) Ing. Marcela Vychodilová (IPS, nabídka pro ZŠ)  Krajský úřad.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Novinky z IROP.
Bc. Magdalena Zábranská
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Stav logopedické péče Pardubického kraje k 31.3.2011 Realizátor SPC Moravská Třebová – koordinátor logopedických služeb v PK pověření MŠMT ČR č.j.14712/2009-61 ze dne 23.11.2009 Mgr. Lenka Novotná Mgr. Miloš Kostka

Časový harmonogram I. Etapa – únor – květen 2010 Svolání schůzek v rámci jednotlivých ORP s referenty pro školství, pedagogy a ostatními pracovníky, kteří se na „logo službách“ již podílí. II. Etapa – únor – červen 2010 Vyhodnocování a ověřování získaných informací Vytipování jednotlivých místních koordinátorů Vytipování krajského koordinátora – Mgr. Novotná Vyhodnocení a sumarizace přihlášek do jednotlivých kurzů – 40ti a 120ti hodinový Příprava projektu v CCV Pardubice na zajištění části kurzů – schválen v říjnu.

III. Etapa – probíhá do současnosti Zřízena funkce krajské koordinátorky, která je zaměstnaná v SPC v MT. Ta ve spojení s oblastními koordinátory vypracovala adresář školských zařízení s logopedem nebo logopedickým asistentem. Vytváření nového nebo úprava stávajícího systému na základě vypracovaného adresáře začala krajská koordinátorka mapovat systém zřízení detašovaných pracovišť – SY – SPC MT zřízení logopedických tříd – Lanškroun ZŠ praktická, SY – MŠ na ul. M.Horákové Začínají pracovat oblastní koordinátoři a vyškolené asistentky Vytváření metodických a „reklamních“ materiálů Začala práce na materiálu pro rodiče, jeho kostra je již hotová Vytváření adresáře školských pracovišť poskytujících logo služby Probíhá vzdělávání pedagogických pracovníků podporovaných z projektu CCV 40ti hodinový – 28.2. – 3.3. 2011 (Pardubice) – závěr květen - 7.3. – 10.3.2011 (Svitavy) - závěr květen - 28.3. - 1.6. 2011(Ústí nad Orl .) - závěr červen 120ti hodinový kurz : 18.3. 2011 – závěr listopad Kurz pořádaný ALOS – listopad 2010 - leden 2011 Kurz pro oblastní koordinátory „Logopedická diagnostika“- září 2011 (Mgr.Vendula Tomická)

IV. Etapa – září - prosinec 2011 Vytvoření mapy, spádových oblastí, jednotlivých zařízení a subjektů podílejících se logopedické péči, která jasně ukáže „bílá místa“ v systému Vypracování návrhu řešení

Způsoby poskytované péče logopedické ambulance – individuální péče logopedické ambulance klinických logopedů logopedické ambulance SPC a PPP logopedické ambulance logopedů na živnostenský list logopedické kroužky buď pod hlavičkou DDM nebo přímo v režii pedagogického zařízení řečová výchova, gymnastika mluvidel, artikulační cvičení v MŠ depistáže v pedagogických zařízeních individuální a skupinová v rámci úvazku , ale i jako jeho navýšení v pedagogických zařízeních Možná bych to spíš rozdělila na: kdo poskytuje - rezort zdravotnictví (kliničtí logopedi), školství (logopedi - v SPC,PPP, logopedi ve školských zařízeních, logopedičtí asistenti – v MŠ a ZŠ), logopedi na živnostenský list. způsob logopedické péče : logopedická prevence (MŠ), logopedická intervence v logopedických poradnách a ambulancích, depistáže ve školských zařízeních, logopedická intervence v logopedických třídách a v nepovinných hodinách na speciálních a základních školách. (ambulance je asi výraz pro zdr. Zařízení pro nás asi platí poradna, ale to jen tak …..)

