www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0212 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Slavnostní hostiny Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly Klíčová slova Recepce, raut Datum 30. 10. 2013 www.zlinskedumy.cz
Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly
Rozdělení slavnostních hostin Slavnostní hostiny s nabídkovými stoly Recepce Raut Koktejl Čaj o páté Zahradní slavnost Číše vína
Recepce pořádají se v diplomatických kruzích koná se většinou v době oběda nebo večeře při příchodu hostů je vítá hostitel, který recepci pořádá konzumují se pokrmy studené kuchyně, cukrářské výrobky a teplé pokrmy v menším množství číšníci plní funkci doplňování inventáře a mís s pokrmy, debarasují použitý inventář nápoje si hosté berou sami z nápojového stolu studené pokrmy si hosté překládají na dezertní talíře a teplé pokrmy hostům překládá dle výběru kuchař.
Raut používají se u pracovních, kulturních a větších rodinných oslav začíná zahájením, proslovem a přípitkem hosté se volně pohybují po místnosti, komunikují s ostatními hosty a konzumují sladké, slané, studené a teplé pokrmy pijí se nealkoholické a alkoholické nápoje, většinou pivo a víno dominantou místnosti je stůl se studenými výrobky součástí jsou nabídkové stoly se zákusky, poháry a řezy, vše je vyrobeno v malém tvaru na teplých stolech se podávají upravená masa, přílohy, zelenina, ryby, šťávy a omáčky, které překládají kuchaři
koktejl je recepce v malém provedení koná se v podvečerních hodinách hosté mají na pozvánce vyznačený začátek a konec není náročný na pokrmy, jde o malé občerstvení ve formě kanapek, chuťovek nápoje se podávají ve větším výběru, koktejly, pivo, víno, whisky a nealko
Čaj o páté jde o rodinné posezení - dámské nebo pánské schůzky začíná kolem 16.hodiny a trvá 3-4 hodiny pohoštění probíhá formou bufetu, kde jsou pokrmy a nápoje připravené na prostřeném stole občerstvení je složeno z kanapek, chuťovek a chlebíčků podávají se nápoje, jako např. teplý čaj nebo káva, pro dámy likér, pro pány destilát
Zahradní slavnost pořádá se v letních měsících na zahradě griluje se maso, ryby, zelenina a ze sladkých pokrmů se nabízí ovoce nápoje se podávají chlazené nebo s ledem mimo jednodruhových alkoholických a nealkoholických nápojů se nabízejí i míšené nápoje
Číše vína jde o slavnost, která je pořádána při příležitosti, festivalu, premiéry filmu, výstavy nebo autogramiády čas konání je v poledních hodinách a ukončení většinou 1 hodinu po zahájení podává se víno, pivo a nealko, chuťovky a slané pečivo občerstvení a nápoje jsou nabízeny hostům z tácku. slané pečivo je založeno na malých stolcích
Charakteristika rautu pro všechny hosty nemusí být místo k sezení stačí pouze seznam hostů, nemusí být zasedací pořádek nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam pokrmů a nápojů nabízené pokrmy a nápoje se připravují na nabídkové stoly (studený, teplý, nápojový) hosté si pokrmy sami vybírají a překládají, obsluha pouze pomáhá snižuje se potřeba kvalifikovaného personálu (1 číšník na 20 – 40 hostů) i druhů a množství inventáře sortiment je nutné volit nejen podle doby a příležitosti konání, ale také podle způsobu konzumace raut je vhodné pořádat pro společnost s více než 30 osobami
Organizace práce u rautu Obsluhující jsou rozděleni do tří skupin: 1. skupina – má na starost nabídkové stoly 2. skupina – provádí debaras 3. skupina – servis nápojů
Použitá literatura SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 ENDLICHEROVÁ, Z., MORÁVEK, J. Stolničení jasně, stručně a přehledně. Moravské nakladatelství:Rozrazil, 1997.ISBN 80-85382-18-0