Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

ZKOUŠKA PEVNOSTI V OHYBU
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.12 SOU Obořiště
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
VY_32_INOVACE_11_ODV_653_Str
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
TEPELNÁ VODIVOST KOVŮ Název školy
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Mletí Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
ROZBRUŠOVÁNÍ – PRINCIP A SLOŽENÍ KOTOUČE Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
Slavnostní hostiny – recepce, raut
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Raut.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Technika obsluhy – Vinárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
OSTATNÍ HOSTINY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OSTATNÍ HOSTINY I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0212 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Slavnostní hostiny Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly Klíčová slova Recepce, raut Datum 30. 10. 2013 www.zlinskedumy.cz

Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly

Rozdělení slavnostních hostin Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly Recepce Raut Koktejl Čaj o páté Zahradní slavnost Číše vína

Recepce pořádají se v diplomatických kruzích koná se většinou v době oběda nebo večeře při příchodu hostů je vítá hostitel, který recepci pořádá konzumují se pokrmy studené kuchyně, cukrářské výrobky a teplé pokrmy v menším množství číšníci plní funkci doplňování inventáře a mís s pokrmy, debarasují použitý inventář nápoje si hosté berou sami z nápojového stolu studené pokrmy si hosté překládají na dezertní talíře a teplé pokrmy hostům překládá dle výběru kuchař.

Raut používají se u pracovních, kulturních a větších rodinných oslav začíná zahájením, proslovem a přípitkem hosté se volně pohybují po místnosti, komunikují s ostatními hosty a konzumují sladké, slané, studené a teplé pokrmy pijí se nealkoholické a alkoholické nápoje, většinou pivo a víno dominantou místnosti je stůl se studenými výrobky součástí jsou nabídkové stoly se zákusky, poháry a řezy, vše je vyrobeno v malém tvaru na teplých stolech se podávají upravená masa, přílohy, zelenina, ryby, šťávy a omáčky, které překládají kuchaři

koktejl je recepce v malém provedení koná se v podvečerních hodinách hosté mají na pozvánce vyznačený začátek a konec není náročný na pokrmy, jde o malé občerstvení ve formě kanapek, chuťovek nápoje se podávají ve větším výběru, koktejly, pivo, víno, whisky a nealko

Čaj o páté jde o rodinné posezení - dámské nebo pánské schůzky začíná kolem 16.hodiny a trvá 3-4 hodiny pohoštění probíhá formou bufetu, kde jsou pokrmy a nápoje připravené na prostřeném stole občerstvení je složeno z  kanapek, chuťovek a chlebíčků podávají se nápoje, jako např. teplý čaj nebo káva, pro dámy likér, pro pány destilát

Zahradní slavnost pořádá se v letních měsících na zahradě griluje se maso, ryby, zelenina a ze sladkých pokrmů se nabízí ovoce nápoje se podávají chlazené nebo s ledem mimo jednodruhových alkoholických a nealkoholických nápojů se nabízejí i míšené nápoje

Číše vína jde o slavnost, která je pořádána při příležitosti, festivalu, premiéry filmu, výstavy nebo autogramiády čas konání je v poledních hodinách a ukončení většinou 1 hodinu po zahájení podává se víno, pivo a nealko, chuťovky a slané pečivo občerstvení a nápoje jsou nabízeny hostům z tácku. slané pečivo je založeno na malých stolcích

Charakteristika rautu pro všechny hosty nemusí být místo k sezení stačí pouze seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam pokrmů a nápojů nabízené pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly (studený, teplý, nápojový) hosté si pokrmy sami vybírají a překládají, obsluha pouze pomáhá snižuje se potřeba kvalifikovaného personálu (1 číšník na 20 – 40 hostů) i druhů a množství inventáře sortiment je nutné volit nejen podle doby a příležitosti konání, ale také podle způsobu konzumace raut je vhodné pořádat pro společnost s více než 30 osobami

Organizace práce u rautu Obsluhující jsou rozděleni do tří skupin: 1.   skupina – má na starost nabídkové stoly 2.   skupina – provádí debaras 3.   skupina – servis nápojů

Použitá literatura SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 ENDLICHEROVÁ, Z., MORÁVEK, J. Stolničení jasně, stručně a přehledně. Moravské nakladatelství:Rozrazil, 1997.ISBN 80-85382-18-0