Konečná podoba systému logopedické péče v Pardubickém kraji Krajská koordinátorka Ostatní poskytovatelé logopedické péče Místní koordinátoři Místní koordinátoři Místní koordinátoři Pedagogičtí pracovníci v konkrétních zařízeních Pedagogičtí pracovníci v konkrétních zařízeních Příjemci logopedických služeb v kraji

Rozdělení na jednotlivé celky – místní koordinátoři Krajská koordinátorka - Mgr. Lenka Novotná – SPC Moravská Třebová Česká Třebová - Mgr. Lenka Pokorná - PPP Ústí nad Orlicí Hlinsko - Mgr. Věra Novotná - ZŠ Krouna Holice - Mgr. Zdena Matoušková - PPP Pardubice Chrudim - Mgr. Dana Marková - SPC Skuteč Králíky + Žamberk - Mgr. Jana Juránková - ZŠ praktická Králíky Lanškroun - Mgr. Hana Minářová - ZŠ Lanškroun Litomyšl + Svitavy - Mgr. Lenka Novotná - SPC Moravská Třebová Změnila jsem paní Matouškovou, jestli jsem napsala, že je z Hradce, tak se omlouvám, jestli ne , nechci být kverulant. Moravská Třebová - Mgr. Dana Henslová - SpZŠ, MŠ a PrŠ Mor. Třebová - Mgr. Bronislava Jagobová - ZŠ a PŠ Pardubice Pardubice - Bc. Iva Morávková - PrŠ a MŠ speciální Pardubice Polička - Mgr. Daniela Grundlocková - SPC Bystré Přelouč - Mgr. Daniela Poledňáková - Ústí nad Orlicí - Mgr. Lenka Motlová - PPP Ústí nad Orlicí Vysoké Mýto - Mgr. Eliška Pávková - SPC Svítání

Krajský koordinátor - Vysokoškolsky vzdělaný pracovník v magisterském studiu a státní zkouškou z logopedie - přímo organizačně vede koordinátory v jednotlivých oblastech a zajišťuje propojení mezi nimi. V případě potřeby jim metodicky pomáhá nebo je schopen poskytnou kontakt na odborné pracoviště. Po formální stránce sjednocuje zpracování výsledků jednotlivých pedagogických činností - zajišťuje vzdělávání pro pedagogické pracovníky v návaznosti na další subjekty - v konkrétních případech spolupracuje s odbory školství popřípadě magistráty trojkových obcí ( zřizování logopedických tříd, ambulancí, …) - vede adresář ( je zodpovědný za aktualizaci dat) - zajišťuje propojení mezi jednotlivými oblastmi a krajem - má přehled o logopedické péči v kraji, pracuje na stálém doplňování systému - vede statistiku na úrovni kraje, zpracovává podklady pro Krajský úřad - podle potřeby jedná s orgány státní správy - je v kontaktu s ostatními subjekty které se na logopedické péči v kraji podílí - ve vytipovaných školských zařízeních provádí logopedickou intervenci, jedná s pedagogickými pracovníky a i rodičovskou veřejností

Oblastní koordinátor – pedagogický pracovník magistr nebo bakalář se státní zkouškou z logopedie je v úzkém kontaktu s krajským koordinátorem. Na základě jeho pokynů koordinuje péči v jednotlivých „spádových“ oblastech, kde spolupracuje s pedagogickými zařízeními a pedagogy, kteří jsou v systému zapojení. na základě jednání s konkrétními pedagogickými zařízeními v oblasti v nich provádí depistáž provádí metodické vedení organizuje a zajišťuje metodické schůzky pro pedagogické pracovníky v jednotlivých zařízeních v případě, že je to vhodné a organizačně možné pracuje v logopedické ambulanci vede statistiku ve spádové oblasti - podle předem dohodnutých pravidel zpracovává dokumentaci a evidenci své činnosti Klinické dáme na výběr, buďto my nebo oni. Pozadím na dvou židlích sedět není zdravé.