KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Strukturované učení PROJEKT EU
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Výstupy z Úvodního semináře
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Škola Vinoř Anketa březen 2015.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogická komunikace
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogická psychologie
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Projekt Mapa školy Jihlava,
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Evaluace v mateřských školách
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Pedagogická diagnostika
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Psychologie výchovy a vzdělávání
Rybolov – poznej svou značku
Sociální dovednosti učitele
První zkušenosti s evaluací
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Jak na jazyky.
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
MOŽNOSTI PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Transkript prezentace:

KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci

Proč sledovat prostředí, kde se vzdělávají žáci? Žáci, kteří se ve škole cítí dobře, podávají lepší výkony. Totéž platí i pro učitele. Dobré sociální klima ve škole rozvíjí dobrý pocit ze školy, žáci se učí komunikovat s vrstevníky i autoritami, řešit konflikty, kultivovaně vyjadřují své postoje, emoce a empatii. Vliv klimatu je zcela zásadní a ovlivňuje výsledky žáků. Existuje přímý vztah mezi tím, jaká je atmosféra ve třídě, a tím, jak se u žáka vyvíjejí dovednosti sebeřízení, jako je soustředění, vytrvalost a snaha o pokroky v učení.

Klima školy Školní klima je projev školního života, který obsahuje celkovou kvalitu prostředí uvnitř školy s ekologickými, společenskými, sociálními a kulturními parametry. Zahrnuje fyzikální i psychologické prostředí školy, včetně vztahů uvnitř skupin aktérů.

Klima třídy Označuje sociálně-psychologické jevy (interakce, komunikace, jejich subjektivní i sdílené vnímání a hodnocení). Jejich účastníky a tvůrci jsou: - žáci - učitelé

Učitel Jeho úkolem: - zprostředkování poznatků a jejich přetvoření na vědomosti, dovednosti a návyky a podílení se na socializaci dítěte. - vytvořit klima třídy charakterizované jako cílevědomé, orientované na úkoly, uvolněné, vřelé, podporující žáky.

Žák Podmínka pro kladné klima ve třídě: -kvalita vztahů mezi žákem a učitelem a zároveň mezi spolužáky. -vzájemné vztahy mezi spolužáky jednou z vývojově relevant­ních potřeb dětí.

Cíl a charakteristika diagnostikování Cíl: - zjištění stavu klimatu školy Forma: - dotazník Účastníci: - žáci vybraných tříd

Otázky, na které hledáme odpověď Jak se cítí žáci ve třídě a mezi spolužáky, jaká je míra kooperace a soudržnosti, motivace k negativnímu školnímu výkonu a jaká je míra sebeprosazení Jaké jsou postoje učitelů k žákům a jaké klima vytváří, zda je negativní nebo pozitivní

Analýza dotazníkového šetření žáci anonymně vyplní dotazníky K-L-I-T a CCQ odpovědi jsou převedeny na body silně souhlasím - 4 mírně souhlasím - 3 mírně nesouhlasím - 2 silně nesouhlasím - 1 hodnoty jsou vyhodnoceny a porovnány se standardem v českých školách

Dotazník žáka „Klima třídy“ K-L-I-T Postihuje: vztahy ke třídě a mezi spolužáky míru kooperace a soudržnosti motivaci k negativnímu školnímu výkonu

Dotazník „Vyučující ve vztahu k žákovi“ CCQ Komunikační dotazník Zjišťuje, zda vyučující navozuje klima ve třídě negativní nebo pozitivní.

Vyhodnocení celé školy Žluté pásmo představuje standartní úroveň v českých školách Fialové pásmo jsou hodnoty zobrazující úroveň klimatu na naší škole

Vyhodnocení celé školy Žluté pásmo představuje standartní úroveň v českých školách Modré pásmo jsou hodnoty dosažené jednotlivými vyučujícími z pohledu žáků Oblast nad zelenou linkou zobrazuje pozitivní působení učitele ve třídě

Ze získaných výsledků je ve škole nastaven postup pro zkvalitnění klimatu školy : „Standard kvalitního vzdělávání“

učitel zvládá technologie moderního vyučování - deduktivní a induktivní vyučovací postupy, techniky metod výkladu, řízeného rozhovoru, diskuse, kooperativního učení žáci mají příležitost organizovat svou vlastní činnost činnosti jsou střídány, vytváří se prostor k odstranění únavy učitel pozitivně motivuje žáky, vede je ke vzájemné komunikaci průběžně hodnotí snahu, výkon, pokrok učitel hodnotí úspěšnost žáka v kontextu jeho dispozic, zejména formativně a diagnosticky vede žáky k sebekontrole a sebehodnocení využívá širokou škálu možností hodnocení vede žáky k dodržování pravidel komunikace učitel respektuje názory žáků, podporuje jejich vyjadřování