Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Anorganická chemie Téma: pH, indikátory Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – kyselé, zásadité, neutrální prostředí, indikátor, stupnice pH, užití. Text slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
pH, indikátory
Kyselost roztoku způsobují vodíkové kationty H + Zásaditost roztoku způsobují hydroxidové anionty OH -. Voda obsahuje stejné množství H + a OH - - říkáme, že je neutrální. Přidáním kyseliny převládne počet H + (kyselý roztok) Přidáním hydroxidu převládne počet OH - (zásaditý roztok) K přesnému vyjádření koncentrace vodíkových iontů slouží stupnice pH. K určení hodnot pH používáme indikátory.
INDIKÁTORY Látky, které mění barvu v závislosti na prostředí. Mohou být přírodní (lakmus) nebo vyrobené (fenolftalein). Některé lze vyrobit doma (šťáva z borůvek nebo červeného zelí), jiné zakoupit v drogerii.
indikátorKyselé prostředíNeutrální prostředí Zásadité prostředí lakmusčervenýfialovýmodrozelený fenolftaleinbezbarvý červenofialový
Míru kyselosti určuje stupnice pH: Podle hodnoty rozdělujeme roztoky na: kyselé: pH ‹ 7 (čím je hodnota nižší, tím je roztok kyselejší) neutrální: pH = 7 zásadité: pH › 7 (čím je hodnota vyšší, tím je zásaditější
Přibližné hodnoty pH různých látek kyselina v autobateriích: pH = 1 žaludeční kyselina: pH = 2 šťáva z citronu: pH = 2 Coca – cola: pH = 2 ocet: pH = 3 šťáva z pomeranče nebo jablka: pH = 3 pivo: pH = 4 káva: pH = 5 čaj: pH = 5
kyselý déšť: pH = 6 mléko: pH = 6 destilovaná voda: pH = 7 sliny zdravého člověka: pH = krev: pH = 7 mořská voda: pH = 8 pevné toaletní mýdlo: pH = hydroxid amonný: pH = 11 hašené vápno: pH = 12 hydroxid sodný: pH = 13
Užití indikátorů v praxi: zemědělství – určování kyselosti půd vodárenství – při čištění odpadních vod lékařství a farmacie (výroba léků) potravinářství – určení kyselosti potravin chemický průmysl
Zdroje: VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1995, 365 s. ISBN BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy: úvod do obecné a anorganické chemie. 3. vyd. Praha: Fortuna, 2000, 143 s. Duhová řada, sv. 93. ISBN