9.4.2017 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ředitel v zajetí… PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. vedoucí katedry www.csm-praha.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KONFERENCE ASOCIACE ŘEDITELŮ GYMNÁZIÍ ČR - PŘEROV.
Advertisements

ICOLLE 2013 Systémové prvky celoživotního učení – Kariérní systém pro učitele Petr BANNERT Křtiny 17. září 2013.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Různé role zástupce ředitele školy
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kariérní systém učitelů
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Možnosti hodnocení ředitelů škol
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Učitel. Náplň práce  Kvalitní učitel by měl napomáhat zlepšování prostředí, ve kterém se odehrává vzdělávací a výchovný proces. Měl by předávat své zkušenosti,
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Zástupce ředitele - vrána s pozlacenýma nohama PhDr. Václav TROJAN, Ph.D.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Zástupce ředitele aneb život mezi mlýnskými kameny
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PROFESE UČITELE Radek Šír.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
Transkript prezentace:

9.4.2017 Centrum školského managementu Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ředitel v zajetí… PhDr. Václav TROJAN, Ph.D. vedoucí katedry www.csm-praha.cz 06.11. 2013 1

9.4.2017 2 Zacílení příspěvku Odpovědnost ředitele za všechny oblasti života školy, sám je učitelem Přebytek rolí Právní vymezení často neumožňuje optimální výkon funkce, zřizovatelská roztříštěnost Zkušenosti vzdělavatelů řídících pracovníků Upozornění na existující rozpory Kariérový systém 2

Řídící pracovník v ČR 3 Veliká míra autonomie (výhoda či úskalí ???) 9.4.2017 3 Řídící pracovník v ČR Veliká míra autonomie (výhoda či úskalí ???) Pedagogický pracovník Práce obsahuje všechny tři role Lídr Manažer Vykonavatel procesu Nejsou vymezeny kompetence, neexistuje kariérový model Zastarávající vzdělávací systém 3

Ph.D. Bc. Mgr Management vzdělávání – Mgr. Školský management – Bc. Povinná úroveň ŘŠ PhDr. Management vzdělávání – Mgr. Mgr Školský management – Bc. Bc. Studium pro vedoucí pedagogické pracovníky SVPP Studium pro ředitele škol Mgr. – pedagogická kvalifikace 9.4.2017

Kompetenční model 5 KOMPETENCE Lídrovské (strategické myšlení) 9.4.2017 5 Kompetenční model KOMPETENCE Lídrovské (strategické myšlení) Manažerské (rozvoj organizace) Odborné (vzhledem k funkci) Osobnostní Sociální Řízení a hodnocení pedagogického procesu 5

Ovlivňující faktory 7 Historická determinace, tradice Populační křivka 9.4.2017 7 Ovlivňující faktory Historická determinace, tradice Populační křivka Spokojenost společnosti Školství není reflektováno jako problematická oblast Silná orientace na dosahování vysokého stupně vzdělání (Ne) spravedlivost ve vzdělávání Politická rozhodnutí Změny společnosti, postoje rodičů Důraz na „ostatní“ funkce školy 7

Změny ve výsledcích zemí OECD mezi roky 2000 a 2009, čtenářská gramotnost

Změny ve výsledcích zemí OECD mezi roky 2003 a 2009, matematická gramotnost

9.4.2017 15 Doporučení OECD Zlepšení dovedností ředitelů škol v oblasti pedagogického vedení a posílení hodnocení těchto dovedností Posílení složky hodnocení systému v celkovém rámci hodnocení Získávání národních dat o výsledcích žáků pro účely monitorování systému Stanovení priorit národního monitorování Optimalizace vykazování a využívání systémových dat 1515

McKinsey & Company „V nejlépe fungujících výchovně-vzdělávacích systémech tráví ředitelé řízením kvality výuky více než 50 % svého času.“ „Situace v ČR: 50 % svého času věnuje zlepšování kvality výuky a řízení změn podle nejlepší praxe jen 1 % ředitelů a 4 % zástupců ředitele.“

že vzdělávání ve škole funguje, když ho vlastně nikdo neřídí? Jak to, že vzdělávání ve škole funguje, když ho vlastně nikdo neřídí?

9.4.2017 19 Současné problémy 2 roky může být ředitel školy bez manažerského vzdělání Neexistuje podpora (uvádění) ředitelů do praxe Povinné vzdělání (SŘŠ, dříve FS I.) je v rozsahu 100 hodin, neobsahuje oblast vedení lidí Není stanovena žádná další vzdělávací povinnost, neexistuje kariérní systém ŘŠ (vyplývající úskalí – setrvačnost, vyhoření, opuštění resortu…) Neexistuje podpora služebně starších ředitelů 1919

Proč zavést kariérní systém v ČR? zvýšit společenskou prestiž a atraktivnost profese učitele, přilákat a udržet absolventy učitelství, zastavit stárnutí učitelských sborů, zabránit syndromu vyhoření, motivovat učitele ke zkvalitnění práce, motivovat je k celoživotnímu vzdělávání, zpomalit proces feminizace učitelské profese, zlepšit kvalitu pregraduálního vzdělávání nastavením standardu profese učitele.

Principy nového kariérního systému provázanost profesního rozvoje s kariérním systémem a odměňováním komplexnost (odborný a pedagogický růst + funkční pozice + specializované činnosti) právo a povinnost učitele rozvíjet své profesní kompetence právo na volbu možné kariérní cesty otevřenost odborníkům jiných profesí

Pět možných kariérních cest 1. udržování standardních učitelských kompetencí (setrvání na 2. kariérním stupni po celý profesní život) 2. získání expertních kompetencí v profesní praxi 3. získání specializačních kompetencí 4. získání řídících kompetencí 5. kombinovaný postup jak po kariérních stupních (získání atestace), tak získání specializačních či řídících kompetencí

Kariérní systém ředitele 9.4.2017 23 Kariérní systém ředitele Složení komise Požadavky Kritéria kvalitní práce 2323

Pozvánka na konferenci 9.4.2017 24 Pozvánka na konferenci 27. - 28. listopadu 2013, Šlapanice u Brna NIDV Praha/FF MU Brno Řízení kvality vzdělávání – Cesty k profesionalizaci vedoucích pracovníků škol Metody a obsah vzdělávání řídících pracovníků 9.4.2017 2424

Slovo na závěr 25 PhDr. Václav Trojan, Ph.D. +420 603 437845 9.4.2017 25 Slovo na závěr Centrum školského managementu PedF UK v Praze Myslíkova 7 110 00 Praha 1 PhDr. Václav Trojan, Ph.D. vaclav.trojan@pedf.cuni.cz +420 603 437845 +420 725 362084 +420 221 900525 06.11. 2013 2525