1 ÚVOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těleso a látka.
Advertisements

STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Mechanika kapalin a plynů
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzájemné silové působení těles
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Skupenské změny.
Skupenství látek a jejich vlastnosti
FYZIKA Barbora Bartovská.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Částicová stavba látek
Chemicky čisté látky.
LátkyTělesaSílaAtomyMagnety
Částicová stavba látek
Látky jsou složeny z částic
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Výpisky z fyziky − 6. ročník
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Stavba látek.
STAVBA A VLASTNOSTI LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Molekulová fyzika a termika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpisky z fyziky − 6. ročník
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
Model atomu.
Částicová stavba látek
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Vlastnosti těles a látek
Částicové složení látek
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
O zvláštních vlastnostech těles
Vlastnosti kapalných látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

1 ÚVOD

2 Struktura látek Představy, podle nichž látka nevyplňuje prostor spojitě, ale je složena z velkého počtu malých částeček, jsou velmi starého původu. Setkáváme se s nimi již u starověkých filozofů, např. Demokrita – 4. století p.n.l.

ČÁSTICE MOLEKULY (rozměry řádově 10-10 m) ATOMY ELEMENTÁRNÍ ČÁSTICE nejmenší částice, na něž lze hmotu rozdělit se zachováním vlastností dané hmoty (nositelé vlastností celku) molekuly se skládají z atomů ATOMY nejmenší neutrální částice, na něž lze hmotu rozdělit chemickou reakcí složeny z malého, hmotného atomového jádra, které je obklopeno relativně velkým a lehkým elektronovým obalem atomy se skládají z elementárních částic ELEMENTÁRNÍ ČÁSTICE protony (kladný náboj), neutrony, elektrony (záporný náboj)

MEZERY MEZI MOLEKULAMI Svědčí o tom některé jevy například smícháme-li líh s vodou, je objem roztoku menší než součet objemů vody a lihu (molekuly jedné látky pronikly do mezer látky druhé) stlačitelnost látek

SÍLY MEZI MOLEKULAMI Síly jsou dvojího druhu přitažlivé síly některé látky se jen tak samy od sebe nerozpadnou odpudivé síly některé látky můžeme snadno rozdělit na části

SKUPENSTVÍ LÁTEK Látka se může vyskytovat ve třech různých formách, rozlišujeme pevné skupenství kapalné skupenství plynné skupenství – led , sníh – voda – pára Přiřaďte formy: led, voda, sníh, pára.

Pevná tělesa (pevné látky) Jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky vázány ve svých „pevných“ polohách, kolem kterých kmitají (přitažlivé síly mezi molekulami jsou v rovnováze se silami odpudivými). Rozdělení krystalické (křemen – molekuly tvoří krystalickou mřížku) amorfní (asfalt, sklo – uspořádání částic je náhodné) Vlastnosti drží svůj tvar (ke změně tohoto tvaru je třeba na těleso působit silou) mají stálý objem

Kapalná tělesa (kapalné látky) Jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice látky relativně blízko sebe (stejně jako u látek pevných), ale nejsou vázány v pevných polohách a mohou se pohybovat v celém objemu. Vlastnosti nedrží svůj tvar (zaujímají vždy tvar nádoby) mají stálý objem tvoří volný povrch (hladinu), kapky jsou těžce stlačitelná

Plynná tělesa (plynné látky) Jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na sebe přitažlivou silou. Vlastnosti nedrží svůj tvar (zaujímají vždy tvar nádoby, stejně jako kapaliny) nemají stálý objem (vyplňují vždy celý objem nádoby) netvoří volný povrch (hladinu) jsou stlačitelná

ÚLOHY Ze kterých atomů se skládá molekula kyseliny sírové? 2 atomy vodíku, 1 atom síry, 4 atomy kyslíku Čím se navzájem liší proton a neutron? proton má elementární kladný náboj, neutron je bez náboje Čím se navzájem liší elektron a proton? nábojem a hmotností

ÚLOHY Co má kapalné těleso společné s pevným tělesem a čím se od něho liší? společná je stálost objemu, liší se stálostí tvaru Co má kapalné těleso společné s plynným tělesem a čím se od něho liší? společná je snadná změna tvaru, liší se stálostí objemu