Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Struktura daní v ČR.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo - zásady
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM “ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zvyšování kvality a modernizace počátečního.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Základní právní předpisy
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Trestní právo hmotné II.
Občanské soudní řízení
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ochrana majetku Petr Machala.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
Právní subjektivita Petr Machala.
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
POJEM CIVILNÍHO PRÁVA jedno/dvě z právních odvětví kořeny v římském právu soukromoprávní charakter OP převaha dispozitivních norem smluvní autonomie subsidiarita.
Vlastnictví.
Systém občanského práva.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
POJEM OBČANSKÉHO PRÁVA jedno z právních odvětví kořeny v římském právu soukromoprávní charakter OP převaha dispozitivních norem smluvní autonomie subsidiarita.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název vzdělávacího materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Systém občanského práva.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název prezentace (DUMu):
Občanské právo Dědické právo.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala

1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a právnických osob? 3.Co je to majetek? 4.Co je to vlastnictví? 5.Co je to spoluvlastnictví? 6.Co nepatří do společného jmění manželů? 7.Co všechno můžete jako vlastníci se svým majetkem udělat? 8.Jak lze nabýt vlastnictví? Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny?

Dědění Znáte příběhy dědictví, která učinila dědice šťastným i nešťastným?

Dědění: je přechod věcných práv po zemřelé fyzické osobě zemřelá osoba = zůstavitel dědicové = nabývají dědictví smrtí zůstavitele zdědit je možno i dluhy zůstavitele

Rozlišujeme: a)dědění ze zákona tzv. neopominutelní dědicové - potomci a)dědění ze závěti

notářství ano, pouze zákonem stanovené důvody neposkytnutí pomoci, úmyslný trestný čin nezřízený život, nezájem o zůstavitele… Víte, kde se projednává dědické řízení? Kde můžete sepsat závěť? Je možné někoho vydědit?

Já, níže podepsaný Leopold Veselý,nar , trvalý pobyt Mírová 15, České Budějovice, pořizuji pro případ smrti o svém majetku takto: Výlučným dědicem domu na ul. Mírová 15, České Budějovice, se zastavěnou plochou parc. č. 351/1 a zahradou parc. č. 351/2, zapsaných u katastrálního úřadu v Českých Budějovicích na LV č. 402, ustanovuji svého bratra Jaroslava Veselého, nar , trvalý pobyt Trnová 3, Pelhřimov. V Českých Budějovicích, dne Leopold Veselý (podpis) Jak vypadá závěť? Kdy by byla závěť neplatná?

Práva k cizím věcem jsou práva, která má osoba k věci, kterou vlastní někdo jiný a)věcná břemena

b)zástavní právo dám něco do zástavy, dokud nebude splněn závazek c)zadržovací právo věřitel do doby splnění dluhu zadrží určitou věc

vlastník může předmět vlastnictví v mezích zákona užívat požívat jeho plody a užitky libovolně s ním nakládat neseme i odpovědnost za škodu Jak je to s odpovědností vlastníka?

Děkuji za pozornost